Cornel Patrichi se tratează cu ulei de măsline făcut de fosta balerină
Cornel Patrichi şi Sida Spătaru se tratează cu ulei de masline cultivat în Italia de fosta colegă de balet, Gina Tătaru. “îl folosesc pentru probleme de sănătate” mărturiseşte balerina care are peste 500 de măsline.
Gina Tătaru, fostă balerină de succes a anilor 70, a dat lovitura în Italia, după ce şi-a cumpărat 7 hectare de pământ, pe care a plantat 500 măslini. “Am lăsat România pentru un colţ de rai, o poveste în care femeile practică agricultura şi trăiesc peste 106 ani. În Sicilia nu există familie să nu cultive măsline Nacelara de Etna şi să pregătească ulei proaspăt. Terenurile sunt foarte ieftine, cu 10.000 euro poţi cumpăra 6.000 m pătraţi în care găseşti în jur de 100 de arbuşti”, îşi începe povestea Gina, fosta elevă a maestrului Cornel Patrichi.
Balerina Gina pregăteşte uleiul cu migală şi multă muncă în special pentru români, cărora le trimite la pachet ulei, măsline, dar şi bomboane foarte bune cu ciocolată, arancini. Pentru doi, trei litri are un preţ modic de 10 euro, iar Sida Spătaru, prietena ei, îi laudă marfa: ”Am cules împreună, este foarte uşor, cu un pieptăne, tragi roadele de pe fiecare creangă, apoi punem măslinele la murat, exact cum am pune varza”, spune Gina, în timp ce fosta soţie a lui Dan Spătaru mărturiseşte că după ce a dat o mână de ajutor a înfulecat cu pofta 10 felii de pâine prăjită unsă cu ulei de măsline proaspăt adus de la moară.
Uleiul ajunge lunar şi la fostul său instructor de balet: ”Cornel Patrichi e un om minunat, un antrenor desăvârşit, uleiul îl trimit românilor dragi mie pentru afecţiuni gastrice, pentru bilă, dar şi pentru bucatele culinare, e atât de gustos încât recomand un sfert de pahar pe zi, iar măslinele noastre verzi siciliene sunt un deliciu culinar”, ne-a mai declarat Sida Spătaru.
Măslinii se culeg din luna Decembrie şi până-n luna Februarie, iar Gina spune că sunt ani în care producţia este numeroasă şi ani în care măslinul abia produce măsline „10 arbuşti îmi dau în jur de 1000 kg de măsline şi 200 litri de ulei. Ca să am ce să le trimit românilor, în luna Martie îmi leg pomii cu un mărţişor şi le spun că sunt cei mai frumoşi arbuşti din Sicilia, care îmi vor aduce o recoltă bogată” spune românca stabilită în sudul Italiei. Românca ne oferă câteva sfaturi cu privire la uleiul cumpărat de pe piaţă. „Cumpărătorii trebuie să ştie câteva lucruri importante când se aprovizionează din magazine. Uleiul trebuie să lase un zaţ gros pe fundul sticlei, acesta e bun pentru mâncăruri, sănătate, dureri gastrice, în timp ce uleiul acidulat este bun pentru prăjit, pe acesta trebuie să scrie ulei de santa şi este făcut din sâmburi”, zice Gina.