Cum a reușit să aibă succes Selly, regele internetului din România
Selly, pe numele lui real, Andrei Șelaru, are cel mai mare succes ca vlogger în România. Dar până să ajungă să fie cunoscut în întreaga țară și să aibă 2 milioane de oameni care îi urmăresc activitatea pe Youtube, Selly a început de jos. Iar acum, după șase de activitate, el alături de alți 4 tineri cu talente asemănătoare, au reușit să vândă toate biletele de la Arenele Romane, unde vor avea un spectacol-concert chiar de ziua copilului.
Selly a fondat trupa 5gang care se bucură de un real succes în rândul tinerilor și al copiilor. Deși sunt foarte tineri, cei 5 vloggeri au un succes incontestabil. Au pornit pe cont propriu în urmă cu mai mulți ani, atunci când au început să publice clipuri video pe rețelele de socializare, în special pe YouTbe. Este un trend în România, dar și în întreaga lume, ca tinerii să se filmeze spunând lucruri amuzante pe internet.
Cine sunt membrii trupei 5gang, cel mai important proiect al lui Selly
Deși au fost judecați pentru faptul că își dezvăluie toate secretele în fața camerei de filmat, și implicit, în fața tutror oamenilor care îi urmăresc pe rețelele de socializare. Andrei Șelaru, Andrei Gavril, Diana Condurache, Luca Bogdan și Andrei Lupu sunt cei 5 vloggeri care cântă piesa SOS, melodie care arupt topurile muzicale și a rămas pe locul 1 pe YouTube timp de mai multe zile. Cei cinci membri ai trupei au hotărât să nu folosească numele din buletine pe YouTube și au ales să își pună nume de scenă. Astfel că, Andrei Șelaru a devenit Selly, Andrei Gavril a devenit Gami, Luca Bogdan și-a ales numele de scenă Pain, iar Andrei Lupu a devenit Exploit.
Cine este Selly, cel mai faimos român vlogger de pe Youtube
Selly s-a născut pe 28 februarie 2001, în Craiova. Mama sa este profesoară de matematică, iar tată lui este un ingier silvic. Chiar dacă a crescut într-o familie cu posibilități materiale modeste, părinții lui Selly i-au oferit ceva – spune el – mult mai important, adică timpul lor. Timp pe care l-au petrecut împreună, în fiecare zi. Nu s-a uitat niciodată la desene animate. Părinții lui au fost preocupați să-i stimuleze creativitatea mai mult, în loc să-l pună să se uite la TV. Selly a fost dintotdeauna un copil foarte curios, iar acest lucru l-a făcut să-și dorească să experimenteze lucruri noi. A fost de mic interesat de TV, de felul în care se schimbă unghiul de filmare, perspectiva. Selly spune că a stat foarte mult în fața calculatorului când era mic, dar de multe ori i se părea că internetul e mult mai interesant și mai complex decât lumea din jur. Nu consideră, însă, că statul în fața calculatorului este un lucru bun, în sine.
Cu primul MP3 Player primit cadou i-a descoperit pe BUG Mafia și Paraziții pe când era la grădiniță. Mergea la grădiniță ascultându-le piesele încărcate pe MP3, simțindu-se un „gangsta’”, fără a înțelege, însă, foarte multe din versurile lor. Cea care i-a povestit prima dată de YouTube a fost profesoara de limba engleză, cu care și făcea meditații, acest lucru se întâmpla prin 2008-2009.
Odată ce a început să înțeleagă și engleza, internetul și YouTube-ul i s-au părut și mai fascinante. Apoi a descoperit programul Video Mowie Maker și de atunci a început să-i bată la cap pe ai lui să-i cumpere o cameră video. După jumătate de an de rugăminți fierbinți a primit cameră, o Toshiba „obosită”, dar acela a fost începutul. Din momentul în care a primit camera, a început să filmeze aproape non-stop. Era vlogger, fără să știe ce înseamnă vlogging, fără să se fi inventat măcar termenul. În clasa a IV-a a devenit cel mai mare fan Robotzi și Doza de Haș. Își amintește cum în fiecare vineri se grăbea să ajungă acasă de la școală pentru un nou episod. Consideră că odată cu Creative Monkeyz, pionierii video-ul în online-ul românesc, cei care au făcut primul serial animat din România, s-a format prima generație de youtuberi.
Pe 5 februarie 2012, acum 7 ani, a încercat să facă și el niște filmulețe în stilul Doza de Haș. După 6 astfel de filmulețe s-a plictisit. După un an, însă, pe când avea 12 ani, s-a reapucat de treabă. Între timp, fenomenul crescuse. Apăruseră tot mai mulți vloggeri, cu tot mai mulți abonați. A început să posteze constant câteva luni bune, însă numărul subscriberilor nu prea creștea. Avea doar câteva sute de abonați. Nu s-a descurajat însă și a continuat să posteze.O coincidență fericită a avut loc pe când avea 12 ani și filma pentru rubrica „Adevăr și Provocare” într-un parc din Craiova, unde s-a întâlnit cu unul dintre cei mai urmăriți vloggeri de la vremea aceea (avea în jur de 7000 de abonați), care filma interviuri pe stradă „la mișto”. L-a intervievat și pe el, iar de la această postare a intrat în legătură cu The Wumpers, niște youtuberi destul de cunoscuți, care l-au și ajutat mai apoi. Tot ei i-au făcut legătura și cu Tequila (Bianca Adam), care avea la vremea aceea 100.000 de abonați. Era cea mai mare din România pe vremea aceea. Doar că, pentru a-l promova pe canalele ei, Tequila i-a cerut 70 de lei. Pe care Selly i-a dat. Tot ce strânsese cadou de la bunici, de la părinți, de sărbători, i-a dat Tequilei. Iar acum spune că aceia au fost cei mai bine cheltuiți bani. Pe 22 august 2013 Tequila l-a menționat pe Selly în filmulețele ei și de aici i-au mai venit niște urmăritori pe Youtube. S-a ținut de treabă, iar cifrele au continuat să crească ușor-ușor.
Și-a făcut primii prieteni în online, iar în septembrie 2013, când cineva de pe stradă l-a recunoscut, a fost foarte fericit. Chiar dacă filmulețele lui erau stângace, a continuat să se țină de treabă. În toamna lui 2014, a strâns 2000 de lei și și-a upgradat camera video. În mai 2015 a primit primul mail de colaborare și a fost extrem de bucuros că poate câștiga bani din pasiunea sa. A cerut 500 de euro, iar propunerea sa a fost acceptată, așa că timp de o săptămână a muncit cu frenezie și s-a folosit de toate resursele prietenilor pentru un rezultat cât mai bun. A ieșit un scurt metraj de 12 minute de care a fost foarte mulțumit la vremea aceea. Numai că în momentul în care l-a predat, i s-a spus că banii promiși se „traduc” de fapt în participarea lui în tabără, lucru care – spuneau organizatorii – îi va aduce vizibilitate și expunere. Așadar, atunci a avut loc și prima sa dezamăgire: banii promiși nu avea să-i primească niciodată.Acela a fost și momentul în care a învățat că trebuie să lucreze în baza unui contract, nu doar pe vorbe. A început să-și diversifice conținutul, să plece din ce in ce mai des la București, să se întâlnească cu alți pasionați de online. În vara lui 2017 avea 700.000 de abonați și simțea că începe să se uite tot mai multă lume la YouTube. Devenise un trend la vloggeri să facă piese, Disstracks-uri, așa că s-a concentrat pe asta și a încercat să le facă cât mai bune. Tot atunci și-a pus pentru prima dată întrebarea cum ar fi să strângă mai mulți prieteni si să facă împreună content. Așa a început povestea 5GANG.
Cu prima piesă pe care au înregistrat-o împreună, filmată la Gami acasă și la Selly în șifonier, au intrat în 2018 pe locul I în Trending. Iar de atunci au continuat să muncească și să scoată piese cu milioane de vizualizări. Succesul 5GANG se traduce și în două spectacole la Arenele Romane cu bilete SOLD OUT pentru primul spectacol în doar câteva zile și cel de-al doilea pe cale de epuizare. După toată experiența acumulată de la o vârstă atât de fragedă, Selly spune că a învățat că e mereu bine să te înconjori de oameni smart, cu energie fresh, care pun suflet în ceea ce fac și că mereu trebuie să meargi înainte. Așa a ajuns să-și îndeplinească fiecare vis, cu răbdare, perseverență și înconjurat de oameni tonici. Deși nu a fost întotdeauna ușor, Selly spune că cei 6 ani de vlogging pe care îi are în spate au fost plini de reușite, dar și de greșeli. Sunt o grămadă de oameni care l-au ajutat, dar și oameni care nu l-au plăcut, însă a înțeles că el este singurul responsabil pentru viața și succesul său.