Cove: «Mă distrez foarte tare în bucătărie»

30 mai 2015 23:06   Vedete românești
Ultima actualizare:

Gabriel Coveşeanu este un personaj mereu cu glumele „la purtător”. Atât în faţa camerelor de luat vederi, cât şi acasă, în viaţa de zi cu zi, la bere cu prietenii sau la muncă. Inclusiv în bucătărie trebuie să se distreze. Altfel, gătitul nu ar avea nici sens, nici farmec.

Are o viaţă alertă şi un program încărcat. De aceea, când intră în bucătărie, o face pentru că i se pare distractiv şi relaxant. „Nu îmi place să văd bucătăria ca pe o nevoie sau o corvoadă. Atunci mai bine ies în oraş să comand decât să am inima strânsă că «trebuie» să gătesc”, spune Cove.

El, când intră în bucătărie, încearcă să facă un moment plăcut din acea muncă, să se distreze, să-şi pună imaginaţia la contribuţie. De obicei, face preparate simple, uşoare, în care poate să se joace cu ingredientele ca să iasă ceva gustos fără mare efort.

„Mă pricep la salate şi îmi place să experimentez, să amestec tot felul de ingrediente, sosuri şi de fiecare dată îmi iese altfel. Nu urmez neapărat o reţetă, îmi folosesc imaginaţia. Recunosc că până să vin la «Mama mea găteşte mai bine» de la Prima TV nici nu credeam că mă pricep. Dar văzându-i pe alţii, mi-am dat seama că nu am două mâini stângi, chiar mă descurc dacă e cazul şi am mai şi învăţat lucruri noi în emisiune”, spune Cove.

De altfel, un alt motiv pentru care emisiunea i se potriveşte mănuşă este că la el în casă mama chiar găteşte cel mai bine. Şi soacra. Cele două îi răsfaţă cu tot felul de bunătăţi şi, în fiecare weekend, când merge cu soţia în vizită, pleacă încărcaţi cu oale, crăticioare, castronele pline cu mâncărurile lor preferate. Aşa se face că la Cove în casă e tot timpul mâncare gătită. „Dacă nu ne-a pregătit mama o mâncărică, sigur ne-a gătit soacra mea ceva. Dacă s-a terminat şi mâncarea de la ea, cu siguranţă a preparat Florentina, soţia mea, ceva bun. Lângă atâtea experte, nu prea am şi eu loc să gătesc. Dar nu mă dau în lături dacă trebuie. Cum s-ar zice, «dacă-i musai, cu plăcere». Dar, de obicei, le las pe maestre să-şi demonstreze talentul”.

El mai ajută cu pregătirile: cumpărături, pus masa, curăţat legume sau mai vine cu vreo idee „furată” de la Horia Vîrlan, colegul de emisiune. „Marele meu talent este că întotdeauna am ştiut să apreciez o mâncare bună, mai ales când e făcută cu drag. Eu sunt cel mai bun degustător şi îmi place să ascult şi povestea din spatele preparatului”, mai spune Cove, râzând.

«Fără desert, viaţa parcă e mai tristă»

Cove nu este pretenţios la mâncare, încearcă doar să aibă o dietă cât mai echilibrată şi sănătoasă. Însă dacă fără mâncare bună mai e cum mai e, fără desert, viaţa parcă e mai tristă, spune prezentatorul tv. Toate restricţiile, până la dulciuri. „Mă străduiesc să evit grăsimile în exces, prăjelile şi să consum ingrediente cât mai aproape de starea lor naturală. Mai ales acum, când pieţele sunt pline de legume şi verdeţuri, cu care poţi face nişte salate delicioase, într-un timp scurt şi cu efort minim. Nu ţin neapărat diete, dar mă simt mult mai bine în pielea mea atunci când nu exagerez cu mâncarea. Mănânc orice, dar nu oricât. Cu dulciurile dau o bătălie mai grea, pentru că îmi plac foarte mult prăjiturile, ciocolata, clătitele...”.

Reţeta preferată de ciocolată de casă

Cea mai frumoasă surpriză culinară pe care poate să i-o facă soţia lui, Florentina, este ciocolata de casă. De altfel, deserturile le plac amândurora foarte mult, iar atunci când vor să-şi facă reciproc vreo bucurie, pregătesc ceva dulce. „Ciocolata de casă este un deliciu. Reţeta e personalizată, noi de fiecare dată când o preparăm mai adăugăm ingrediente noi, dar iese, fără excepţie, senzaţională”, spune Cove. Aveţi nevoie de: 500 g lapte praf, 250 g zahăr, 150 ml apă/lapte, un pachet unt gras, două linguriţe ness, alune/nuci/arahide/stafide/bomboane. Într-o cratiţă se pune pe foc apa sau laptele cu zahărul şi se fierb la foc mic până  ce zahărul se topeşte. Se adaugă untul, se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă laptele praf, nessul, alunele etc.  Se amestecă încontinuu, apoi se răstoarnă într-o tavă sau în diferite forme. Se lasă la rece. Se taie şi se serveşte.

Mai multe