Dramele Florinei Cercel. A copilărit într-o sărăcie lucie, a pierdut o sarcină în 6 luni

30 iulie 2019 13:51   Vedete românești
Ultima actualizare:

Florina Cercel a murit marți, 30 iulie, la vârsta de 76 de ani. Actrița suferea de cancer pulmonar, o afecțiune pe care a ținut-o secretă. Viața nu a fost foarte blândă cu cea care a fost considerată una dintre cele mai frumoase actrițe din România. Copilăria Florinei Cercel a fost marcată de problemele tatălui cu statul comunist, în facultate, ea a fost exmatriculată din motive politice, a rămas văduvă la 29 de ani, iar visul de a deveni mamă i-a fost spulberat după ce a pierdut o sarcină în șase luni.

Într-un interviu pentru revista Tango. Marea dragoste, Florina Cercel a vorbit despre copilăria trăită într-o sărăcie lucie, după ce tatăl ei a fost arestat d eautoritățile comuniste și trimis la Canal. Bărbatul se afla deja sub urmărirea Securității, dat fiind că făcuse parte din Armata Regală, iar o întâmplare aparent banală avea să-l ducă departe de familie. „Sora mea își făcea lecțiile cu o colegă al cărei tată era în armată cu tata. A scris la un moment dat, cu un creion, ca să vadă cât este de ascuțit: «Nu-l vrem conducător pe Stalin.» Au venit la trei noaptea cu o dubă, l-au arestat, au făcut percheziție, eu plângeam în hohote”, a mărturisit cu durere Florina Cercel.

Florina Cercel: ”N-am avut păpușă niciodată”

Pentru familia actriței a urmat o perioadă îngrozitoare, câțiva ani de sărăcie lucie, în care mama ei nu s-a putut angaja nicăieri, iar colegii de regiment ai tatălui ei nici nu aveau curajul să-i mai salute pe stradă. „Sacrificiul a fost dus până într-acolo încât sora-mea, în loc să dea la un liceu, a intrat la o școală zootehnică, și am trăit cu toții din bursa ei. N-am avut păpușă niciodată. După ce s-a eliberat, tata a fost ajutat de dirijorul Filarmonicii de Stat din Botoșani să se angajeze acolo. Au fost ani îngrozitori. Nu am nicio fotografie din acea perioadă. Am avut una, dar am rupt-o, refuzam să accept sărăcia în care trăisem. Mama a lipit-o mai apoi, bucată cu bucată“, a mai spus Florina Cercel.

Exmatriculată de la facultate pentru că nu declarase că tatăl a fost deținut politic

La admiterea la Facultatea de Teatru, pentru că nua vea bani să-i susțină studiile, tatăl Florinei Cercel a făcut o cerere prin care solicita ca fiica lui să poată da examen pe locurile rezervate celor care aveau ”dosar curat” și să poată beneficia de bursă. Bărbatul a sfătuit-o pe Florina să nu compelteze rubrica cu apartenența politică a rudelor. Această omisiune a vea s-o coste scump mai târziu.

La sfârșitul anului trei a fost exmatriculată, pentru că nu declarase că tatăl a fost deținut politic. Patru luni a muncit la o fabrică de utilaj chimic, ca să capete „educație muncitorească“. La întoarcerea la facultate și-a spus că nu mai vrea să audă niciodată de București. A ales la repartiție Galațiul, iar după un an a plecat la Timișoara, unde și-ar fi dorit să rămână toată viața, dacă povestea de iubire începută acolo nu s-ar fi sfârșit tragic. La Timișoara, Florina Cercel și-a întâlnit iubirea vieții, pe medicul Perian, s-a căsătorit și, când credea că totul era perfect, vestea bolii de care suferea soțul ei a căzut ca un trăsnet. În numai opt luni, medicul Perian s-a stins, răpus de un cancer pulmonar venit de nicăieri.

În 1972, la 29 de ani, Florina Cercel a rămas văduvă. A primit atunci o scrisoare de condoleanțe din partea lui Radu Beligan și o invitație să facă parte din echipa Teatrului Național din București. A vândut tot și a plecat.

Marele regret, faptul că nu a avut copii

Chiar dacă a avut mai multe încercări de a-și reface viața, alături de alți bărbați, Florina Cercel nu a mai trăit iubirea la intensitatea din prima căsnicie, iar faptul că nu a devenit mamă a afectat-o profund. A rămas însărcinată o singură dată, cu primul sot, însă a pierdut sarcina, la aproape 6 luni, din cauza unui turneu lung, extrem de obositor. „Aș fi avut azi un băiat în vârstă de 37 de ani. Aș fi dorit să fiu mamă. Am o rezervă necheltuită de iubire față de copii. Am un nepot frumos și inteligent, iar de câțiva ani o tânără fată este mereu în preajma mea, m-am obișnuit s-o prezint drept fiica mea“, declara actrița în interviul din 2011.

Citește și:

Actriţa Florina Cercel a murit. Era grav bolnavă

Florina Cercel, dezvăluiri despre viața amoroasă: „Mi s-au făcut avansuri”

Mai multe