Chef Florin Dumitrescu și Andrei Aradits, momente savuroase la lansarea cărții «Românește. Punct și de la capăt»

5 septembrie 2019 20:22   Vedete românești
Ultima actualizare:

Luni seara, într-un decor special, chef Florin Dumitrescu și-a lansat cea de-a doua carte de rețete, „Românește. Punct și de la capăt”, care reprezintă o colecție savuroasă de 60 de rețete descoperite de-a lungul anilor, după multe călătorii prin țară și caravane culinare. Amfitrionul evenimentului a fost chiar Andrei Aradits, coleg cu chef Dumitrescu în numeroase proiecte culinare. Cei doi au demonstrat încă o dată, spre deliciul celor prezenți, că formează un duo cu totul și cu totul savuros.

Dacă experiența pe care o are în bucătărie a fost subiect de autoironie pentru Aradits, care a povestit cu mult haz ce înțelege el despre bucătăria readaptată și cea reinterpretată, emoția și-a găsit și ea locul în discursul acestuia. La un eveniment atât de important pentru chef Dumitrescu, colegul său Andrei Aradits a ținut să-i facă o mărturisire: „Înainte să predau microfonul eroului, vreau să-l emoționez puțin. Pentru că Florin Dumitrescu îmi e simpatic. Și am recunoscut asta încă de la prima întâlnire a noastră. Acum vreo patru, cinci ani făcusem eu o emisiune drăguță, așa mi se părea mie, „Singur Cook” se numea, și prima oară când eu și Florin ne-am întâlnit – eram pe niște platouri de filmare și eu credeam că e foarte scorțos – a venit la mine și mi-a spus, cu naturalețe: „bună, sunt Florin Dumitrescu. Am văzut emisiunea aia a ta, e foarte mișto.” Ceea ce nu ți-am mărturisit însă niciodată, pentru că suntem bărbați și bărbații nu fac chestii din astea, este că te admir foarte mult. Serios. Te admir și te respect. Ești un om cu o poveste de viață incredibilă, care-și păstrează picioarele pe pământ, ești un om pe care îl respect și admir și a fost o mare baftă că lucrăm împreună de atâția ani”, a spus Aradits.

Cartea lansată de chef Florin Dumitrescu, „Românește. Punct și de la capăt”, marchează o dublă premieră pentru gastronomia românească: este prima oară când un chef publică o carte despre bucătăria românească modernă, dar și prima oară când un chef cu 3 stele Michelin semnează prefața pentru o carte a unui autor român. Lansarea de la Sibiu a adunat peste 200 de invitați, chef Dumitrescu fiind înconjurat de familie, de soție și cele două fetițe, de prieteni mai vechi sau mai noi, de jurnaliști, bloggeri și colegi de breaslă, printre care Cosmin Seleși împreună cu Tudor, băiețelul său, Don Baxter, Ana Morodan, Laura Giurcanu, Mihai Toader, Anca Surdu și Silviu Pașca, Otravă, Teo Rogobete.

Lansată pe 2 septembrie la Sibiu, Cartea „Românește. Punct și de la capăt” este disponibilă timp de două luni exclusiv în magazinele Lidl din țară, la prețul de 49,99 de lei. Renumit pentru pasiunea sa pentru aromele locale, chef Florin Dumitrescu prezintă în noua sa carte o colecție surprinzătoare de peste 60 de rețete românești culese din toată țara și adaptate la vremurile moderne, conform viziunii sale. Fiecare dintre preparatele din carte este prezentat împreună cu povestea sa, iar printre cele mai inedite se numără balmoșul, specific bucătăriilor din Bucovina, storceagul, descoperit în gospodăriile pescarilor, sau laptele de bou, descoperit în Țara Moților în căutarea rețetelor autentic românești pe care Lidl să le transforme în preparate Cămara Noastră. Cartea este împărțită în patru capitole – Aperitive, Ciorbe, Feluri principale și Deserturi – care se bucură de aprecierea unor importanți chefi care semnează câte un citat pentru fiecare dintre acestea: Gheorghe Vătafu, Cristian Broglia, Henrik Sebok, Richard Hawke. Totodată, prefața primei cărți despre bucătăria românească modernă este semnată de celebrul chef francez Yannick Alleno, unul dintre cele mai importante nume din scena mondială de fine dining și deținător a 3 stele Michelin.

Mai multe