George Mihăiță: «În copilărie cântam la firul de ceapă, iar coteţul era scena mea»

27 octombrie 2018 19:41   Vedete românești
Ultima actualizare:

George Mihăiţă (70 de ani) a adunat miercuri, la ARCUB, la lansarea noului său volum, zeci de admiratori. Cartea merită citită, cu atât mai mult cu cât rare au fost momentele în care el şi-a deschis sufletul, păstrându-şi mereu o aură de mister, în spatele zâmbetului ştrengăresc.

A dat lovitura cu pelicula ”Reconstituirea”, la numai 20 de ani, în care a jucat alături de Vladimir Găitan, iar acum îl vedeţi pe afişele Teatrului de Comedie. Este  nu numai actor, ci şi director al acestei instituţii, de mai bine de 18 ani.

George Mihăiţă a povestit în cartea sa, ”Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, scrisă de Doina Papp, şi apărută la editura Tracus Arte, despre debutul lui ca actor: ”Cred că pe la 8 ani mă pregăteam într-un fel sau altul să devin actor. Rupeam firul de ceapă din brazdă şi luam interviuri vecinelor sau cântam la microfon. Dintr-un coteţ ceva mai mare, scoteam găinile afară şi intram eu. Era scena mea. Acolo cântam, improvizam. La sfârşit, drept mulţumire, vecinele îmi ofereau ouă, roşii, mere, pere... («Tu, maică, să te faci artist, că eşti afurisit rău»)”. Primii bani de buzunar i-a câştigat cântând la acordeonul cumpărat de părinţi: ”Doar trei cântece, atât învăţasem: «Periniţa», «Trandafir de la Moldova» şi «Când eram pe Ialomiţa». Le ştiu şi acum. Cu acordeonul făceam rost de bani, cântând pe la zile onomastice, botezuri”. 

Era popular în Moreni, oraşul natal, unde s-a căpătuit cu o poreclă, după ce copiii l-au văzut ajutându-şi mama la brutărie: ”Îmi ziceau: «Măi, Franzeluţă», ia-ne şi nouă o pâine, două”,  a mai adăugat el.

George Mihăiţă recunoaşte că a trecut prin drame amoroase: ”Când am repetat «Casa Zoikăi» trecusem printr-o despărţire dureroasă. Câte lacrimi au văzut covoarele mele  atunci, numai eu ştiu. Dar am un sfat pentru cei care trec prin lucruri asemănătoare: să ne agăţăm, să nu cădem, să ne agăţăm. Şi această voinţă a mea extraordinară de a trece peste orice risc m-a dus, iată, la o performanţă ca actor: Ametistov, din «Casa Zoikăi». Altfel, dacă mă lăsam...  e foarte uşor să aluneci pe tobogan. În carte, a menţionat cu nostalgie şi despre prima lui mare iubire: “Ştiu tot epitaful lui Ovidiu de la Tomis: «hic ego qui iaceo tenerorum lusor amorum». Am iubit-o pe profesoara de latină în taină. Avea o eleganţă aparte la catedră. Nu puteai să nu te îndrăgosteşti de ea. Şi, în felul ăsta, şi de latină”.

Apoi a avut cuvinte de laudă şi la adresa altei femei care avea să îi şlefuiască talentul: ”Eu cred că şansa vieţii mele artistice se numeşte Sanda Manu. Îi datorez devenirea mea. Ne-a arătat tuturor că pe lângă talent, fără muncă nu rezistăm în meserie. S-a dăruit! Câţi profesori din ziua de azi îşi cheamă, duminica, acasă la ei, studenţii pentru cursuri? Toţi? Pardon! N-am să uit niciodată cuvintele ei pline de iubire: «Hai, Mihăiţă» creşte iarba sub picioare! Am iubit-o în taină, conştient că merg pe sens unic... M-a ajutat foarte mult... a văzut în mine acel bulgăraş teatral şi l-a dezvoltat. M-a învăţat să mă bazez pe muncă şi seriozitate.  Ce pot să-i spun acum, după ani de succes şi bunăstare? Sărut-mâna IUBIRE!”. 

Joacă rolul lui Aristide în filmul «Moromeţii 2»

Îndrăgitul actor, care a împlinit 70 de ani pe 23 septembrie, are parte de o toamnă plină după lansarea cărţii. 

Pe 16 noiembrie este așteptat la premiera peliculei “Moromeţii 2”, în care George Mihăiță îl interpretează pe Aristide, apoi va pleca în turneul de promovare organizat de distribuitorul Transilvania Film. 

Ei vor ajunge în 50 de orașe. Din distribuţia producţiei mai fac parte Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii). 

„E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării”, a spus regizorul  Stere Gulea. 

Filmările pentru “Moromeții 2” au început anul trecut și au avut loc în satul Talpa, județul Teleorman.

Mai multe