Chef Foa are două secrete în bucătărie
Pasiunea pentru gătit nu e totul în bucătărie, ne spune chef Foa. În opinia lui, secretul stă în alte două lucruri: creier şi răbdare. „Cu astea două faci orice. Trebuie să ai răbdare ca să munceşti cu pasiune”, explică bucătarul. Ca să facă performanţă în domeniu, el foloseşte însă multe alte „ingrediente”.
„Am 36 de ani şi gătesc de când eram mic, împins iniţial de nevoie. Noi suntem trei fraţi, toţi bucătari în prezent. Când eram mici rămâneam singuri acasă, părinţii fiind la serviciu, şi ne descurcam singuri în bucătărie. Eu furam meserie de la ei, de la mama. După liceu, m-am gândit: mă duc la facultate, sau fac ce-mi place? Am ales a doua variantă şi m-am angajat ca bucătar într-un restaurant italienesc”, povesteşte chef Foa.
Anii au trecut şi a tot acumulat experienţă. S-a perfecţionat la Londra, Roma, Paris, a călătorit prin toată lumea şi a învăţat bucătăria locului, a scos chiar şi o carte de bucate cu reţete din Asia de Sud-Est. A devenit cunoscut pe micile ecrane, după ce a prezentat emisiunea “Cine-i chefu’?” de la Kanal D. Acum se ocupă de propria afacere, un concept de street food adus în preajma clădirilor de birouri, dar e prezent şi la evenimente private şi show-uri de gătit. La un astfel de eveniment l-am întâlnit şi noi. Alături de Chef Frank Oehler şi Chef Samuel le Torriellec, a gătit în restaurantul Kaufland la lansarea campaniei “Mâncarea bună este”, unde a oferit sugestii de reţete de tip street food.
“Sunt în bucătărie de dimineaţa până seara. Acesta e al treilea eveniment pe ziua aceasta. Nu sunt obosit, îmi place la nebunie, în lumea mea nu e loc de plictiseală sau de plafonare. Mă simt în bucătărie ca peştele în apă, gătitul este a doua mea natură, e o bucurie, e libertatea de a combina ingrediente”, spune chef Foa.
Găteşte orice, de la sarmale până la “fine dining”. Reţetele sunt în funcţie de starea sa de spirit, le creează de la zero, le adaptează. Este mereu creativ şi atent să nu se repete. “Ştiu să gătesc de la japonez, asiatic, indian, până la românesc, mediteranean sau italienesc, bucătăriile n-au secrete pentru mine. Nu mai memorez reţete. Dacă stăpâneşti tehnicile de gătit, ştii ce gust şi ce textură au ingredientele, cum să le combini, ce condimente să adaugi ca să le pui în valoare, nu ai nevoie de nimic altceva. Decât de două lucruri: creier şi răbdare. Şi un pic de pasiune, dar ea nu se învaţă, se simte, se trăieşte”.
De altfel, el are două expresii care îl caracterizează în bucătărie:
«Atenţie la calitatea ingredientelor!»
Pentru ca o mâncare să fie bună, cel mai mult contează calitatea ingredientelor şi cum le prepari, cum le pui în valoare. “Spre exemplu, mărul nu trebuie să fie mare şi frumos, perfect, trebuie să fie fără chimicale în el. Mărul acesta cu gust e un ingredient bun pe care îl pui în valoare, indiferent ce faci din el. Sănătatea unui preparat vine din calitatea ingredientelor”, susţine Foa.
Se satură «din miros»
Chef Foa face parte din acea categorie a bucătarilor care parcă se satură din miros. Nu are timp să se aşeze la masă şi să mănânce două feluri de mâncare, el mai mult gustă, ciuguleşte. „Cu cât stai mai mult în bucătărie, cu cât eşti mai prins, cu atât mănânci mai puţin. Depinde şi de firea fiecăruia, unii când sunt agitaţi, stresaţi, mănâncă mult. La mine e invers. Eu mă satur din miros. Când ies afară din bucătărie, la aer curat, foamea mă loveşte mai repede şi îmi aduc aminte că n-am mâncat. Acolo nu sunt tentat de bunătăţile pe care le fac, când le-ai gustat pe toate, nu prea mai ai curiozităţi”, spune el.
Îi place totuşi mâncarea grasă, neprocesată, adică o brânză mai grasă, o carne cu grăsime, uleiurile. Sunt uşor de metabolizat, explică el, lucru care, ca dovadă, îl vede pe cântar. Niciodată n-a ţinut diete şi n-a avut probleme cu greutatea.
Burger chinezesc
Ingrediente: 500 g carne de porc, 3 linguri sos de soia, 1 linguriţă piper negru, sare, 10 g coriandru proaspăt, 2 rădăcini de curcuma proaspăt rasă, 4 căţei de usturoi raşi, 100 g sos de fasole neagră cu usturoi, 300 g tofu; pentru sos: 100 g maioneză, 10 g wassabi pudră; pentru montat: 1 roşie, 1 salată romană, 1 legătură ceapă verde, 4 ardei iuţi, 4 linguri soia dulce şi 4 chifle de burger.
Mod de preparare: Toacă carnea, adaugă condimentele, amestecă foarte bine şi formează apoi chiftelele, presându-le cu palmele. Chiflele se taie pe jumătate, se unge pe interior cu sosul din maioneză şi wassabi, se adaugă salata, roşia, chifteaua, brânza tofu şi ceapa verde. Străpunge burgerul cu un băţ de bambus şi un ardei iute în capăt.