Incredibil! Uite ce a crescut în grădina lui Florin Călinescu!
Florin Călinescu (61 de ani) excelează în tot ceea ce face. E bun în televiziune, făcând parte din emisiuni de top, e bun în bucătărie, fiind pasionat de gătit și, acum, aflăm că e și un foarte iscusit grădinar. De curând, el a recoltat din propria grădină o legumă record, dar și una cu formă stranie, pe care i-a și „dedicat-o” unui politician.
Călinescu e recunoscut pentru un foarte dezvoltat simț al umorului. Și nu se dezminte niciodată! Chiar i se potrivește foarte bine citatul celebrului fizician danez Niels Bohr, care a spus că „unele lucruri sunt atât de serioase, încât trebuie să râzi la ele”. Iar Călinescu chiar așa face!
În urmă cu câteva zile, artistul a publicat pe contul său de Facebook câteva fotografii care i-au uimit pe prietenii săi virtuali. Este vorba de o căpățână de usturoi mare cât pumnul, care cântărește nici mai mult nici mai puțin decât 244 de grame.
La pozele cu pricina, Călinescu a atașat și un mesaj adresat ministrului Agriculturii, Petre Daea, dar și deputatului ALDE, Varujan Vosganian.
„Daeeaieuțule, în calitate de țăran, cum îți place ție să spui, te rog, să vorbești cu Varujenică, să nu mă bage la evaziune că mi-a dat Dumnezeu un usturoi cât capu’ lui, cât pumnu’ meu! ( și al altor agricultori amatori ca tine și ca mine...) Nu mai vorbesc de profesioniști”, a scris, cu umor, Călinescu.
Și asta nu e tot! În urmă cu aproximativ trei săptămâni, actorul ne-a uimit cu o altă legumă, tot din grădina sa. E vorba de o roșie cu o formă ieșită din comun, motiv pentru care Florin Călinescu a ținut să i-o arate și lui Vosganian: „Vosganian, p-asta cum o iei? Jur că e din producție proprie!”, a scris artistul pe Facebook.
De fapt, toate aceste aluzii au pornit de la afirmațiile deplasate ale deputatului ALDE. În 3 octombrie, acesta a spus că înclinaţia românilor spre autoconsum „ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, pentru că grădinile, coteţele şi atelierele din curte produc PIB, nu şi impozite.
„Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale.
La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe. În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti.
Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei“, a scris Vosganian pe Facebook.