Gabriel Cotabiţă reacţionează la durere. Ce spun medicii după ce l-au reevaluat
18 zile au trecut de când Gabriel Cotabiţă se află în comă la Spitalul Floreasca în stare gravă. Progresul artistului este stabilit de medici cu aşa-zisul scor Glasgow care măsoară activitatea cerebrală prin evaluarea reacţiilor. În ziua în care cântăreţul a fost adus la spital, paramedicii i-au dat scor 3, semn că nu avea activitate cerebrală. După două săptămâni de tratamente, medicii au reevaluat starea artistului la scor 8, echivalentul comei medii, valoarea normală fiind 15.
Potrivit medicilor de la Spitalul Floreasca, citaţi de www.stirileprotv.ro, în astfel de situaţii se încearcă deconectarea pentru perioade scurte de la ventilaţia mecanică. În cazul în care se observă că pacientul nu este suficient oxigenat se revine la aparatele de respiraţie artificială. Luni, după mai bine de două săptamâni în care Gabriel Cotabiţă a zăcut pe un pat de spital, familia a primit, în sfârşit, o veste bună.
"Pacientul prezintă o suferinţă cerebrală postanoxică. Evaluarea neurologică în dinamică arată o ameliorare, pacientul fiind evaluat în prezent pe scala GCS la 8 puncte (răspunde la anumiţi stimuli).
Este stabil din punct de vedere hemodinamic şi respirator cu precizarea că respiră spontan pe sonda de traheostomie (n.r. intervenţie pe care a suferit-o săptămâna trecută) dar necesită în continuare perioade intermitenţe de ventilaţie mecanică. Totodată, beneficiază zilnic de şedinţe de fiziokinetoterapie, aşa cum se procedează în astfel de cazuri. O echipă multidisciplinară reevaluează în fiecare zi starea de sănătate a pacientului", se arată într-un comunicatul emis de medicii de la Floreasca.
Saptamana trecuta, Gabriel Cotabita a fost supus unei traheostomii, care a presupus o incizie la nivelul gatului prin care i s-a montat un tub in trahee.
GCS se referă la evaluarea pe scala Glasgow, care a indicat o ameliorare în cazul lui Gabriel Cotabiţă. Acesta a obţinut 8 puncte din 15, cât ar fi normal. Scorul se calculează prin evaluarea reacţiei oculare, verbale şi motorii. Artistul răspunde la anumiţi stimuli cum ar fi durerea. mai esact, nu vorbeşte, dar atunci când simte un disconfort deschide ochii şi are reflexe ale muşchilor.