Dezbrăcatu’, expert în grătare

5 noiembrie 2016 21:11   Vedete românești
Ultima actualizare:

Norocoşi sunt cei care se numără printre prietenii lui Codruţ Keghes, alias Dezbrăcatu’ de la Prima TV. Pentru ei şi alături de ei face nişte grătare “cum n-a văzut Parisul”. Talentul i-a fost recent deconspirat, iar simpaticul prezentator a fost ridicat la rangul de „Chef” şi pus să-şi dezvăluie secretele în cadrul unei emisiuni culinare.

„Gătesc de când m-am născut”, ne spune scurt Dezbrăcatu’, întrebat cum a apărut pasiunea lui pentru bucătărie. Face de toate, reţete mai mult sau mai puţin complicate, însă specialitatea lui este, de departe, grătarul. De la ceafă de porc, copănele, aripioare, peşte, oaie sau berbecuţ, marinate, condimentate, mai bine făcute sau mai crude, până la tot felul de legume, toate acestea sfârâie cu talent pe grătarul simpaticului prezentator de la „Cronica Cârcotaşilor”.

Ca să le facă poftă colegilor, Codruţ obişnuia să le trimită pe reţelele sociale poze cu preparatele aburinde. Aşa le-a venit tuturor ideea de a-l echipa corespunzător, cu şorţ şi bonetă, şi a-i da pe mână o emisiune culinară, la Prima TV.„Să fac grătar e relaxarea supremă. Totuşi, nu îl fac doar pentru mine, cu ­scopul strict de a mânca. Ideea de grătar nu este să te aşezi la masă şi să mănânci, ci plăce­rea de a aprinde focul, a sta de vorbă, a bea o bere.  Şi, dacă din această pa­siune a mea câştig şi bani, e perfect”, râde Dezbrăcatu’. Ştie foarte bine cum să aleagă cea mai bună carne, cum să o marineze, ce condimente să folosească, cât să o lase să se rumenească şi la ce temperatură.

„Carnea îţi iese perfect dacă ai ochiul format, să îţi dai seama cât să o ţii, când să o întorci, cum o marinezi, te uiţi la ea, vezi ce culoare are... Dar pe grătar ies excelent şi ­frunctele şi legumele. Îmi place să le marinez înainte. Spre exemplu, folosesc ceapă, pară, gutuie, măr, morcov, ţe­lină, dovlecel, ardei... Le pun într-un bol cu puţină sare, piper, rozmarin sau orice verdeţuri vă plac, ulei, o lămâie stoarsă şi două linguri de miere. Las la marinat o oră şi jumătate, apoi le pun pe grătar. E o nebunie. Specialitatea mea e un sos din roşii coapte pe grătar, amestecat cu usturoi, verdeţuri (rozmarin, leuştean, busuioc, pătrunjel). E atât de bun, încât îl poţi ­consuma simplu. Eu las un macrou să se răcească în acest sos, iar a doua zi mănânci de arunci cu basca-n câini”, ne mai spune el, făcându-ne poftă.

Mai multe