De ce s-a însurat Gheorghe Dinică la 60 de ani. Oficial, actorul s-a născut de 1 ianuarie

29 decembrie 2019 11:13   Vedete românești
Ultima actualizare:

Marele actor Gheorghe Dinică ar fi împlinit 85 de ani, pe 1 ianuarie. Este data oficială, cea din buletin, dar marele actor s-a născut de fapt, de Crăciun, pe 25 decembrie 1933. A fost un boem și se împrietenise cu paharul, până a întâlnit-o pe Gabriela, iubirea vieții lui. Avea 60 de ani.

Au trecut 10 ani de la moartea lui Gheorghe Dinică, iar în urma actorului a rămas soţia, sa, Gabriela, care i-a stat alături în ultimii 15 ani. Se spune că fiecare om are în viaţă o singură mare iubire. Aşa s-a întâmplat şi în cazul maestrului Gheorghe Dinică. Actorul şi-a descoperit marea dragoste, pe Gabriela Georgeta, la 60 de ani.

Marele actor Gheorghe Dinică ar fi împlinit 85 de ani, pe 1 ianuarie. Este data oficială, cea din buletin, dar marele actor s-a născut de fapt, de Crăciun, pe 25 decembrie 1933.

Gabriela Dinică a plecat din România la 28 de ani şi s-a întors, după 20 de ani, ca femeie de afaceri, mamă a unui băiat şi bunică. Pe Gheorghe Dinică l-a cunoscut prin intermediul unor prieteni. A cucerit-o imediat cu stilul lui de a vorbi.

”Mi-a dat prima întâlnire, după colţ, la Scala, unde se ţinea premiera de gală a filmului «Terente». Mi-a adus o floare, dar mi-a cerut s-o bag în geantă. Când am dat colţul, s-a făcut coridor. Îl ţin minte şi acum pe Fănuş Neagu, care i s-a adresat lui Gheorghe: «Ce-i,mă, Dinică, tu, care apari mereu singur la premiere, vii acum cu odoamnă aşa drăguţă?»”, povestea Gabriela Dinică, citată de adevarul.ro.

Începutul timid s-a transformat rapid într-o tatonare cât se poate de hotărâtă. Gheorghe Dinică a cerut-o de soţie după numai o lună şi jumătate, dar Gabriela l-a refuzat, fiindcă simţea că e prea devreme. Mai mult chiar, fusese deja căsătorită de trei ori. N-a mai scăpat însă cu curtenia marelui maestru într-o zi de ianuarie, când o revista titra pe copertă: «Gheorghe Dinică s-a însurat!».

„Într-o dimineaţă, pe la începutul lui ianuarie 1996, a apărut într-o publicaţie  o fotografie a lui Gheorghe Dinică dintr-un film şi un titlu mare: «Gheorghe Dinică s-a însurat». Atunci, Gheorghe mi-a zis: «Hai să ne căsătorim, dacă tot au scris. Să nu-i facem de râs». Asta a fost cererea în căsătorie a lui Gheorghe, pe care eu am acceptat-o", povestea soţia sa, în 2008.

Gheorghe Dinică, biografia

  • Gheorghe Dinică a murit în data de 10 noiembrie 2009, în urma unui stop cardiac. Maestrul în vârstă de 75 de ani fusese diagnosticat cu disfuncţie multiplă de organe, şoc septic, insuficienţă cardio-respiratorie.
  • În zorii zilei de 25 decembrie 1933, în prag de Crăciun, se năștea în Giulești, la periferia Bucureștiului, un băiat. Părinții (Petre, funcționar la poștă, și Jana - casnică) au decis să-și înregistreze băiatul după Anul Nou. Astfel, Gheorghe Dinică apare în certificatul de naștere ca fiind născut pe 1 ianuarie 1934.
  • Viitorul mare actor și-a petrecut copilăria tot în Giulești. „Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. M-a învățat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau. Era o lume care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Gheorghe Dinică autoarei Mia Pădurean, în monografia „Un actor pentru eternitate”, apărută în 2008 la Editura Limes din Cluj-Napoca.
  • Pe 1 ianuarie 1944, când avea doar 10 ani, a fost salvat ca prin minune, dar mulți dintre prietenii lui de joacă au fost uciși de bombardamente, în cartierul Giulești unde locuia. Trauma războiului și moartea „văzută cu ochii” i s-au întipărit profund pentru tot restul vieții. A continuat să meargă la școală și câștiga băni ca să se întrețină.
  • În sălile cinematografelor de pe Calea Griviței i s-a născut dorința de a deveni actor. Pe lângă filmele văzute la cinematograful Marna, mergea să vadă și trupele de artiști de la Teatrul de revistă, cu Titi Mihăilescu, iar mai târziu cu Puiu Călinescu.
  • A început să joace în teatrele de amatori ale unor întreprinderi, care puneau în scenă Molière, Shakespeare, dar și dramaturgie românească. Prima apariție pe scenă a tânărului Dinică a fost cu o trupă de amatori de la Poștă, în piesa „Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu, în rolul locotenentului Stămătescu.
  • S-a înscris în cercul teatral al Casei de Cultură a Sindicatelor (C.C.S) din București, iar, la 22 de ani, a fost distribuit în „Jocul de-a vacanța”, de Mihail Sebastian, în rolul lui Bogoiu. A avut șansa să fie văzut de actrița Dina Cocea, care se afla în public, care l-a primit la cursurile ei de pregătire.
  • După aceste cursuri, Dinică a intrat - în 1957 - la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A absolvit Institutul în 1961, iar doi ani mai târziu a fost distribuit în filmul „Străinul”, în regia lui Mihai Iacob.
  • Cariera cinematografică a lui Gheorghe Dinică însumează aproape 100 de filme: ”Prin cenușa imperiului”, ”Explozia”, ”Felix și Otilia”, ”Bariera”, ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, ”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Cuibul de viespi”.
  • Gheorghe Dinică nu s-a căsătorit până la 60 de ani și nici nu a avut copii. Pe 2 februarie 1996, Gabriela și Gheorghe Dinică au celebrat cununia civilă, apoi, mai târziu, cununia religioasă.
  • Gheorghe Dinică a jucat în ultimii doi ani de viață în serialele de televiziune „Inimă de țigan” și „Regina”.
  • Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viață, marți, 10 noiembrie 2009, în jurul orei 13, după ce timp de 20 de zile a fost internat la secția de terapie intensivă a Spitalului de Urgență Floreasca din București. Pe 9 noiembrie fusese operat de colecist, dar avea și o infecție cu stafilococ auriu și candida.
  • Trupul neînsuflețit a fost adus pe 13 noiembrie 2009 în foaierul Teatrului Național din București unde a fost petrecut cu aplauze timp de 15 minute de aproximativ 2000 de persoane venite să-și ia rămas bun. A fost înmormântat în aceeași zi, în cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, denumită astfel în semn de omagiu.

Citește și:

Mai multe