În „anul pandemiei”, Alex Vasilache de la Jukebox a dat muzica pe medicină. Acum e rezident la Matei Balș

8 ianuarie 2021 12:19   Vedete românești
Ultima actualizare:

În 2020, „anul pandemiei”, primii care au avut de suferit au fost artiștii. În schimb, medicii au devenit categoria cea mai căutată, cea mai solicitată. Conștient de acest lucru, Alex Vasilache, solistul trupei Jukebox, s-a adaptat cerințelor și s-a reinventat. A lăsat muzica și s-a întors la o pasiune mai veche - medicina. A învățat, și-a dat examenul, iar acum este medic rezident la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Luni, 4 ianuarie 2021, a fost ziua premierelor pentru Alex Vasilache. Fericit, emoționat, a îmbrăcat pentru prima dată halatul de medic și a început noul job la Matei Balș. Tot luni, în prima zi de muncă, a primit și vaccinul anti-COVID, devenind oficial primul artist vaccinat din România. Într-un interviu pentru Click!, artistul a povestit în detaliu cum a ajuns aici și ce planuri are pentru viitor.

Alex Vasilache, primul artist din România vaccinat anti-COVID

Click!: Muzică, sau medicină? Cum s-au îmbinat până acum cele două pasiuni?

Alex Vasilache: Eu am terminat Facultatea de Medicină în 2001, dar deja cântam, începusem să-mi câștig existența din muzică. M-a luat valul cu muzica și mi-a plăcut prea mult ca să renunț la ea. Dar medicina a rămas acolo o a doua pasiune. Și, cumva, e tradiție de familie, am avut medici în fiecare generație; chiar era tristețe acum că rupsesem șirul.

Când ai decis să te întorci?

La începutul lui 2020 a venit peste noi o pandemie care ne-a anulat toate concertele. Atunci am decis să profit de timp și să învăț pentru rezidențiat. Până acum nu avusesem niciodată timp să iau o pauză atât de lungă de la tot, inclusiv de la familie, deoarece pentru un astfel de examen trebuie să înveți mult. În ultimele 3 luni m-am izolat la o casă de vacanță a mamei mele unde m-am dedicat exclusiv studiului. Mi-am văzut familia abia după examen, în noiembrie.

Este medic rezident la Institutul „Matei Balș” din București

Acum ești medic rezident de boli infecțioase. Cum te simți la noul job?

Contractul a început la 1 ianuarie 2021 și îmi place la nebunie. Simt că acolo e locul meu, în afară de scenă. Tratez treaba asta cu maximă seriozitate și cu pasiune, am bucuria să mă trezesc la 5.30 dimineața ca să mai citesc ceva înainte de a pleca la spital.

Te-au recunoscut pacienții?

Sunt pe secție COVID, dar deocamdată nu am intrat la pacienți, în zona contaminată. Noi, rezidenții, suntem acum suportul medicilor titulari, ne ocupăm mai mult de partea administrativă, ne familiarizăm cu procedura, cu circuitul pacientului, completăm foile de observație și documentele medico-legale. În același timp, mergem la cursuri, am fost instruit despre COVID-19, despre vaccinare.

Te-ai și vaccinat în prima zi de muncă.

Da, pe 4 ianuarie. Noi, rezidenții, eram în evidența spitalului din decembrie, știau că venim și au pregătit și pentru noi doze.

Îți e teamă de contaminare, mai ales că seara te duci acasă, la familie?

Nu. Într-un astfel de loc ești mult mai atent. Riscul de contaminare este mai mare acasă, la rude, unde lași garda jos. Noi, la spital, purtăm echipament și respectăm normele de igienă.

Nu va renunța la muzică. „E un virus de care nu scap prin vaccinare”

Odată cu vaccinul, de anul acesta viața noastră are șanse să revină la o oarecare normalitate. Se vor relua și concertele. Ce vei face mai departe? Muzică sau medicină?

Le voi face în paralel. De cântat nu mă pot lăsa, e un virus de care nu scap prin vaccinare. Când se va relaxa situația epidemiologică, atunci nu va mai fi nici presiunea aceasta atât de mare pe sistemul sanitar și voi avea timp să mă duc la înregistrări și concerte. Oricum, acestea sunt mai mult seara și în weekend. Cu turneele prin țară poate fi mai complicat, dar voi vedea atunci ce variante am. Lecția anului 2020, pentru mine, a fost că oricât de bune și amănunțite sunt planurile tale, există mereu o variabilă la care nu te-ai fi gândit. Soluția este să știi să te adaptezi, să fii flexibil, să accepți că lucrurile nu sunt mereu așa cum le plănuiești. Și ceea ce la prima vedere pare cea mai mare nenorocire a vieții tale te poate duce într-un loc super, pe care inițial nu l-ai luat în calcul.

Mai multe