Fiica lui Mircea Diaconu face lumină după moartea tatălui! Ce boală crâncenă l-a răpus, de fapt? „Nu a fost cancer de colon! Am sufletul sfâșiat” Ce se întâmplă cu testamentul marelui actor?
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viaţă cu 10 zile înainte de a împlini vârsta de 75 de ani. Se știa că actorul suferea de ceva vreme de o boală incurabilă, iar ultimele clipe şi le-a petrecut pe un pat de la Spitalul Fundeni. Toată lumea a crezut inițial că l-ar fi răpus cancerul de colon. Iată însă că, la puțin timp după moartea lui, Ana Diaconu, fiica lui, vine cu lămuriri în privința bolii nemiloase care i-a răpit tatăl dintre noi.
Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani, chiar în ajun de Crăciun
Pe 24 decembrie, Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani. Cu 10 zile însă înainte, actorul și-a dat obștescul sfârșit, pierzând lupta cu o boală grea: cancerul.
S-a spus, inițial, că boala care l-a răpit dintre noi a fost cancerul de colon, însă actorul se lupta cu un alt tip de cancer, mult mai periculos și mai perfid.
Cumplita boală cu care Mircea Diaconu a fost diagnosticat, în urmă cu mai mulți ani, a avut o evoluţie galopantă în ultimele luni, necesitând internarea actorului la Institutul Fundeni din București. Familia a încercat o salvare a actorului, apelând chiar și la medicii de a AKH Viena. Din păcate, tratamentul urmat acolo nu a dat rezultate în cazul lui.
Pe 14 decembrie, organismul actorului, slăbit de boală, dar şi de tratamentele agresive, nu a mai rezistat, iar Mircea Diaconu a pierdut lupta cu cancerul.
Ana, fiica actorului: „Mircea Diaconu a murit de cancer de pancreas, nu de colon”
Marele actor Mircea Diaconu a avut doi copii din căsnicia cu actrița Diana Lupescu. Din păcate, fiica actorului, Ana, nu a avut parte de un mariaj la fel de fericit precum părinții ei, ea suferind o traumă la divorțul de fotbalistul Marius Nae, cu care are o fată.
La câteva zile după moartea actorului, Ana Diaconu a ținut să facă lumină în privința bolii perfide care l-a răpus pe tatăl său.
„Mircea Diaconu a murit de cancer de pancreas, nu de colon. A descoperit că are această boală necruțătoare acum un an și jumătate, nu de ani de zile, și s-a luptat în tăcere, plin de speranță, până în ultima clipă”, a spus Ana Diaconu, într-o postare emoționantă pe rețelele de socializare.
Mircea Diaconu nu a lăsat în urmă nici un testament
Fiica actorului a ținut să lămurească opinia publică și în privința unui posibil testament lăsat de tatăl ei.
„Nu a uitat niciodată de unde a plecat, a iubit satul natal și s-a întors mereu la rădăcini, dar a locuit lângă București în ultimii 24 de ani. Nu a lăsat în urmă niciun testament, nici nu a suferit vreo traumă în urma divorțului meu de acum 13 ani și nici eu.
Dar, ar fi mai bine să vă spun eu cine este Mircea Diaconu. S-a născut la țară, în comuna Vlădești, Argeș, în Ajun de Crăciun. Deși un <<țărănuş>>, a reușit să intre fără pile la Facultatea de Teatru și Film din București unde a fost remarcat de regizori importanți ai vremii care l-au distribuit în numeroase filme și piese de teatru”.
„Nu a intrat în politică pentru că a vrut ciolan”
„Toma Caragiu l-a iubit ca pe fiul său, la fel și Radu Beligan, iar inegalabilul Liviu Ciulei s-a luptat să-l aducă la Teatrul Bulandra unde a dormit pe un pat pliant într-o cabină de la subsolul teatrului, neavând locuința repartizată de partid.
Un <<actoraș>> care a jucat pe cele mai importante scene ale țării, alături de monștrii sacri ai teatrului și cinematografiei cum ar fi Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Ștefan Bănică, Dem Rădulescu, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Ștefan Iordache, Octavian Cotescu sau Jean Constantin. Cu toții l-au îndrăgit și îi spuneau <<ăsta micu’>>.
Într-adevăr, a lăsat în urmă o avere impresionantă: sute de filme, piese de teatru și de televiziune, o familie care îl iubește nemărginit, care îi va fi alături pentru totdeauna și îi va onora memoria.
A lăsat în urmă o adevărată moștenire culturală, nu a făcut doar umbră pământului. A intrat în politica românească și europeană, nu pentru că a <<vrut și el la ciolan>>, ci pentru că avea un spirit civic foarte puternic. Liberal convins, trădat și dezamăgit, a ales calea independenței politice. Un spirit liber care a spus întotdeauna lucrurilor pe nume.
Era un om simplu, modest, de o naturalețe izbitoare, un optimist incurabil și un povestitor desăvârșit. Era o plăcere să-l asculți! Avea un suflet cât o lume întreagă!
Mai puțin cunoscut este faptul că avea o voce minunată, cântând cu multă pasiune romanțe, colinde sau cântece vechi lăutăreşti, învățate de la tatăl său. A scris cărți, a fost premiat și tradus, a pictat, a sculptat, a fost pasionat de istorie și de romane polițiste.
Iubea satul românesc, familia, tradițiile și obiceiurile, munții și dealurile înverzite, iubea viața și pe Dumnezeu, fără urmă de habotnicie sau ipocrizie. Iubea România, cu toata ființa sa!
Nu putea sta departe de țară, iar dorul de România, sentimentul de apartenență, iubirea de neam și de ai lui, naivitatea lui incurabilă, speranța dar și convingerea că acasă este cel mai bine i-au și grăbit sfârșitul! Toate s-au lovit în țara lui iubită de resemnare, indolență, dezinteres, laşitate, lipsa de profesionalism si empatie”, a mai spus fiica actorului.
Fiica actorului, supărată de presă! „Unele televiziuni nici nu au considerat importantă știrea despre înmormântarea lui”
Ana Diaconu a mai precizat că a rămas cu un gust tare amar după înmormântarea tatălui ei.
„A avut o viață curată, fără scandaluri si vulgarități. Unele televiziuni nici nu au considerat important să transmită știrea despre înmormântarea lui. Măcar un cap video și 3 poze alb negru pe fundal, maxim 10-15 secunde din prime time.
Am aflat însă <<cu exactitate>> câți cozonaci se vor vinde de Crăciun. Dacă stau să mă gândesc mai bine, au dreptate, în curând vin Sărbătorile de iarnă, iar Diaconu este trecut, old news. El era oricum din altă lume, o lume pe cale de dispariție.
Am sufletul sfâșiat că nu mai este lângă noi, însă pe de altă parte, știu cât l-ar fi durut să vadă cum se degradează România. Tupeul și nesimțirea s-au transformat în calități, respectul și bunul simț sunt o raritate, iar normalitatea nu este deloc cool.
O lume din ce în ce mai urâtă, mai lipsită de valori și de modele, o lume în care sufletul lui prea bun și curat nu s-ar mai fi regăsit.
În concluzie, pentru cei care încă mai citesc: <<Mircea Diaconu, tată, drum lin acolo sus, iar noi, pe aici pe jos, vom încerca să-ți ținem amintirea vie și să-ți ducem numele mai departe cum putem noi mai bine. Te iubim o veșnicie!”, a fost mesajul sfâșietor al fiicei regretatului actor, postat după moartea părintelui ei.
Mircea Diaconu a fost înmormântat cu onoruri militare
Mircea Diaconu a fost înmormântat marți, 17 decembrie, la Cimitirul Săftica cu onoruri militare.
Mircea Diaconu (24 decembrie 1949 – 14 decembrie 2024) a fost un actor, scriitor și politician român. A debutat pe scenă în 1970 și în cinematografie în 1972, lucrând cu regizori de renume și având o carieră prolifică în ambele domenii. A fost participant activ în Revoluția Română din 1989 și a avut o carieră politică notabilă, fiind ales senator în 2008 și membru al Parlamentului European între 2014 și 2019. A decedat la 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani.
Mircea Diaconu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1972, iar în același an a debutat în film. De-a lungul carierei sale, a jucat în numeroase filme și piese de teatru, fiind apreciat pentru versatilitatea sa. Printre cele mai celebre filme în care a jucat se numără „Un surâs în plină vară” (1977), „The Țigan's All Right” (1978) și „Nunta de piatră” (1972).