Înduioşătoarea poveste de viaţă a solistei Angela Ciochină FOTO EXCLUSIV

11 iulie 2015 20:20   Vedete românești
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai talentate şi mai frumoase soliste din anii comunismului, Angela Ciochină, a încetat marţi (7 iulie) din viaţă. Diag­­nosticată acum cinci ani cu ciroză hepatică, boală care a ţintuit-o la pat, solista a fost părăsită, pe rând, de prieteni. Octavian Ursulescu îi cunoaşte înduioşătoarea poveste de viaţă.

Angela Ciochină s-a stins din viaţă marţi, la vârsta de 60 de ani, în locuinţa sa din Capitală, iar joi (9 iulie) a fost condusă pe ultimul drum, fiind înmormântată la Cimitirul Tudor Vladimirescu. N-a avut nici cine să-i aprindă o lumânare, în ultimele clipe de viaţă, căci locuia singură. A fost găsită fără suflare de menajeră, care a chemat Salvarea, însă doctorii n-au mai putut decât să constate decesul. Celebrul prezentator Octavian Ursulescu (67 de ani) îşi aminteşte cu nostalgie de artistă, cu care a avut o legătură strânsă şi în afara scenei:”Locuia în Cartierul Tei din Capitală,  destul de aproape de mine, o vizitam destul de des, înainte de 1989, mai ales că regizorul meu muzical de la Radio, Emil Conta, bun prieten (acum este regizor la Opera din Nurnberg), locuia în blocul de alături şi mergeam la ea amândoi. Angela Ciochină cânta mult în Turcia în acea perioadă, era foarte apreciată acolo, aducea videocasete cu filme şi muzică, făceam schimb”, ne-a povestit el. Artista a studiat Conservatorul şi a fost colegă în camera de  cămin cu o altă fostă solistă cu voce de aur, Mihaela Runceanu. Ca o coincidenţă stranie, şi ea a fost găsită moartă în casă, în 1989 (n.r.- a fost ucisă cu bestialitate de un apropiat pe care îl primise în locuinţa ei, ca să se uite la video). ”Ambele posedau ceea ce se cheamă «auz muzical absolut», un dar natural rar. De aceea, nimeni nu s-a mirat când Angela a început să şi compună”, mai susţine Octavian Ursulescu. 

Declinul solistei a început din ziua în care sora Angelei a încetat din viaţă :”Universul ei, şi aşa fragil, a primit prima lovitură la moartea surorii sale Julieta, absolventă a Institutului de Arte Plastice. Din acea clipă, părinţii au devenit pentru ea totul, mergea în comuna nemţeană în care tatăl ei era preot (îi spunea ”tăticu”, ”tăicuţu”) de fiecare data când putea. Iar când şi-a pierdut şi părinţii, s-a trezit deodată singură pe lume, fără suport, şi s-a îmbolnăvit grav ”, mai spune prezentatorul. Octavian Ursulescu îşi aminteşte de turneele făcute cu regretata artistă: ”Am organizat multe spectacole pentru Filarmonica din Botoşani. În aceste turnee, nu o dată i-am avut împreună pe Angela şi pe Gabriel Cotabiţă. Sau cum aş putea uita concertul de pe stadionul din Titu, în care eu şi Corina Chiriac ne-am dus înghesuiţi, în Oltcit-ul roşu al Angelei Ciochină. Era o şoferiţă pe cinste”, îşi mai aminteşte acesta. 

Angela spera să revină pe scenă şi să învingă boala, fiind plină de optimism,  în ultimele interviuri acordate ziarului Click!. ”Aş vrea să cânt în continuare, să compun, sper să găsesc un moment în care să pot înregistra într-un studio. Trăiesc mai mult din drepturile de autor, căci pensia e mică, de doar câteva sute de lei”, ne spunea ea la începutul acestui an.  

I se spunea păpuşa muzicii uşoare româneşti

Angela Ciochină s-a născut 17 aprilie 1955, în comuna Urecheni, judeţul Neamţ.  A absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1978. După absolvirea facultăţii a fost angajată la Ansamblul “Doina” al Armatei. A lansat câteva şlagăre de mare succes: “Eşti numai tu”, “Odată cu cântecul” (George Grigoriu), “Am vrut” (Dan Stoian), “Salcâmul de pe strada mea” (Cornel Fugaru), “Un copil” (Jolt Kerestely), “Marea mea” (Horia Moculescu).  S-a retras din muzică la sfârşitul anilor ‘80, alegând cariera de profesor. Datorită frumuseţii, I se spunea, în anii tinereţii, ”Păpuşa muzicii uşoare româneşti”.

Mai multe