EXCLUSIV Gest incalificabil! Ce s-a întâmplat la doar câteva ore de la moartea lui Szobi Cseh

4 august 2014 14:55   Vedete românești
Ultima actualizare:

S-a luptat din răsputeri să rămână în sala de sport de la Şcoala Mexic din Capitală, dar a pierdut spaţiul în primăvara anului trecut. Szobi Cseh a murit cu un mare gol în suflet, soarta poriectului "Gladiatorul" pe care el l-a iniţial fiind acum incertă. Deşi autorităţile locale i-au pus la dispoziţie centrul Apollo, ce s-a întâmplat la câteva ore după ce cascadorul s-a stins pe patul de spital este de neimaginat.

Szobi Cseh s-ar răscoli în mormânt dacă ar şti că şi după moarte autorităţile îi pun beţe-n roată. După ce ani de zile a dus o luptă surdă să rămână în sala de sport de la Şcoala Mexic, pe care o împărţea cu o profesoară de sport, anul trecut când era la spital şi făcea tratament pentru a învinge cancerul, cascadorul primea o scrisoare oficială chiar la Instuitutul Fundeni prin care era înştiinţat că trebuie să elibereze spaţiul.

În conflict direct, cu Cristiana, profesoara de sport a şcolii, cadru didactic care a făcut memorii pentru a obţine în întregime sala, cascadorul a trebui să accepte să părăsească spaţiul. Profesoara a mers atât de departe încât posta pe pagina ei de Facebook mesaje în care susţinea că Szobi Cseh pozează în om bolnav, scopul lui fiind acela de a încasa bani de la primărie.

Cacadorul a primit ulterior o altă sală, la centrul Apollo, acelaşi pe care acum autorităţile vor să-l numească  Szobi Cseh. Aici, maestrul, deşi era grav bolnav a continuat să antreneze copiii străzii. În fapt, autorităţile i-au oferit un spaţiu restrâns, unde puteau face sport doar 15 copii, faţă de 70 câţi încăpeau în sala iniţială. În plus, toate echipamentele s-au dovedit a fi mult prea voluminoase pentru o astfel de încăpere, aşa că au fost duse pe un teren al primăriei, împreună cu cei opt căţei pe care îi îngrijea cascadorul. La doar câteva ore după moartea maestrului, familia a fost anunţată că va trebui să ia echipamentele sportive şi să ridice patrupedele.

"După discuţiile cu acea profesoară de sport, tata a fost mutat într-o sală de balet. Copiii erau învăţaţi să facă alpinism, săreau pe trambulină, făceau tiroliană, iar aici nu era posibil. Tot echipamentul a fost dus pe un teren al ADP, unde urma să deschidă o tabără de vară. După ce a murit tata, eu şi fratele meu ne-am dus să-i luăm o parte din lucrurile personale de aici. Ne-a întâmplinat o doamnă care ne-a rugat să ridicăm tot echipamentul şi să luăm şi câinii. Jumătate i-au dus deja la o asociaţie, să vedem cum rezolvăm cu aparatele sporive. Noi vom continua proiectul «Gladiatorul», dar dacă tata care avea un nume s-a izbit de nenumărate piedici, nu ştim cum vom putea noi să trecem, peste ele. Activitatea la centru a fost oprită. Cât timp tata s-a aflat în spital, el a dat vacanţă tuturor profesorilor", ne-a mărturisit Arpad Cseh, la o zi distanţă de la înmormântarea cascadorului.  

Proiectul "Gladiatorul" este o academie de formare fizică şi psihică a copiilor străzii, delincvenţi, sau cu diferite handicapuri. Mai exact, asociaţia aduna tinerii din canale şi îi forma în diferite sporturi. Aceştia erau iniţiaţi în arrte martiale, box, scrimă, gimnastică sau acrobaţii pentru circ, sub o strictă supraveghere.     

Mai multe