«Dan Diaconescu face scăunele la puşcărie, Borcea munceşte la fermă»
Fost şef printre deţinuţi mai bine de zece ani, Miron Cozma povesteşte, într-un interviu pentru Click!, despre viaţa fotbaliştilor şi a politicienilor de cinci stele, aflaţi în puşcărie. El e la curent cu tot ce fac Dan Diaconescu, Gică Popescu sau Cristi Borcea. “Am şi eu informatorii mei, aflu tot ce mişcă, nu te poţi ascunde de mine, te văd”, se laudă el.
Miron Cozma (61 de ani) a stat după gratii un deceniu, în urma mineriadelor, dar şi-a câştigat rapid simpatia deţinuţilor, după ce a început să lupte pentru drepturile puşcăriaşilor de la Penitenciarul Rahova, unde şi-a ispăşit şi el o parte din pedeapsă. “Am fost şi sunt în continuare respectat de deţinuţi, am construit biserica, sala de mese, m-am ocupat de meniu, ca să primim şi noi o mâncare decentă, nu cotoare de pâine sau de salam” povesteşte liderul minerilor care, deşi a fost eliberat de opt ani, continuă să fie la zi cu ştirile de după gratii.
Oamenii din fotbal care au serioase probleme cu legea au găsit în Cozma un înger păzitor, el mândrindu-se că le-a asigurat o şedere liniştită la Rahova: “Nu am stat impasibil şi i-am dat fiecăruia o mână de ajutor lui George Copos şi lui Mihai Stoica. Ei aveau probleme cu deţinuţii din cauza caracterului lor dificil. Am aflat că Dan Diaconescu, patronul OTV, este şef la tâmplărie, în locul fostului rapidist George Copos. Stă acolo de dimineaţă până seara, ca să treacă timpul mai repede, face scăunele, iar duminica merge la biserica pe care eu am construit-o. Nu prea are cu cine să se converseze. Despre Gică Popescu am aflat că trebuie să iasă în curând definitiv, pentru bună purtare”, ne-a mai dezvăluit Cozma.
Acesta susţine că lui Cristi Borcea îi merge bine: ”După eliberarea lui Gigi Becali, el a rămas şeful deţinuţilor de la Poarta Albă. Este respectat de toată lumea, inclusiv de conducere şi de asistente, pentru că majoritatea timpului îl petrece în spital”, povesteşte Cosma.
“Cristi Borcea mai are de stat, însă pentru bună purtare poate beneficia de 30 de zile libere. Acum a ieşit în permisie ca să-şi vadă fetiţa şi o să mai iasă cu siguranţă, când o creştinează. Are şi el preocupări, nu stă degeaba. În penitenciar există o fermă de animale, Cristi mai munceşte acolo. Seara îşi vede de cărţi, scrie un volum despre familie. Nu ştie nimeni că el are grijă din penitenciar de cei 1.500 angajaţi. A făcut credit, chiar dacă este închis, ca să nu-şi lase angajaţii fără pâine. De salarii se ocupă soţia lui, dar şi fosta nevastă, cărora le-a trecut averea pe numele lor”, susţine ”Luceafărul huilei”.
Dan Diaconescu (47 de ani) se află de aproape 7 luni în Penitenciarul Rahova, unde a ajuns după ce a fost condamnat, în luna martie, la 5 ani și șase luni de închisoare pentru șantajarea lui Ion Moț, fost primar al comunei arădene Zărand, precum și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea. Diaconescu le-a cerut acestora 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro, pentru a nu difuza campanii de presă împotriva lor.
Cristi Borcea (45 de ani) este închis din martie 2014 în Penitenciarul Poarta Albă, unde execută o pedeapsă de 6 ani şi patru luni în „Dosarul transferurilor”. Fostul boss dinamovist ar fi avut grijă să beneficieze de unele avantaje pentru ca traiul în pușcărie să fie mai ușor. Așa că ar fi reușit să-și renoveze celula, cu mochetă, plasmă, aparate de fitness şi să aibă oricând acces la telefon.
Medicii i-au verificat inima lui Oprescu
Sorin Oprescu a „scăpat” pentru scurt timp de gratii. Transferat sâmbătă seara la Spitalul Universitar, primarul suspendat al Capitalei a fost supus ieri unei coronarografii.
Această intervenție reprezintă cea mai bună metodă de diagnosticare a bolilor de inimă. Coronarografia se efectuează prin introducerea unui tub foarte subțire numit cateter în artera femurală. Prin acesta sunt introduse sondele și dirijate până la nivelul arterei coronare. Se stabilește astfel ce e grav, cât e de grav și dacă e nevoie de chirurgie cardiacă. Procedura nu necesită anestezie generală, ci doar anestezie locală. Durata investigației coronariene este între 40-60 de minute, ea fiind urmată de o perioadă de ședere la pat între 12-24 de ore.
Arestat pentru 30 de zile sub acuzația de luare de mită, Oprescu s-a plâns în arest că se simte rău. El este diabetic și cardiac, având deja patru stenturi la inimă.