Dragă Călin Geambaşu,
Cazul tău mi se pare extrem de interesant, de păstos. Mai ales că vine nu de la un cioran, mârlan, ghiorlan neinstruit, ci de la un băiat subțire, educat. Tocmai de aceea doresc a-l trata cu toată seriozitatea. Merită. Fiindcă noi, telespectatorii melomanii, am tot admirat frumusețea, armonia unei trupe-familie care ne-a încântat ani de zile.
Căline, tu parcurgi o criză. Intelectuală, parentală, familială, oedipiană. Poate că toate la un loc, dar este clar - e o criză. Știind că-mi lași un gust amar din însăși ideea că ai făcut public un conflict cu celebrul tău tată, sincer, eu am tot amânat lectura mârșavei - aș zice - tale scrisori. Nu se face, măi băiete, așa ceva! Să-ți bălăcărești tatăl în public. În scris. Hai că dacă te certai cu el, mai scăpau vorbe grele, care se puteau ascunde ulterior. Dar tu ai comis un text scris, din care mai nimic nu e ambiguu din lista de reproșuri aruncată tatălui tău. Scripta manet, puiule! De zici că ai aflat că nu e tatăl tău, ci unul care te-a păcălit.
Domnule, teoretic, eu nu mă bag să comentez aceste reproșuri, dar... Având în vedere că tu ai fost pus de viață, de alții, chiar și de tine însuți, cu propria voință totdeauna în ecuație cu tatăl tău, nu mi-a trecut prin minte că între voi ar mocni ceva așa grav. Și nu știu să fi fost vreodată vreun hiatus - public, că altfel de unde să-l știm? - între tine și Petrică. Fiindcă ceva ca un furuncul mustește acolo, la voi în familie.
Ce-i cu tine, copile? Nu aș putea spune că alimentezi mahalaua spiritului cu cazul tău. Căci totul a fost prezentat într-o manieră anti mahala, culturală, elegantă. Dar, dar... aș chiar spune tot de... mahala ca subiect. Ca temă. Extrovertit... Mă uitam la tine ce scriitură ai, ce stil de băiat citit, cultivat. Ce educat ești. La asta, adaug imaginile tale de artist. Ai apărut cu numele clar. Geambașu. Eu știu un fiu care și-a luat pseudonim ca să nu i se știe tatăl... Apoi te-ai afișat, ai cântat alături de el. L-ai ajutat de mic, zici. Ai sclavagit. Slugărit, zici. Sau el te-a pus să-l ajuți? Ca să-nveți. Ai robit zici tu la mărirea lui. Dar nu și el la a ta! Î? Măcar prin faptul că a muncit ca un rob, a cântat într-o trupă complexă, profesionistă. Pe vremurile când la noi și-n lume sintetizatorul a nenorocit pe mulți. Și când live-ul nu mai făcea doi bani... Petre a rezistat. A luat din repertoriul clasic, mondial, a lucrat și prelucrat. A fost multă vreme plecat în Occident. De unde s-a și întors. Fraierul, s-ar zice!