Cum arată acum Luminița Dobrescu, prima câștigătoare a Cerbului de Aur
Mulți români își amintesc cu nostalgie de Luminița Dobrescu, prima cântăreață de la noi care a câștigat trofeul ”Cerbul de aur”, în 1969. Ne-am bucurat de vocea ei plăcută pentru scurt timp. În 1970, a rămas în Germania și a cerut azil politic. În vară va împlini 71 de ani.
O tinerică de doar 22 de ani, slăbuță, tunsă băiețește și cu mult nerv a cucerit publicul cu o melodie 100% românescă, ”Of, inimioară!”, la a doua ediție a Festivalului de muzică ușoară ”Cerbul de Aur”, în 1969. Românii erau fericiți că Luminița Dobrescu a reușit să câștige pentru că la ediția din 1968 trofeul ajunsese la belgianul Jaques Hustin.
La festivitatea de premieră purta pantaloni strâmți, făcuți de mama ei. De altfel, mama era casnică și avea pasiunea croitoriei și i-a cusut toate hainele purtate de Luminița. În schimb, tatălui îi plăcea să cânte, pasiune care s-a transmis și micuței Luminița Hortensia. La școală, a cântat muzică populară într-un ansamblu folcloric. În 1965, pe când avea aproape 19 ani, grupul a fost invitat la Televiziunea Română, iar Luminița a fost remarcată.
S-a măritat imediat după Bac
În timpul liceului, Luminița Dobrescu s-a pregătit să dea examen la Medicină, dar imediat după ce a dat Bac-ul s-a măritat cu Dan Dominique Costinescu, student la arhitectură. La 19 ani, a fost admisă la Conservator, iar soțul ei s-a ocupat să îi scrie textele unor piese muzicale preluate din repertorul internațional.
La momentul ”Festivalului de Aur”, ediția 1969, era studentă în anul III, dar era deja vedetă. Era plătită foarte bine, ca un ”artist al poporului”, pentru că Elena și Nicolae Ceaușescu o plăceau foarte mult.
A fugit din țară acum 48 de ani
În perioada 1965 – 1970, a fost una dintre cele mai apreciate cântărețe de la noi, de aceea, vestea că a fugit din țară a șocat opinia publică. Însă, românii au înțeles că Luminița Dobrescu merita din plin să trăiască în Occident și să devină vedetă internațională.
În Germania Federală a învățat limba germană, a cerut azil politic și a divorțat. A primit cetățenie germană abia după 7 ani, după ce a fost nevoită să renunțe la cea română. În țară, regimul comunist a condamnat-o la 10 ani închisoare, de care a scăpat printr-o amnistie.
La Berlin, a reușit să obțină un contract cu două case de discuri, unde a înregistrat 10 discuri. Atunci i-a întâlnit pe frații Ciceu, pianistul Eugen și instrumentistul de jazz Adrian, care i-a devenit soț pentru un deceniu.
În paralel cu muzica, Luminița Dobrescu a început să își perfecționeze și talentul de a picta pe sticlă și pe hârtie japoneză, iar cu timpul a avut mai multe expoziții. Aceasta a devenit o a doua meserie, cu care se ocupă și în prezent.
După despărțirea de Adrian Ciceu, urmează câteva relații, iar acum are o relație durabilă cu un cetățean german.
În 1998, părăsește Germania și se mută în Toscana (Italia), iar din 2006 se stailește la Streza, lângă Milano.
A revenit de mai multe ori în România și a urcat din nou pe scenă, la aniversarea a 40 de ani a Festivalului ”Cerbul de Aur” (2004). În perioada 1995 – 1999, a fost consul onorific al României în două landuri germane.
Sursa: TVR (Profesioniștii)