EXCLUSIV Click! a fost în vizită la SURVIVOR. Totul despre uzina secretă din Dominicană. Ce nu ai văzut și nici nu o să vezi la TV
E pe bune concursul? Chiar sunt izolați concurenții? Cât de decalate sunt filmările? Sunt cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit atunci când am revenit din paradisul izolat, unde timp de 6 luni s-a strigat: „Motor, acțiune!” pentru Survivor România. Click! a asistat, live, la filmările unui joc de comunicare, în Republica Dominicană, iar toate secretele notate acolo le dezvăluim acum, după marea finală, câștigată de Zannidache.
Unde s-a filmat Survivor? Cum ajungi acolo?
8969 de kilometri și 12 ore în aer, cu escală la Istanbul, sunt coordonatele traseului București-La Romana, orașul din Republica Dominicană care a găzduit flota Survivor România 2021. La Romana se află la aproximativ 120 km de capitala Santo Domingo şi la 80 km de Punta Cana. Însă emoțiile, jocurile și adrenalina Survivor România nu s-au consumat în oraș, ci pe o insulă dintr-o zonă protejată a Mării Caraibilor, unde am ajuns, alături de alți colegi jurnaliști, într-un tur organizat de Kanal D și Acun Medya, compania care a adus în Turcia formate internaționale precum, Survivor, “Deal or No Deal”, “Got Talent”, “The Voice”, “Fear Factor”, “Dancing with the Stars” etc.
După 40 de minute intense, cu o barcă de viteză, plecând din micuțul port Bayahibe, situat la 16 km de La Romana, am ajuns în locul secret în care se filmează Survivor. Producătorii ne-au spus că multe bărci cu turiști curioși au apărut în zonă, însă nu au perturbat filmările, ci s-au comportat doar ca niște pașnici voyeuriști: au venit, au văzut, au plecat.
Logistica, echipa care nu se vede la TV, fabrica Survivor
Am ajuns în uzina Survivor joi, 13 mai, iar filmările de atunci s-au difuzat pe post duminică, 16 mai. Decalajul înregistarare-difuzare este mic, așadar. Am asistat la un joc de comunicare de la care a lipsit Sorin Pușcașu, Războinicul urmând să fie eliminat în ediția difuzată pe 15 mai, în urma unui consiliu de urgență. Anvergura filmărilor, perfecționismul, concentrarea și agitația de pe platourile de filmare sunt greu de redact în scris.
Echipa care muncește pe insulă este mixtă, formată din români, turci și localnici, aproximativ 25 de persoane. Producătorii, cameramanii, regizorii stau în corturi, la buza junglei, având în față o linie fină a plajei și imensitatea Mării Caraibilor.
Am văzut regizori de platou cocoțați în foișoare, precum salvamarii. Există o bucătărie improvizată, undeva „în spate”, tot într-un cort, unde echipa de producție consumă sandvișuri, fructe, sucuri, departe de concurenți. Rar, că nu au pauze dese. Tot acolo este și un loc de fumat. Singurul. Scrumiera era o oală mare, pe jumătate plină cu apă. Nimeni nu-și aprinde țigara în altă parte. Nu există abateri de la reguli și nici „hai că merge și așa”. Noi am fost așteptați cu apă, obligatoriu îmbuteliată, sucuri, chipsuri, pepene roșu, ananas și spray-uri împotriva țânțarilor. De acestea din urmă ne-am bucurat cel mai mult. Și de ananas, recunosc. Uzina de pe insulă înseamnă zeci de metri de cabluri, camere mobile, camere fixe, fotografi care aleargă după concurenți, drone și operatori „pe fază”. La finalul zilei de filmare totul se strânge, se împachetează în cutii imense și se urcă în bărci. A doua zi, același scenariu.
Curiozități despre „domnul Dan”. Localnicii îi spun „hermano”
Daniel Pavel (44 de ani) este așa cum îl vedeți la televizor. Cu alură de sportiv, exuberant, extrem de informat, concentrat pe traseu și cu o energie bună în orice moment al zilei. Vorbește mult, dar bine, captivant. Localnicii care lucrează pentru Survivor îi spun „hermano” (frate), concurenții îi spun „domnul Dan”, iar noi i-am spus „mulțumesc” pentru răbdare, informații și cafeaua băută în tihnă. În timpul filmărilor, însă, nu vede și nu aude. Aleargă după concurenți, comentează live, iar în pauzele dintre probe se retrage într-un cort, lângă blajinul Tata Teo, medicul care a avut grijă de concurenți timp de 6 luni. Își notează scorul, bea o gură de Cola rece, își șterge fruntea și se adună pentru următorul moment. Un dominican din echipă aleargă după el cu o umbrelă imensă, pentru că umiditatea și căldura sunt adevărați inamici, însă „domnul Dan” se simte de fiecare dată stânjenit de acest privilegiu și se eschivează, cu modestie. Ar renunța pe loc la umbrelă, însă dominicanul știe că aceea e misiunea lui, job-ul pentru care își ia salariul, așa că nu te poți pune cu el.
Cum se filmează o probă sportivă. Întâlnirea cu concurenții
Am ajuns pe insulă joi, 13 mai, la ora 11.00, odată cu concurenții. În bărci diferite, evident. Ne-am văzut de la distanță, ne-am salutat, i-am aplaudat și cam atât. Acesta a fost singurul contact cu Faimoșii și cu Războinicii. Ei s-au uitat la noi ca la o șaorma cu de toate, noi, cu admirație. Fiecare și-a văzut apoi de misiunea lui: noi, de reportaj, ei, de traseu.
Nu am avut voie să vorbim cu ei, nu am mâncat fructe de față cu ei, nu am stat la vedere, ci ne-am luat notițe discret, stând pe scaune, lângă echipă, în corturi. Concurenții erau izolați și ignorați voit. Nu e onest să defilezi cu beneficiile civilizației în fața unui om care locuiește în junglă, într-un experiment social extrem de serios.
Doar 2-3 oameni din echipă se apropiau de concurenți, în pauza dintre probe, atunci când ei comunicau și făceau strategii, pe bancă. După fiecare probă sportivă, doi angajați aveau la dispoziție 2 minute pentru a rearanja traseul. Se mișcau ordonat, rapid, precis, precum piesele într-un joc de Tetris. Concurenții erau netunși, nefardați, concentrați, plini de nisip pe haine și pe adidași. Maria Chițu e la fel de frumoasă ca la TV, Cosmin ni s-a părut mai scund în realitate, Elena Marin parcă s-a născut arcuită. Avea aceeași postură impecabilă, chiar și atunci când nu era filmată. E de la dans, clar. Jocul de comunicare a fost câștigat de Faimoși, așa că am asistat la celebrul lor dans de bucurie. Au cântat și un colind în engleză, care nu s-a difuzat însă pe post. „Domnu’ Dan, ne prinde Revelionul aici”, a strigat Chitoșcă. Revelionul, nu, dar mijlocul verii, da. Survivor s-a încheiat pe 10 iulie și a început la Kanal D, pe 9 ianuarie.
Cifrele Survivor România 2021
- 108 jocuri s-au filmat în cele 6 luni
- 8969 km este distanța București – La Romana
- 41 de concurenți au participat la Survivor
- 250.000 de lei este premiul încasat de Zannidache
- 284 de meciuri a jucat Zanni, dintre care 156 câștigate
- 2 milioane de români au urmărit, în medie, fiecare ediție Survivor
Citește și:
Zanni a câștigat Survivor România 2021! Faimosul pleacă acasă cu 250.000 de lei