Gabriel Cotabiţă va ajunge ca Michael Schumacher?
Pare a fi o situaţie fără ieşire. Doar un miracol l-ar mai putea salva pe Gabriel Cotabiţă, care de vineri se află în comă. Investigaţiile medicale arată că artistul are leziuni cerebrale foarte grave şi numai aparatele îl mai ţin în viaţă. Cântăreţul de 59 de ani a ajuns, practic, în situaţia pilotului Michael Schumacher, care şase luni a fost în comă.
S-a prăbuşit în sala de sport în urma unui stop cardio-respirator. De vineri, Cotabiţă se află în comă la Spitalul Floreasca. Medicii i-au făcut nenumărate investigaţii, iar rezultatele sunt cât se poate de proaste: „leziuni cerebrale foarte grave şi şanse mici de supravieţuire”, potrivit unor surse medicale din cadrul spitalului. Situaţia este asemănătoare cu cea în care s-a aflat pilotul de Formula 1 Michael Schumacher, în sensul că şi acesta a suferit leziuni cerebrale în urma unei lovituri puternice la cap. Sportivul a fost în comă şase luni. După circa un an şi jumătate de la accident, deşi a ieşit din comă, Schumacher este „prizonierul” unui corp inert. Potrivit presei străine, el este complet paralizat, putând să-şi mişte doar ochii. Din păcate, în cazul lui Cotabiţă, aceasta ar fi cea mai „fericită” variantă. Mai mult, prietenii artistului au spus că acesta a intrat deja în moarte cerebrală.
«Poate rămâne în stare vegetativă»
Prof. dr. Constantin Popa, neurolog, ne-a explicat ce înseamnă moartea cerebrală şi care sunt şansele de supravieţuire în cazul unui pacient cu leziuni cerebrale. „Moartea cerebrală este considerată moartea individului, pentru că nu mai există activitate cerebrală, chiar dacă funcţia cardiacă este prezentă, iar funcţia respiratorie este susţinută de aparate. Într-o astfel de situaţie, activitatea inimii este inutilă, întrucât creierul nu mai poate folosi sângele pompat de cord”, ne-a spus specialistul. „Moartea celulelor s-a produs în intervalul de timp în care pacientul a fost în stop cardio-respirator. Trebuie spus că o celulă nervoasă suportă lipsa de oxigen şi de glucoză doar trei minute, apoi moare”, a adăugat medicul.
Gabriel Cotabiţă va rămâne cu sechele mari
Potrivit acestuia, medicii stabilesc când se instalează moartea cerebrală, în urma efectuării unor teste specifice, cum ar fi, de pildă, encefalograma, căutarea unor anumite reflexe sau testul circulator care determină faptul că sângele nu ajunge unde trebuie. În cel mai „bun” caz, un pacient cu un astfel de diagnostic poate ieşi din comă doar dacă mai există activitate metabolică a creierului, însă, va rămâne cu sechele mari. „Bolnavul poate rămâne în stare vegetativă, adică, deşi respiră singur, este total absent. În alte situaţii, activitatea psihică are de suferit”, a afirmat prof. Popa. Neurologul mai spune că şansele de supravieţuire în cazul leziunilor celebrale grave sunt mici.
Pilotul Michael Schumacher, în comă timp de şase luni
De șapte ori campion mondial la Formula 1, pilotul german Michael Schumacher a suferit un cumplit accident în decembrie 2013, în timp ce era la schi, în stațiunea Meribel, din Alpii francezi. Schumacher a căzut, lovindu-se puternic la cap. A fost transportat cu un elicopter la spital, operat de două ori, iar de la sfârşitul lunii ianuarie se află în faza de revenire progresivă din comă. Până anul trecut, în iunie, pilotul a fost spitalizat în Grenoble, apoi mutat la Spitalul Universității din Lausanne. Ulterior, Schumacher a fost externat, dar transportat în casa care a fost reamenajată special pentru un pacient aflat în comă. Locuința are 2200 metri pătrați și infirmieria a costat 35 milioane de euro. Tratamentul pentru Schumacher se ridică la peste 13 milioane de euro.