Francezul de la MasterChef, topit după mâncarea românească
Are o experienţă de peste 25 de ani în arta culinară, a lucrat în restaurante cu 2 şi 3 stele Michelin din Franţa, cu toate acestea a ales să trăiască în România. Aici s-a remarcat rapid, a ajuns jurat la MasterChef (PRO TV) şi unul dintre cei mai apreciaţi chefi din industria gastronomică de la noi din ţară.
În urmă cu 9 ani, un prieten român cu care lucra în Franţa l-a luat pentru trei zile în vizită în România. Mica escapadă pe plaiurile mioritice i-a schimbat viaţa. „Au fost trei zile pline, în care am rămas impresionat de atmosfera de aici şi am hotărât să rămân definitiv. Nu aveam nimic cu mine, doar bagajul pentru acele trei zile. Dar nu a contat. La scurt timp am primit oferte de colaborare, iar România a devenit casa mea. Mă simt acum mai mult român decât francez. În prezent supervizez bucătăriile mai multor restaurante şi mă ocup personal de un restaurant specializat pe bucătăria franţuzească”, mărturiseşte Chef Samuel leToriellec, unul din juraţii MasterChef.
Mai mult decât atât, este căutat să-şi pună amprenta pe diverse preparate pe care le poţi gusta şi tu. În staţiile OMV se găsesc trei tipuri de sendvişuri (cu raţă şi sos asiatic, cu piept de curcan la grătar şi cu legume) create de Samuel. „Mie îmi plac foarte mult sendvişurile, în general le mănânc la micul dejun. La sendvişuri, poţi face orice fel de combinaţii şi să iasă ceva gustos. Te poţi juca chiar şi cu ce îţi mai rămâne dintr-un fel de mâncare, totul ţine de creativitate. Pentru mine, mâncarea nu trebuie să fie neapărat pretenţioasă pentru a fi bună. Cred în mâncărurile simple, realizate din ingrediente proaspete. Totuşi, am câteva elemente la care ţin foarte mult – pâinea şi ingredientele trebuie să fie de bună calitate”.
Nu numai ţara l-a cucerit, ci şi bucătăria noastră tradiţională. Îi plac mult sărmăluţele, salata de vinete şi ciorba de burtă, pe care o mănâncă în fiecare duminică. Pus să aleagă între bucătăria românească şi cea franţuzească, Samule spune că nu i-ar fi imposibil: „Sunt două lucruri diferite. Bucătăria franţuzească este mai tehnică, mai precisă. Cea românească vine mai mult din suflet şi o iubesc. Ambele îmi sunt foarte dragi şi mănânc cu plăcere din ambele”.
Nu crede în diete, mănâncă echilibrat
Pentru Samuel leToriellec, mirosul este foarte important, dar nu ca să se sature din el. Îi place să şi mănânce din bunătăţile gătite, ba chiar se declară a fi un adevărat gurmand. Cum se împacă toate acestea cu silueta? Secretul stă în echilibru. „Am trei mese pe zi, mănânc sănătos, echilibrat, variat, şi fac sport. Cred în echilibru mai mult decât în diete”, mai spune juratul de la MasterChef.
Tagliatele de vită
Este o reţetă rapidă care, chiar dacă te duce cu gândul la tagliatele, nu conţine pastele clasice. Locul lor este luat de legume şi carne.
Ingrediente: 160 g muşchi de vită, 60 g ardei gras roşu, 60 g ardei gras verde, 50 g ceapă albă, 10 g unt, 40 cl demi grace, 2 cl pesto, ulei de măsline, sare, piper, busuioc.
Mod de preparare: carnea de vită, ardeii şi ceapa se taie julien, toate la aceeaşi dimensiune. Se pun în tigaie untul şi puţin ulei de măsline, vita, ardeiul, apoi ceapa. Se rumenesc bine şi, când sunt gata, se pune demi glace-ul de vită. La final se adaugă sosul pesto. Pentru decor, se pot prăji câteva frunze de busuioc.
Baghetă cu piept de curcan
Într-o baghetă cu cereale se pune piept de curcan la grătar în sos tandoori, parmezan, castraveţi muraţi şi varză chinezească. Poţi combina în acest sendviş tot felul de ingrediente, după preferinţele şi gustul fiecăruia.