#Exclusiv Click!

De ce nu taie porcul bade Nicolai Tand la casa lui din Maramureș?! „Nu pot să...” După ce preparat se dă în vânt de Sărbători?

10 decembrie 2024 8:32   Vedete românești
Ultima actualizare:

Bade Nicolai Tand a copilărit la țară, pe plaiuri maramureșene, însă de Crăciun, anul acesta, celebrul chef va sări peste un obicei tradițional românesc. Despre ce este vorba?! 

În Maramureș, tăiatul porcului de Crăciun, este o tradiție rămasă nealterată din vechime. În satele maramureșene nu se concep sărbători de iarnă fără cârnaț afumat și călbăj (caltaboș) pe masă.

Nicolai Tand nu taie porcul anul acesta, la casa lui din Maramureș 

Chef Nicolai Tand a copilărit pe plaiuri de vis maramureșene, acolo unde și-a modernizat casa părintească și a transformat-o în prezent într-o casă de vacanță de toată frumusețea.

De Crăciun, celebrul chef petrece cu prietenii și familia la casa lui de vacanță, însă spune că acum va sări peste un obicei pe care în copilărie îl păstrau cu sfințenie: nu va mai tăia porcul

 „Noi facem acolo în Maramureș un Crăciun tradițional. Mie îmi place cel mai mult piftia. 

Acum trei ani de zile am tăiat eu porcul, dar anul acesta nu-l mai tai. Am frații acasă și mă duc la ei și mă așteaptă cu de toate: unul îmi dă o bucată de slănină, altul una de carne, socrii din Baia Mare, la fel. 

Adică nu pot să mănânc eu câtă carne primesc de la ai mei. Am familie care-mi face de toate. Nu tai eu porcul, dar frații mei tot timpul mă așteaptă cu de toate. 

La noi de mult, când se tăia porcul, se făcea pomana porcului imediat sau la câteva zile după. Așa e la noi și acum”, a povestit chef Nicolai Tand, în exclusivitate pentru Click!

Tradiția de Ignat la români. Când se taie porcul? 

Ritualul de tăiatul porcului se păstrează încă la sate, mai ales în zona Maramureșului. 20 decembrie este ziua Ignatului, însă sunt mulți țărani care sacrifică porcul înainte de aceasta dată.

Pe 20 decembrie este celebrat și Sfântul Ignatie al Antiohiei. Tradițiile populare de Sfântul Ignat spun că acesta este frate cu Moș Crăciun. Se povestește din bătrâni că demult, Sfântul a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moșul Crăciun și fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi. Astfel, în această zi, fiecare trebuie să taie porcul. Se mai spune că Sfântul Ignat li se arată porcilor, anunțându-le moartea și luându-le sufletele.

Potrivit obiceiului, după tăierea porcului și tranșarea acestuia se practică „pomana porcului”. Oamenii care participă la eveniment sunt serviți cu țuică și o tochitură specifică din carne de porc și mămăligă.

De Ignat, după ce sunt pregătite preparatele, tradiţia mai spune că trebuie continuat Postul Crăciunului până în Ajunul Crăciunului. 

Mai multe