In memoriam Colectiv

29 octombrie 2017 19:19   Vedete românești
Ultima actualizare:

Au trecut doi ani de atunci… De când ţara a fost ”zguduită de plâns”, cum spune Poetul despre drama de a avea părinţi. Dar, despre tragedia de a fi avut copiii acolo, nu a scris nici un poet... Şi, parcă nici c-ar trebui... este prea dureros. De data asta cuvântul nu vindecă. Poate doar mângâie. Ce? O durere infinită? La ce bun?

... Totuşi, asta cred că încerc şi eu prin cuvânt. Dar, nu mă pot uita în ochii unui părinte, soţ/ soţie/ iubit/ iubită a unei victime... din Infernul 2015... Ce să le spun să-i consoleze, când ei ştiu că nimic nu mai poate reveni? Nu ai ce scrie! Ai doar a plânge! Şi, atunci plâng alături de ei. Îi plâng pe cei care nu mai sunt. Şi pe Adrian Rugină. Un erou. Căci, pacă s-a făcut prea puţin pentru memoria sa, a lor.

Istoria are destui eroi. Nu ştim câţi adevăraţi. Mulţi contrafăcuţi, umflaţi ca să fie pildă la popor; cu o memorie manipulată propagandistic. Vezi aşa-zişii eroi ca Vasile Roaită-omul Siguranţei, plus pletora de ilegalişti-cacealmişti... morţi pentru o cauză strâmbă. Vezi sinucigaşii din atentatele islamiste... Eroi de conjunctură şi idealuri mincinoase, criminale. Rugină - erou în stare pură. Simplu. După ce a crezut că viaţa sa e pusă la adăpost, a ieşit viu din Infern. S-a întors apoi să salveze alte vieţi. Până ce a uitat de propria-i viaţă. Pe care a pierdut-o. Nobil. Eroic. De la cazul său, eu cred sincer că noţiunea de ”erou” la români capătă altă dimensiune şi încărcătură; i se schimbă semantica. Şi asta, în cele mai corupte vremi în care ţara e un buboi gata să erupă-n ciorbele celor ce o conduc, lua-i-ar... focul.Unde este, politrucilor, statuia lui Adrian Rugină şi a camarazilor lui? Cel care, cu virtuţi de Sfânt, şi-a dat viaţa să salveze alte vieţi? Unde e partidul care să comande statuia impozantă a lui Adrian, luându-se cu flăcările în dosul cărora, perfidă, se pitea Moartea? Unde e statuia Eroului #Colectiv, nestimaţi şi blestemaţi politruci? Care aţi profitat de moartea sa/lor luând Puterea?! Care aţi otrăvit, maculat totul, dând-i un sens politic josnic. Refuz să cred în ideea că aţi avut cinismul criminal de a stârni conştienţi această catastrofă, că aţi manipulat numai pentru ca unii să ia puterea! Dar, obsesiv, întreb politrucii cocoţaţi pe moartea lui Rugină şi a întregului ”Colectiv”: Unde aţi ridicat marele grup monumental dedicat martilor care v-au ridicat - PE VOI!!! - după înfricoşătoarea noapte de 30 octombrie 2015?! Aud?! Î?

Mai multe