Cum este de fapt viața unui bărbat care a renunțat de tot la carne

29 august 2017 11:34   Vedete românești
Ultima actualizare:

După ce a învins cancerul, bulimia și dependența de droguri și a devenit unul dintre cei mai importanți activiști din întreaga lume, renumit mai ales în urma unui protest inedit în care nu a scos o vorbă timp de un an întreg, James Aspey a sosit pe plaiurile mioritice să le dea românilor o lecție de viață și de sănătate. Am vorbit cu James și despre realizările sale profesionale, dar mai ales despre detaliile neștiute din spatele vieții pe care o duce în prezent, totul într-un interviu exclusiv.

El este James Aspey, un tânăr în vârstă de 30 de ani, originar din Sydney (Australia). La 17 ani a fost diagnosticat cu o formă de cancer, leucemie, și i s-a spus că mai are de trăit doar șase săptămâni. După trei ani de chimioterapie a reușit să fie învingător în lupta cu boala, dar a dat de alte probleme. Obosit de lupta cu nemilosul și atât de temutul cancer, James s-a refugiat în petreceri și a început să consume droguri. De asemenea, din cauza stresului, a devenit bulimic: mânca toate prostiile, exagerat de mult și apoi își provoca voma.

Așa arăta James înainte de a deveni vegan

După șapte ani în care a trăit extrem de haotic și periculos, întâlnirea întâmplătoare cu un înțelept indian i-a schimbat viața definitiv... Cu o singură propoziție: „să mănânci carne face rău karmei”. Cuvântul „karma” este folosit pentru a defini conceptul filosofic și, totodată, religios potrivit căruia orice acțiune fizică sau spirituală are în mod inevitabil o urmare. Asta i-a fost suficient ca să refuze din acel moment să mai mănânce vreodată carne sau să folosească orice alt produs de origine animală. James explică de ce viața pe care o duce acum, cu alimentație exclusiv vegană, poate ajuta pe oricine să-și prelungească viața cu ani buni.

Urmărește interviul aici, citește traducerea mai jos

„Atunci când mănânci carne plătești pe cineva să înjunghie un animal”

  • Anca Bejan: Salut. Încântată să te cunosc. James, prezintă-te în câteva cuvinte.

James Aspey: Bună. Am trecut prin destul de multe în viața mea. La 17 ani am fost diagnosticat cu cancer, am avut o problemă cu bulimia și am fost dependent de droguri, iar mai apoi am început o dietă bazată pe legume și pe tot felul de produse naturiste, fapt ce m-a dus cu gandul la cruzimea față de animale, după ce cumpăram produse de origine animală. Așa că m-am decis să renunț la tot ce înseamnă alimente de origine animală, pentru a mă respecta pe mine și pentru că mă face să mă simt mai bine. De atunci, după ce am devenit vegan, am decis să depun un jurământ de tăcere, ceea ce înseamnă că timp de un an întreg nu am vorbit deloc, pentru a promova pacea, iar după acest an, când m-am decis să vorbesc, evenimentul a fost vizualizat de milioane de oameni de peste tot. De atunci am tot călătorit pentru a vorbi despre experiența mea, pentru a-i încuraja pe oameni să devină vegani, pentru a face această lume un loc mai bun.

  • Sper că ai avut succes...

Până acum totul, a decurs foarte bine.

  • Spune-mi, ai o iubită?

Nu, nu am.

  • De ce? Ești un bărbat simpatic, nu văd de ce ai fi singur.

Este puțin mai complicat, pentru că eu tot călătoresc și nu stau niciodată prea mult într-un singur loc.

  • Dar ți-ai putea face câte o iubită în toate locurile pe care le vizitezi...

Am prieteni și prietene peste tot, în foarte multe țări. Pentru mine a fost mai important să împărtășesc mesajul, nu prea am avut timp de iubite. Sper să ajung la un moment dat să mă relaxez puțin mai mult, de ce nu, să ajung să-mi împart viața cu cineva, sper în viitorul apropiat.

  • Dar nu te-ai îndrăgostit până acum de nimeni?

Cum să nu, mă îndrăgostesc tot timpul. Întâlnesc oameni minunați oriunde mă duc, dar știi cum e, nu prea am timp să rămân într-un singur loc, am un program încărcat și, când am avut relații, acestea au fost de scurtă durată.

  • Așadar acele fete nu ți-au înțeles stilul de viață?

Ba da, cred că au înțeles, doar că și-au dat seama că, la un moment dat, tot va trebui să plec.

  • Eu te pot aștepta!

Poți, chiar dacă o să călătoresc în jurul lumii?

  • Da!

Ok, atunci te pun pe listă.

  • Mulțumesc mult. Dar, spune-mi, dacă prietena ta ar vrea să mănânce carne, ai mai iubi-o?

Dacă iubita mea ar vrea să mănânce carne, ar fi ceva absolut normal, din moment ce majoritatea oamenilor mănâncă așa, în acest moment. Deci, nu m–ar surprinde și nici nu m-ar deranja. Cred că mai înainte de toate trebuie să înțelegi că poți fi perfect sănătos și fără să mănânci produse de origine animală și să fim chiar mai sănătoși decât dacă am face-o, că practic atunci când mănânci carne plătești pe cineva să înjunghie un animal, ceea ce e foarte crud. Orice persoană de bună credință care ține la sănătatea sa și la ce îl înconjoară în mod normal ar fi vegan. O să dureze ceva să o conving, pentru că sunt foarte multe minciuni pe care oamenii le cred fără să se gândească, precum faptul că totul e ok atâta timp cât animalul nu simte sau că produsele nu sunt neapărat nesănătoase. Dar voi încerca să o conving, pentru că mi-ar fi greu să stau cu cineva care chiar dacă știe toate secretele din spatele publicității și știe despre ce este vorba cu adevărat nu ar alege să fie vegan. Eu am remarcat, totuși, că atunci când oamenii înțeleg situația, devin vegani.

  • Deci primul lucru pe care îl vei face atunci când vei avea o relație cu o femeie este acela de a o convinge să fie vegană și de ce să fie vegană?

Nu ar fi primul lucru pe care l-aș face, dar este pe listă! Consider că dacă ar fi să-mi împart viața cu cineva, nu aș vrea, de exemplu, nici ca ea să fumeze, pentru că ar putea să o ucidă înainte de vreme.

  • Tu ai fumat?

Da, am folosit tot felul de droguri, dar în același timp nu vreau ca ea să mănânce animale, pentru că și asta o s-o omoare, de asemenea. Este important să înțelegi conceptul. Nici eu nu am devenit vegan din prima, mi-a luat cam un an, dar atunci când începi să înțelegi și să cunoști conceptul, ar trebui să și faci.

  • Cam cât timp ți-a luat ca să devii vegan pe deplin?

Am încercat la început câteva zile, iar în câteva luni, am început să înțeleg că nu e vorba doar despre a fi vegetarian, că există cruzime în industria brânzeturilor, în industria pielăriei, a ouălor și nu numai, așa că m–am gândit că a fi vegan este o idee foarte bună. În următoarele nouă luni am stat și am studiat mult despre ce pot să mănânc, a fost foarte ușor. Acum îmi dau seama că e mai ușor astăzi, că nu ar trebui să dureze nouă luni, pentru că este din ce în ce mai simplu: dacă vrei lapte, iei lapte de soia în loc de cel de vacă, dacă vrei un burito, în loc de pui poți folosi fasole, iar în loc de iaurt poți pune extra avocado... Variante sunt. Mie mi-a luat mai mult, pentru că m-am chinuit cu o problemă în ceea ce privește mâncatul. Când am aflat că am cancer, am început să mănânc mult ca să-mi ocup timpul și mintea. Mâncam foarte mult, mă făcea să mă simt bine, iar asta a dus către bulimie, pentru că mâncam atât de mult până vomitam și a devenit un obicei. Având acest atașament față de mâncare, mi-a fost foarte greu să devin vegan din senin, mai ales că aveam tendința să mănânc mult peste cât ar fi trebuit. De fapt, să devin vegan a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla pentru a opri asta. Am avut ambiția ca în ziua în care am devenit vegan să nu mai mănânc exagerat, iar de atunci nu am mai avut problema asta, mai exact acum trei ani și jumătate.

„Ca să ajuți animalele nu trebuie neapărat să iubești animalele sau să exagerezi, ci pur și simplu să-ți dorești să nu le faci rău”

  • Care este data exactă?

1 ianuarie 2014.

  • Ai avut momente în care ai vrut să mănânci carne, chiar și după ce deveniseli vegan?

Surprinzător, nu!

  • Nici nu ai visat la asta, că mănânci carne?

De fapt, de visat am visat. Am visat că mănânc carne, dar să-mi doresc, nu. Când m-am lăsat de mâncat carne, am realizat că, de fapt, nu tânjeam după ea, totul era în mintea mea. Avem toate posibilitățile, de la paste vegan, pizza, cârnați din soia și altele. De fapt, nu este foarte greu.  

  • Am văzut pe pagina ta de facebook că ai foarte multe poze cu animale. Ai animale?

Eu nu am animale, dat fiind faptul că sunt mereu în mișcare, călătoresc foarte mult, deci ar fi foarte greu.

  • Nu ai prietenă, nu ai animale...

Nu am prietenă, animale și nici probleme... Cred că ar fi frumos să salez un animal și să am grijă de el, dar, fiindcă nu am timp de fiecare dată când ajung undeva, vizitez adăposturi de animale. Ca să ajuți animalele nu trebuie neapărat să iubești animalele sau să exagerezi, ci pur și simplu să-ți dorești să nu le faci rău.

  • Încă o întrebare despre carne. Unii oameni cred că atunci când te duci la sală sau când practici un sport ai nevoie de carne. Bănuiesc că faci sport. Spune-mi, cum compensezi acele proteine de care ai nevoie?

Și eu credeam la fel. Am fost antrenor personal timp de opt ani și am crezut că trebuie să mănânci carne ca să fii sănătos. Când ești vegan ai o posibilitate mai mare să trăiești mai mult. Dacă stau să mă gândesc acum, îmi vin în minte multe nume de atleți care sunt vegani . Toate proteinele de care avem nevoie sunt în plante, precum fasolea, nucile sau alunele și lista poate continua.

  • Într-un fel îmi pare rău pentru tine, fiindcă fiind vegan nu poți să guști din mâncarea românească tradițională. Avem praparate deosebite și foarte renumite și lăudate.

Știi ce cred? Cred că toate acele mâncăruri tradiționale românești au o versiune vegană. Și chiar dacă ar fi să nu se poată face în varianta vegană un fel de mancare, să nu-ți pară rău pentru mine, pentru mine este foarte important să fiu vegan, să respect viața animalelor, să respect viața pe această planetă, infinit mai important decât să simt cinci minute gustul unei bucăți de carne. Cum nici unui om nu-i place să se gândească la faptul că oricând poate fi omorât ca să fie degustat de alții, așa cred că ar trebui să gândim și față de animale, să încercăm să oprim violența la nivel mondial, începând prin a fi vegani.

  • La 1 septembrie susții o conferință în fața românilor. Ce vrei să le spui?

O să le vorbesc în mare parte despre ce am discutat și astăzi: ce înseamnă să fii vegan, ce înseamnă cruzimea față de animale și le voi spune mesajul meu cât mai explicit și pe înțelesul tuturor, pentru a-mi continua campania.

  • Ești vegan, dar mai ai și alte reguli de nutriție?

Nu. În ceea ce privește nutriția, atâta timp cât este vorba despre un regim vegan, ține-te de el. Dacă vrei să mănânci junk food, mănâncă, dacă vrei să mănânci înghețată la micul dejun, este ok, dar să fie varianta vegană. De asemenea, o să vorbesc și despre industria pieii și a blănurilor de animale, a produselor care sunt testate pe animale sau a hainelor a căror țesătură provine de la animale.

  • Faci parte dintr-o organizație?

Nu, sunt doar eu. Încerc să vorbesc cu toți oamenii care cred că, dacă fac rău, un animal este bine.

  • Ai fost diagnosticat cu cancer acum 14 ani. Cât de des îți faci controale medicale?

Sincer, în ceea ce privește cancerul, niciodată. A trecut atât de mult timp de când am fost diagnosticat, încât cred că ar trebui să ramana în trecut. Dar o dată la șase luni îmi fac analizele de sânge, ca să fiu sigur că organismul meu are tot ce-i trebuie.

  • Nu îți este frică de cancer?

Nu. Chiar cred că ține de trecutul meu și felul în care trăiesc acum, fără alcool, droguri sau cafea timp de patru ani și jumătate, nu mănânc carne - care conține hormoni, grăsimi sau pesticide -, nu mă mai interesează. Îmi ofer cele mai bune șanse ca să devin sănătos. Daca se întâmpla ceva, asta este, eu încerc să-mi trăiesc viața în acest fel.

  • Ți-ai învățat și familia să mănânce vegan?

Da, mama, tata și prietena fratelui meu sunt vegani și sper să conving și alți membri ai familiei.

  • Ești contagios...

Este atât de bine, ai toate motivele să o faci și nu ai motive să nu o faci. Oamenii trebuie doar să vadă despre ce este vorba.

  • James, ce ai dori să le spui românilor prin intermediul acestui interviu?

Că nu trebuie să uitați de gustul bun al mâncărurilor, pentru că puteți avea acele gusturi bune ca sărmăluțele. Spre exemplu, dacă ai o rețetă românească favorita, îți pui cuvântul vegan în minte și creezi o rețetă... sau cauți pe google acea variantă vegană a rețetei tale preferate.

  • Care ar fi mesajul tău pentru tine, dacă într-o zi, dintr-un motiv necunoscut, ai mânca din nou carne?

Bună întrebare. Mi-aș spune să urmareasc acest interviu, să intru pe earthlings.com și să mă documentez. Sunt milioane de rețete pentru vegani, așa că nu aș avea motiv să mănânc carne.

  • Nu ai spune ceva de genul „James, te rog nu o face din nou”?

Nu o fac și nici nu o voi mai face. Nu este nevoie să-mi spun că nu trebuie să mănânc carne, din moment ce am luat decizia asta. Poate că, dacă aș fi blocat pe vreo insulă, aș mânca iarăși carne, sau chiar un om..., dar în alte condiții nu.

La 1 septembrie, James Aspey dă întâlnire românilor în cadrul unei conferințe intitulate „Din dragoste pentru viață”. Accesul la eveniment e gratis

James Aspey a sosit în România acum o săptămână, pentru a se pregăti de evenimentul la care participă vineri (1 septembrie), când va vorbi românilor în premieră despre cum a reușit să-și schimbe viața și despre secretele care ar ajuta pe orcine să obțină o stare de sănătate de invidiat. Deși este de câteva zile la noi, activistul australian a preferat să se recreeze timp de câteva zile în munți și să se bucure de peisajele românești, apoi a venit în Capitală și a acordat publicației Click! primul său interviu pentru România.

La 1 septembrie, începând cu ora 13.30, la Hotel Caro din București, James se alătură conferinței „For the Love of Life” („Din dragoste pentru viață”, n.r.) organizate de Do Good Academy și va vorbi publicului din România despre experiențele prin care a trecut și care l-au transformat într-unul dintre cei mai cunoscuți activiști din lume. Accesul este gratuit, iar înscrierile se fac pe dogoodacademy.ro. Locurile sunt limitate! Cei care doresc să solicite mai multe informații pot scrie pe adresa ask@dogood.academy.

Mai multe