Claudiu Mirică: «Mi-e frică să mai ies din casă, la Paris»

31 iulie 2016 21:34   Vedete românești
Ultima actualizare:

A părăsit România în urmă cu şase ani, în căutarea unui trai liniştit. Însă, cântăreţul Claudiu Mirică (40 de ani), stabilit în Franţa, spune că se teme pentru viaţa lui în urma valului de atentate din ţara sa adoptivă.

“Am plecat din România pentru a-mi schimba total viaţa şi am luat-o de la zero”, a declarat Claudiu Mirică, pentru Click! Fostul component al trupei Stigma a crezut că Franţa este ţara unde o va duce mai bine decât în România. Şi aşa este, căci în ţara adoptivă, Claudiu a avut şansa de a obţine o bursă, de a învăţa lucruri noi şi, mai presus de orice, este ţara unde se simte apreciat şi în siguranţă. Însă, linştea lui s-a dus pe apa sâmbetei după atentatul din noiembrie, anul trecut. “Locuiesc la 200 de metri de Bataclan şi cafenelele la care obişnuiam să merg seara. Din fericire, mă aflam la Amsterdam în ziua atentatului. Am realizat că suntem toţi expuşi şi că, de fapt, nu putem face mai nimic. Primele săptămâni au fost groaznice: mă uitam ciudat la toată lumea din metrou. Începe să mă deranjeze orice sirenă de salvare sau de poliţie”, ne-a mărturisit Claudiu. Când începuse să se mai liniştească, o nouă crimă l-a îngrozit pe Claudiu Mirică. Este vorba despre măcelul de la Nisa din 14 iulie. ”Mi-am impus să văd lucrurile puţin mai în roz şi să mă mint că mie nu mi se va întâmpla, sau celor din jurul meu. E singura metodă de a învinge teama: minciuna. Pentru că, după Nisa, e clar că numai o minciună ne poate salva. În concluzie, da, mi-e frică, dar încerc să mă mint că nu îmi e”, a conchis cântăreţul. Claudiu Mirică a devenit cunoscut în România în perioada în care a cântat în trupa Stigma (2003-2005). În 2006, în urma decesului părinţilor săi, Claudiu se retrage o perioadă din viaţa publică. În 2008, lansează albumul “Retro”, care cuprinde coveruri inedite ale unor celebre piese româneşti din anii ’60-’70. În 2010, părăseşte România şi se mută în Franţa.

Franţa, ţinta teroriştilor

  • 7 ianuarie 2015, Paris, Franţa. Doi terorişti din cadrul Al-Qaeda  pătrund în redacţia revistei Charlie Hebdo. Sunt ucişi 11 ziarişti, 11 sunt răniţi. La scurt timp, un al treilea terorist ucide un poliţist şi atacă un supermarket evreiesc. Bilanţul final: 20 de morţi, 22 de răniţi.
  • 13 noiembrie 2015, Paris, Franţa. Şase atacuri sincronizate se declanşează în puncte diferite din capitala franceză. Mor în atentate 130 de oameni, printre care 89 doar la clubul Bataclan şi 368 sunt grav răniţi. 
  • 14 iulie 2016. Nisa, Franţa. Tunisianul de 31 de ani Mohamed Bouhlel ucide 84 de persoane şi răneşte grav alte peste 200 după ce intră în mulţime cu un camion de 20 de tone. Cursa mortală de 2 kilometri se încheie cu împuşcarea agresorului de către poliţie.

Europa sub teroare

Franţa. Sute de militari francezi au fost trimişi sâmbătă la punctul de trecere a frontierei Calais. Conform serviciilor secrete, Statul Islamic plănuieşte un atentat în această zonă. De cealaltă parte, autorităţile britanice au ridicat numărul forţelor de ordine care patrulează în marile oraşe.

Germania. Panică în München! Un telefon anonim a dus la închiderea unei staţii de metrou şi a unui mall. Poliţia a verificat, sâmbătă, zona după ce a fost anunţată prezenţa unui dispozitiv exploziv. Mallul Pasing Arcaden şi staţia Pasen au fost redeschise după verificare. 

Italia. A fost ridicat regimul de alertă în Milano şi Roma. Peste 2.000 de soldaţi patrulează pe străzi după ce, joi, doi tineri marocani au fost expulzaţi din ţară. Conform informaţiilor, aceştia aveau legături cu Statul Islamic şi urmau să pună la cale un atac.

Belgia. În Bruxelles, continuă să fie menţinut nivelul ridicat de alertă, după ce serviciile secrete americane au trimis o informare potrivit căreia teroriştii plănuiesc „un atac la fiecare 84 de ore”. Ca şi în Italia, bisericile au devenit cea mai „uşoară” ţintă.

SUA. Reprezentanţi FBI au emis un avertisment, vineri, către cinci state europene cu privire la iminenţa unor atentate de proporţii într-una din marile metropole. Atacurile vor fi realizate de foşti combatanţi Stat Islamic întorşi din teatrele de operaţiuni din Siria.

Mai multe