De ce a ajuns actrița Olga Tudorache la Terapie intensivă
Olga Tudorache se află în stare gravă la secția Terapie Intensivă a Spitalului Elias din Capitală. Medicii sunt îngrijorați, deoarece starea marii actrițe se înrăutățește de la o zi la alta, din cauza accidentului vascular suferit. Click! vă spune care sunt riscurile unei asemenea afecțiuni și ce șanse de recuperare sunt în astfel de cazuri.
„Doamna teatrului românesc”, așa cum o știu toți iubitorii de artă dramatică pe Olga Tudorache (88 de ani), a fost transferată joi la Terapie intensivă, după ce luni fusese adusă cu ambulanța la Spitalul Elias. Echipajul de pe Salvare, care a ajuns la locuința actriței, a bănuit încă de la început că aceasta a suferit un accident vascular cerebral.
„Evaluarea inițială (n.r. a medicilor) s-a făcut cu supravegherea permanentă a parametrilor vitali. În cursul dimineții zilei de 12 octombrie, starea generală s-a agravat în concordanță cu evoluția imprevizibilă a bolii. Din aceste motive, doamna Olga Tudorache a fost internată începând din această dimineață (n.r. joi) în secția de Terapie intensivă pentru supraveghere continuă și continuarea tratamentului adecvat”, au precizat medicii de la Elias, într-un comunicat de presă.
Problemele medicale ale artistei au început în urmă cu peste cinci ani. În 1 aprilie 2012, când actrița se afla pe scena Teatrului Metropolis, jucând în piesa „Pește cu mazăre”, i s-a făcut rău, iar reprezentanții teatrului au chemat imediat ambulanța. Ca și acum, Olga Tudorache a fost dusă de urgență la Spitalul Elias, unde medicii au constatat că a suferit un accident vascular cerebral tranzitoriu.
Ce este accidentul vascular cerebral?
Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o leziune la nivelul creierului, care apare fie prin astuparea unui vas de sânge (ischemic), fie prin ruperea vasului de sânge (hemoragic).
Când se produce un AVC, o parte din creier nu mai este hrănită cu sânge. Din această cauză, celulele nervoase din regiunea respectivă nu mai funcţionează. Consecinţa: acea parte din creier moare.
În funcţie de gravitatea accidentului şi de partea pe care se produce, pacientul poate să rămănă sau nu cu dizabilităţi fizice sau psihice. Este vorba despre paralizii, tulburări de înţelegere şi exprimare, tulburări de vedere, dureri, neputinţa de a se hrăni şi a mesteca, stări de confuzie, amnezie, tulburări emoţionale (depresie, agresivitate sau, dimpotrivă, apatie).
Creierul are însă o capacitate mare de refacere, unele arii nervoase putând să preia cu succes funcţiile zonei din creier afectată de AVC. De aceea este important ca reabilitarea după accident să fie începută cât mai curând posibil, bineînţeles dacă starea pacientului permite acest lucru.
Viața pacientului după AVC
O persoană care a suferit un atac cerebral poate fi oricând victima unei recidive a bolii. De aceea, pacienții, dar mai ales cei care îi supraveghează trebuie să acorde atenţie oricăror schimbări intervenite în starea bolnavului.
La apariţia primelor simptome care anunţă declanşarea unui nou AVC este indicată prezentarea la medic. Semnalele de alarmă include: amorţeli, stări de slăbiciune sau paralizie a feţei, braţului sau piciorului, de obicei pe o jumătate a corpului; tulburări de vedere la un ochi sau la ambii ochi (vedere înceţoşată sau cu pete sau pierderea vederii); confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi; tulburări de mers, ameţeală, pierderea echilibrului sau a coordonării mişcărilor; dureri de cap cu caracter modificat faţă de durerile obişnuite; greaţă şi vărsături.