Cove, Stratan, Dorobanţu şi Găinuşă, povești și imagini inedite din armată
Astăzi, sunt ditamai vedetele, însă mai ieri făceau plantoane şi instrucţie, în unităţile militare, îmbrăcaţi în uniforma de soldat. Firi rebele, Cove, Pavel Stratan, Gabriel Dorobanţu şi Mihai Găinuşă şi-au cam pus superiorii în cap, însă şi-au atras simpatia colegilor. Click! vă prezintă savuroasele lor poveşti din Armată, dar şi ”şiretlicurile” la care au apelat, ca să-şi facă zilele mai uşoare.
Prezentatorul emisiunii ”Vorbeşte lumea” (PRO TV), Gabriel Coveşeanu (41 de ani), alias Cove, a fost înrolat în urmă cu 20 de ani, dar, în calitate de absolvent de facultate (n.r- a absolvise IATC-ul), stagiul său militar era limitat la doar şase luni. A fost repartizat la o unitate de paraşutişti din Caracal, unde însă statutul de actor nu i-a impresionat câtuşi pe puţin pe superiori, căci, deh, instrucţia era egală pentru toţi. Dar, pentru că avea umor şi se pricepea de minune să spună bancuri, Cove a reuşit să intre rapid în graţiile colegilor din plutonul său, pe care îi distra seară de seară, în dormitoare, înainte să se dea stingerea.
El le-a povestit apropiaţilor săi că, în Armata, fusese poreclit “Actorul”. Motivul? Era singurul absolvent de teatru dintr-o companie formată preponderent din studenţi ieşiţi de pe băncile ANEFS (n.r.-Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport). Cât îl priveşte pe inegalabilul solist Pavel Stratan (45 de ani), născut în Nişcani, raionul Călăraşi din Republica Moldova, el a satisfăcut un stagiu militar de doi ani, în perioada 1988- 1989. A intrat soldat în unitatea din Dneprodzerjinsk (regiunea Dnepropetrovsk, din Ucraina) şi a ieşit pe porţile unităţii ditamai sergentul. A fost coleg de pluton cu gruzini, ceceni, cazaci, azeri, daghestani, uzbeci, turkmeni şi ruşi. Doar 10 soldaţi erau moldoveni de-ai lui. Despre perioada Armatei, lui Stratan nu îi prea place să-şi mai amintească: “Nu vreau să vorbesc despre acea perioadă. Au trecut 30 de ani”, a declarat el, pentru Click! Artistul a postat, însă de curând, pe contul de Facebook, o fotografie cu el în uniformă de soldat, dar şi un comentariu cu iz nostalgic: “Cu aproape 30 de ani în urmă interpretam în Armată piesa «Mama» şi era aplaudată de 1.200 soldaţi de diferite naţionalităţi, care sigur că din toată piesa înţelegeau numai cuvântul «mama»”. Cântecul este pe albumul fiicei sale, Cleopatra (vol.3, Amintiri din copilărie).
Mihai Găinuşă a spălat WC-uri pentru că îşi păcălea superiorii
Pe Mihai Găinuşă (45 de ani), realizatorul matinalului de la Radio Seven, l-a prins Revoluţia din 1989 într-o unitate militară din Ploieşti: “În septembrie ’89, am fost înrolat, apoi a venit Revoluţia şi m-au pus să păzesc unitatea. Am fost la un pluton de transmisiuni”, a declarat Găinuşă pentru Click! Deşi susţine cu tărie că a fost un soldat liniştit, Mihai a reuşit totuşi să o facă de oaie, ajungând la munca de jos: “Am spălat WC-uri şi am fost trimis o lună la bucătărie, ca să spăl vasele. Asta după ce s-au prins superiorii că nu-mi călcam pantalonii uniformei la dungă, ci îi dădusem cuiva să mi-i coase, astfel încât să pară că sunt conform ordinelor”, a mai spus Găinuşă.
Gabriel Dorobanţu cânta în unitate piese de dragoste
Gabriel Dorobanţu (63 de ani), interpretul piesei ”Hai vino iar în gara noastră mică” era ferm convins că viaţa de soldat este o mare distracţie, aşa că, odată ajuns în unitate a început să se fofileze, ca să scape de îndatoririle de soldat: “Am plecat în Armată cu câteva haine, cu un chec şi un pui prăjit. Credeam că e ca la Cinema”, a povestit el, cu detaşare, în cartea “Şi VIP-urile au fost soldaţi”, lansată pe piaţă în 2013 de solistul Ovidiu Purdea Someş. Însă, nu i-a luat mult să se… “descurce”: “Plantonul mi s-a părut cel mai greu, îi plăteam pe cei tineri să facă în locul meu. Furam strugurii din viile Dobrogei cu feţele de pernă. M-am «liberat» sublocotenent şi cu o grămadă de prieteni”.