Cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu

1 octombrie 2015 5:31   Vedete românești
Ultima actualizare:

Click! a făcut lista cu cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu. Îndrăgita interpretă de muzică populară a încetat din viață, miercuri (30 septembrie), la vârsta de 90 de ani. A fost cunoscută drept „Doamna Munților”, iar la sfârșitul lui octombrie ar fi împlinit 91 de ani. Înmormântarea va avea loc Sămbătă (3 octombrie), în București.

Printre cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu se numără: „Pleacă oile la munte”, „Cine n-are dor pe vale”, „Ia uitați-vă feciori” sau „Vino, iute, dorule”.  „Doamna Munților” și-a dus cântecele până departe, în Canada și în America.

Cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu: „Pleacă oile la munte”

Din lista cu cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu nu poate lipsi cântecul „Pleacă oile la munte”. Artista s-a născut în Topârcea, județul interbelic Sibiu. Pe numele ei adevărat Lucreția Arcaș a promovat multe decenii la rând folcorul sibian.

Cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu: „Vino, iute, dorule”

„Vino, iute, dorule” este una dintre cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu. Artista a fost îndrăgită de români, dar și de străini. Fostul președinte al României Ion Iliescu i-a conferit cântăreței, în anul 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a,  „pentru transmiterea cu talent și dăruire a unor opere pentru civilizația românească și universală”, potrivit Mediafax.

Cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu: „Ia uitați-vă feciori”

“Ia uitați-vă feciori” se numără printre cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu. „Doamna Munților” a cules cântece de la Mărginimea Sibiului, timp de peste jumătate de secol, și le-a dus până peste hotare. În 2013, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a adiții a festivalului de folclor Cântecele Munților.

Cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu: „Cine n-are dor pe vale”

Cele mai bune melodii ale Lucreției Ciobanu au încântat generații întregi. „Doamna Munților” a străbătut toată țara, când s-a despărțit de localitatea natală avea o vârstă fragedă. De mică, au fascniat-o doinele cantata din fluier de oierii care-și mânau turmele peste văi și dealuri. Lucreția Ciobanu s-a inspirit de ce era mai apropiat de ea, din oamenii de la Mărginimea Sibiului, care, după cum povestea chiar ea, „toată ziua erau cu fluieru-n gură: prin munți, pe dealuri, prin văi, prin păduri”.

Mai multe