Cristi Puiu, favorit la marele premiu de la Cannes 2016

13 mai 2016 9:10   Vedete românești
Ultima actualizare:

Noul film al regizorului Cristi Puiu, „Sieranevada”, selectat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, a fost proiectat pe Croazetă, joi (12 mai), chiar în prima zi de proiecții a festivalului. Îl urmează „Câini” al lui Bogdan Mirică, proiectat duminică în secțunea Un Certain Regard și „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, prezentat pe 19 mai.

Este pentru prima oară în istoria festivalului de pe Coasta de Azur, aflat la cea de-a 69-a ediție, când două filme românești concurează împreună în competiția oficială a festivalului: „Sieranevada” și „Bacalaureat”.

Criticii cinefili îl dau deja câștigător Palme d'Or pe Cristi Puia, care s-a întors la Cannes, după ce în 2005 a câștigat trofeul Un certain regard cu filmul „Moartea domnului Lăzărescu”. 

Împreună cu soția lui, Lary (Mimi Brănescu) pleacă din Bcurești, la volanul unei mașini BMW, pentru a participa la o reuniune de familie organizată pentru comemorarea tatălui său defunct. Credea că întârzie, dar deja ajuns la locul de întâlnire, constată că încă nu sosise preotul care trebuia să sfințească bucatele. Camera de filmat se concentrează asupra holului casei, în care este o agitație continuă. Din când în când, atenția se concentrează în câte o cameră, urmărind discuțiile aprinse care au loc acolo. Momentul așezării la masă este amânat.

Succes românesc la Cannes

Filmul lui Cristi Puiu are multă vorbărie și un iz tipic românesc, fiind mai mult o radiografie a localismului nostru, scrie adevarul.ro.

„Puiu nu îți explică cine este rudă cu cine și de ce, dar nici nu contează, atât timp cât înțelegi că Sandra (Judith State) este cumnata lui Lary, ea fiind măritată cu celălat doctor din familie Gabi (Rolando Matsangos), în timp ce Simona (Simona Ghiță), Sebi (Marin Grigore) și Cami (Ilona Brezoianu) sunt verișorii săi, iar domna noastră plângăcioasă, Ofelia (Ana Ciontea) este mătușa lui...și așa mai departe. Chimia acestei familii este aprinsă de o adunătură de oameni absolut incredibilă (nicio notă de falsitate pe tot parcursul filmului, deși sunt atât de mulți oameni, asta denotă un fel de miracol cinematografic), iar publicul devine fixat pe orice schimbare cu privire la limbajul corporal și al comportamentului personajelor, care fac diferența între frate și verișor, între mătușă și mamă, între soț și cumnat. Ocazia acestei reuniuni de familii este aniversarea de 40 de zile a morții lui Emil, patriarhul familiei. Această aniversare este marcată de un ritual bizar, gândit de soția lui, Nusa (Dana Dogaru), mama lui Lary”, relatează theplaylist.net, site care a realizat un review favorabil pentru „Sieranevada”.

„Sieranevada e cea mai prozaică poveste cu fantome spusă vreodată”

„Puiu nu este un străin comediei absurde și realiste. El a realizat, în esență, o temă de doctorat pe acest subiect și a pus bazele Noului Val Românesc cu „Moartea domului Lăzărescu”. Dar ironia disperată a acelei opera, la fel ca și nihilismul sec ce a urmat în „Aurora” este înlocuit aici, în „Sieranevada”, de un sentiment mult mai trist, dar în același timp și de speranță. În cele din urmă, „Sieranevada” poate fi citit drept cea mai prozaică poveste cu fantome spusă vreodată, fantoma fiind cea mai tăcută persoană dintr-o încăpere zgomotoasă, care stă în spatele camerei analizând pe furiș, în timp ce viața-dozordonată, dramatică, frumoas- merge mai departe fără el”, mai scrie în analiza făcută de theplaylist.net.

Mai multe