Horia Brenciu, criticat dur după ce a devenit ambasadorul Braşovului

7 decembrie 2015 18:14   Vedete românești
Ultima actualizare:

Pe 5 decembrie, Horia Brenciu a fost numit ambasadorul cultural al Braşovului. Reacţiile nu au întârziat să apară din partea mai multor oameni publici, printre care şi Marius Vintilă.

După ce Horia Brenciu a devenit amsadorul cultural al Braşovului, au apărut critici dure la adresa lui.

"Sunt brașovean și Brașovul rămâne, oriunde m-aș afla, locul meu de suflet. Vin să cânt pentru brașovenii mei, să susțin candidatura orașului meu pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021. Orașul nostru merită acest titlu, oamenii lui merită acest titlu si sper din suflet să-l câștige'', a scris Horia Brenciu pe contul personal de Facebook, sâmbătă (5 decembrie).

Cunoscutul om de radio braşovean Marius Vintilă a publicat pe blogul personal un mesaj nu tocmai îmbucurător pentru Horia Brenciu, şi el braşovean, dar și a celor din Primărie.

''Am trăit cu emoţie alaltăieri noapte scenă numirii lui Horia Brenciu ambasador cultural al Braşovului în cursa pentru capitala europeană a culturii 2021. Emoţia mea a fost o combinaţie de dezgust şi indignare. Nu de H.B. în sine, ci de decizia celor ce îl numiră. Ca braşovean, zic, nu mă simt corect reprezentat CULTURAL de Horia Brenciu, iar asta din mai multe motive.

''Invitat acum doi ani să cânte la un eveniment de caritate pentru Hospice, clinică de îngrijire pentru bolnavii incurabili în stadii avansate, a spus că poate cânta, la tariful lui standard, de 5000 de euro. Nu am nici o problema cu ideea de a nu cânta gratis la evenimente de caritate, dar mi se pare jenant să spui “da” şi apoi să dai tariful, că cine ştie, poate aia au de unde scoate banu’. Mai ales că (şi asta ne aduce la subiect) Hospice este una din mărcile cu care Braşovul se mândreşte. Iar H.B. e, de acum, ambasadorul … Dar să revenim la scenă de pe scenă.''

''Discursul lui Horia B. după înmânarea diplomei a fost scurt, dar revelator: “De fiecare dată când ne vedem pe stradă, Braşov, puteţi veni la mine (deci ne va da voie !!! – n.a.) să ne îmbrăţişăm – femei, bărbaţi, copii, nu am nici o problema…” Ce problemă ai putea avea, Doamne iartă-mă ? Abia când pui problema aşa trezeşti suspiciunea că ai avea o problemă, altfel de ce ai simţi nevoia să subliniezi că nu ai nici o problema ? Înţelegeţi problema ?

Şi fiindcă ultima întrebare, formulată astfel, o auzeam des în liceu de la profii de mate, mi-am amintit că Horia Brenciu a absolvit şi el liceul “Andrei Şaguna”, la câţiva ani după mine. Şi mă întreb ce simt oare colegii lui de promoţie când văd la televizor ca singurul elev care nu a promovat bacul în sesiunea din vară în istoria recentă a liceului, devine ambasador CULTURAL al oraşului lor?''

Mai departe, în acelaşi registru: ce simte oare cineva că Horia Mihail, braşovean, probabil cel mai bun pianist concertist pe care România îl are în momentul de faţă şi foarte prezent în ultimii ani în viaţă culturală autohtonă, când vede numirea unui astfel de ambasador CULTURAL ? Sau ce simte Marius Brenciu, fratele lui Horia, tenor cu contract de ani buni cu Metropolitan-ul, despre care un redactor al revistei Viva scria acum câţiva ani “numele Brenciu e reprezentat în România de Horia, iar în afară ţării, de fratele lui, Marius”? Deci dacă Primăriei Braşovului îi place numele de Horia, îl are pe Mihail, iar dacă îi place numele de Brenciu, îl are pe Marius, amândoi în poziţia legitimă de a fi ambasador CULTURAL al Braşovului. Şi nu sunt singurii.''

Din fericire, mai sunt încă braşoveni cărora nu le plac nici Braşoveancă, nici braşoavele. Deci încă există speranţa.Şi că să închei parafrazând un citat dintr-un mic om dar mare propagandist, aşa sunt aia de la Primăria Braşov: când aud de cultură le vine să îl pună pe H.B. ambasador'', a fost mesajul lui Vintilă pe blogul lui.

Mai multe