EXCLUSIV! Mănâncă bine doar cu 10 lei, idei de la „MasterChefi”

15 septembrie 2014 14:47   Vedete românești
Ultima actualizare:

La vremuri noi, prezentatori noi. Diseară, de la ora 20.30, vom face cunoștință la PRO TV cu cei trei noi „MasterChefi”, care speră să-i facă repede uitați pe durii lor predecesori Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea. Chefii Adrian Hădean, Patrizia Paglieri și Florin Scripca, poreclit Chef FOA, ne-au dezvăluit amănunte picante din cariera lor culinară, dar și detalii interesante despre viața de familie.

Care sunt persoanele dragi pentru care gătiți de obicei acasă?

Adrian Hădean: Când nu sunt plecat şi am timp să gătesc acasă, gătesc pentru familie şi prieteni.

Patrizia Paglieri: Acasă gătesc pentru fiul meu Francesco, în vârstă de 18 ani, dar și pentru prietenii mei când vin în vizită. Le gătesc preparate mele clasice, dar reușesc să îi surprind și să îi încânt mereu

FOA: Acasă gătesc de cele mai multe ori pentru prietena mea. Ea este cea care se bucură în privat de preparatele mele culinare.

CINE ESTE Chef Adrian Hadean?

Chef Adrian Hadean (37 de ani) si-a construit in ultimii 15 ani o bogata cariera in domeniul culinar. Debutul in bucataria profesionista l-a facut la 19 de ani, iar dupa patru ani aparea in prima sa emisiune culinara “Sare si Piper”, urmata de multe alte aparitii televizate. Un an mai tarziu, publica prima carte culinara, iar in 2004 isi deschide in asociere primul restaurant. In ultimii 5 ani, a facut o serie de stagii de pregatire profesionala in Romania, Europa (Spania, Franta, Germania) si Asia (Singapore, Malaezia, Thailanda). In 2011 a propus si implementat programul de responsabilitate sociala “Farfurii curate”, care promoveaza alimentatatia sanatoasa in gradinitele din Cluj-Napoca. Un an mai tarziu, Chef Adrian Hadean publica a doua sa carte culinara “Retete pentru un Craciun in familie”.

Ați trăit o experiență culinară de neuitat? Ce preparat culinar v-a impresionat în mod deosebit de-a lungul vieții?

Adrian Hădean: Găsesc fascinantă bucătăria asiatică, călătoria pe acest continent a fost o experienţă culinară şi culturală inedită care mi-a rămas în suflet. Mâncarea este una deosebită şi mi-e foarte greu să numesc un singur preparat care m-a impresionat. Întreaga bucătărie e una aparte, toate preparatele gustate m-au impresionat în felul lor şi pentru mine Asia per ansamblu a ajuns în topul preferinţelor.

Patrizia Paglieri: În urmă cu trei an am urmat un curs de bucătărie organizat de Da Vittorio Bergamo, un restaurant de 3 stele Michelin, din Italia. Acolo am fost impresionată de un preparat culinar excelent – ton în crustă de nuci, cu sos de mascarpone și pere confiate.

FOA: Da, am trăit o astfel de experiență chiar de curând, când am fost plecat în vacanță, în Italia. Aici am ajuns la Osteria Censin da Bea, o locație unde clienții sunt serviți cu preparate făcute din producția proprie. Ambianța locației și a zonei în care era amplasată m-au cucerit definitiv. Mâncarea a fost senzațională, o armonie de ingrediente și gusturi care creau o desfătare perfectă a papilelor gustative.

Ce ați dori să gătiți și nu ați reușit până acum?

Adrian Hădean: Aş vrea să gătesc orice în Japonia, ghidat de un maestru local. Găsesc Asia fascinantă, iar Japonia mi se pare că e pe altă planetă, gastronomic vorbind. O să lucrez la asta.

Patrizia Paglieri: Un tort Saint Honore. Este o delicatesă culinară pe care mi-am propus să o gătesc și încă nu am avut timpul necesar, dar cu prima ocazie o voi face.

FOA: Nu am reușit încă să gătesc preparate pe bază de carne de șarpe, aligator sau struț.

CINE ESTE Chef FOA?

Florin Scripca (32 de ani), cunoscut și sub numele de FOA, a pornit în propria călătorie culinară în urmă cu 14 ani, dar este pasionat de bucătărie de când se știe. În ultimii zece ani, Chef FOA a făcut schimb de experiență în afara țării, lucrând în bucătării ale unora dintre cele mai mari companii de catering sau ale unor localuri de prestigiu, care aveau una sau doua stele Michelin, printre care se numară și „Jamie Oliver’s Fabulous Feasts”, „La Cantine du Faubourg”, „rhubarb” sau „The Nut Tree Inn”. Chef FOA face parte din echipa „Flavours Food Design”, având în subordine 8 bucătării, ele fiind unele dintre cele mai apreciate localuri din București. 

Mulți spun că nu se poate mânca bine cu bani puțini. Dați-ne, vă rog, o rețetă/idee pentru o masă decentă, dar care să nu depășească 10 lei de persoană!

Adrian Hădean: Unul dintre proiectele la care ţin foarte mult şi pe care am avut şansa să reuşesc să-l implementez în Cluj Napoca avea un buget de 7 lei pe zi, din care am reuşit să facem meniuri pentru copiii din grădiniţele clujene. Meniul include un mic dejun, un prânz cu două feluri și desert plus o gustare, toate acoperind necesarul caloric și nutrițional pentru perioada în care copiii se aflau la grădiniţă, fără a face deloc rabat de la calitatea produselor.

Patrizia Paglieri: Se poate mânca foarte bine și cu bani puțin. Și ca să vă dau un exemplu, la gustare, propun un carpaccio de zucchini marinat cu mentă, bisuoioc și lămâie. Apoi, puteti face tagllioini cu sos de roșii. Gustos, sănătos și ieftin

FOA: Eu vă propun salsa de fasole cu roșii de grădină, castraveți, ridichi, măsline, puțin usturoi, mentă, ardei iute, lămâie, pătrunjel, coriandru boabe, sare, piper și ulei de masline (dacă pe acesta din urmă îl aveți în casă). Fierbeți fasolea, roșiile, castraveții, ridichile le tăiați cubulețe, apoi boabele de coriandru se trag la tigaie, ca să se amplifice gustul, după care le măcinați, tocați usturoiul și ardeiul iute, adaugați lămâie și uleiul de masline. Este foarte gustos și deloc scump.

Care este cea mai mare sumă pe care ați plătit-o vreodată pentr un preparat? Unde, când și pentru ce anume?

Adrian Hădean: Sincer, nu-mi amintesc astfel de detalii. Dacă am ocazia să gust preparate deosebite o fac şi apreciez valoarea chefului şi gustul respectivului preparat şi nu filtrez experienţa în funcţie de preţ. Am mâncat preparate extraordinare la preţuri derizorii, dar şi preparate gătite în restaurante de top de chefi de renume. Experienţa este cea care diferă, dar trebuie să ştii să o apreciezi şi să te bucuri de ea indiferent de preţul ataşat.

Patrizia Paglieri: Cred că cea mai mare notă de plată pe care am plătit-o a fost la restaurantul Enoteco Pichiorri, unde mi-am invitat părinții, aproximativ 1.000 de euro pentru 3 persoane. 

FOA: Nu îmi amintesc să fi plătit o sumă foarte mare pentru un preparat anume, însă aș fi dispus să dau 200 de euro pe un burger făcut din vită kobe cu foie gras.

Ce impresie v-au lăsat concurenții veniți la preselecțiile MasterChef? Cu ce v-au luat ochii?

Patrizia Paglieri: În primul rând, până la preparate, concurenții înscriși în noul sezon MasterChef m-au impresionat prin emoțiile lor și dorința acerbă de a fi selectați. Mulți dintre ei au încercat să dea ce este mai bun și am apreciat asta. M-au impresionat și poveștile lor de viață, dar și talentul lor culinar.

FOA: Impresiile referitoare la concurenți sunt împărțite. O parte dintre ei m-au impresionat prin preparatele cu care s-au prezentat, alții prin voința și pasiunea de care au dat dovadă.

Adrian Hădean: Am văzut oameni determinaţi, pasionaţi de ceea ce fac, oameni extrem de inteligenţi, fiecare dintre ei cu potenţial.

Care este cea mai mare realizare profesională de până acum? Dar cea personală?

Adrian Hădean: Îmi iau profesia destul de personal. Cel mai important lucru din cariera mea e că am învățat cum să învăț.

Patrizia Paglieri: Cea mai mare realizare profesională o consider a fi restaurantul meu din Buftea. M-am ocupat împreună cu părinții mei de lansarea lui și am pus mult suftet în tot ce am făcut acolo. La început găteam cu mama și serveam chiar eu. În timp, ne-am dezvoltat, este un restaurant autentic italienesc, pentru care avem clienții nostri fideli. În ceea ce privește realizare personală, aceasta cu siguranța este Francesco, fiul meu în vârstă de 18 ani.

FOA: Cele mai mari realizări profesionale sunt proiectele mele, faptul că mă ocup de managementul mai multor bucătării și mai nou, calitatea de jurat MasterChef. Cât despre realizarea persoanală, îmi doresc propria familie și copii.

Ce trebuie să știe spectatorii despre voi? Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte?

Adrian Hădean: Îmi plac lucrurile simple, îmi iubesc meseria şi încerc să fiu mereu un om cu picioarele pe pământ indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul meu.

Patrizia Paglieri: Eu sunt originară din Italia, mutată în România în urmă cu 15 ani. Am început să gătesc de mică, această pasiune fiind insuflată de bunica și de mama. Sunt o persoană exigentă de fel, perfecționistă, dar în același timp plină de viață.

FOA: Sunt imprevizibil, corect și dispus să acord o șansă celor care merită și care luptă pentru ea.

Cum ați primit propunerea de a face parte din show-ul MasterChef? Ce colaborări cu televiziunea ați mai avut până acum?

Adrian Hădean: Am fost onorat de propunerea făcută şi am luat-o ca pe o provocare, o nouă etapă din viaţă de care o să profit din plin şi de care mă simt mândru. Televiziunea nu-mi este deloc străină, am avut de-a lungul timpului o serie de colaborări la mai multe posturi locale, însă formatul Masterchef este unul diferit.

Patrizia Paglieri: „MasterChef” este primul meu proiect de anvergură în televiziune. Anterior am mai fost în platourile tv în calitate de invitat la diverse emisiuni, incusiv în PRO TV, însă de această dată rolul meu este cu mult mai important. Inițial, când am primit propunerea de a mă alătura juriului „MasterChef” am fost surprinsă, dar în același timp extrem de încântată.

FOA: Aștept cu nerăbdare să întâlnesc la MasterChef cât mai mulți concurenți, care vor să își pună în valoare talentul culinar și să demonstreze că pot deveni bucătari adevărați. Am mai avut diverse colaborări în televiziune, dar cea mai importantă a fost în perioada 2005 - 2009, pentru emisiunea „Flavours 3 Bucătari” (Prima TV), realizată împreună cu doi colegi ai echipei Flavours.

Care sunt atuurile voastre în lupta cu concurența și cum veți combate notorietatea predecesorilor voștri? (n.r. – chefii Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu și Sorin Bontea, care vor juriza “Bucătăria Iadului la Antena 1”)

Adrian Hădean: Personal nu văd nici o luptă cu nimeni. Nu îmi doresc în nici un fel să mă compar cu predecesorii sau cu alte persoane. Fiecare dintre noi am venit cu gândul să facem din acest proiect ceva nou, ceva frumos şi să aducem cu noi tot ce avem mai bun din experienţa noastră.

Patrizia Paglieri: De această dată, „MasterChef” va avea o ediție diferită. Standardele în ceea ce privește calitatea emisiunii sunt foarte înalte și aici mă refer și la solicitările noastre în calitate de juriu, cât și la   formatul emisiunii, gândit de producători. Eu împreună cu FOA și Adrian formăm un juriu diferit de cel anterior, avem personalități diferite, mod de abordare diferit, cât și experiențe profesionale variate. Nu ne propunem să ne comparăm și cu atât mai puțin nu ne gândim la concurență.

FOA: Prezența mea în calitate de jurat la „MasterChef” reprezintă o confirmare personală a faptului că această provocare mi se potrivește. Apreciez calitatea emisiunii, iar când mă gândesc la „MasterChef”, mă gândesc la un show culinar de televiziune care aduce mult spectacol în casele românilor, fără să îl compar cu altceva sau, mai mult, să mă compar pe mine cu jurații anteriori.

Mai multe