Inima unei actriţe din România bate în pieptul unui croat. Ema Vețean a salvat de fapt 5 vieţi

29 octombrie 2019 14:17   Vedete românești
Ultima actualizare:

Situaţie dramatică la Sibiu. Familia Emei Veţean, actriţa aflată în moarte cerebrală după un accident grav de circulaţie, a decis ca organele ei să fie donate. Inima ei va bate de acum în pieptul unui croat, iar ficatul, plămânii, corneea şi rinichii salvează alte vieţi. Prelevarea de organe s-a făcut luni seara, la Spitalul de Urgenţă din Sibiu.

Aceste decizii sunt greu de luat de familie. De acestă dată cinci vieţi au fost salvate. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 27 octombrie ora 01.00. Doctorul Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul familiei Emei Veţean. Apoi a demarat procedurile necesare prelevării luând legătura cu centrele de transplant și echipele de recoltare, scrie dcmedical.ro.. Un rol deosebit de important în proces l-a avut, totodată, medicul șef al secției Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, Dr. Mihai Sava care, în calitate de „key donation person", a identificat potențialii donatori și a menţiunt organele în condiții optime în vederea prelevării.

Câteva aparate i-au ţinut în viaţă organele până când echipele de medici din Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Croaţia, au ajuns să preleveze ficatul, corneea, rinichii şi cordul femeii.

Inima Emei Veţean, o actriţă de 38 de ani care juca la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu va bate de acum în pieptul unui croat pentru că pe lista de aşteptare din România nu era nimeni compatibil cu acest cord. Echipa de medici venită din Croația a fost coordonată de către Dr. Robert Blazekovic.

„Compatibilitate nu înseamnă numai compatibilitate de grup ci este un sistem mai complex de realizare a acestei compatibilităţi.  Dacă în ţara noastră nu există receptori compatibili, este păcat să se piardă această inimă şi noi o oferim către ţările Eurotransplant pentru a salva viaţa unui om. De această dată va fi salvat un cetăţean din Croaţia”, a declarat Dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Ficatul şi plămânii, la Bucureşti

Ficatul şi plămânii Emei Veţean au fost prelevate de o echipă de medici de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București, coordonată de către dr. Dragoș Chiriță. Doi pacienţi care erau pe lista de aşteptare de mai mult timp au avut norocul să primească o nouă şansă la viaţă. Echipa care a realizat operaţiile s-au mobilizat exemplar şi astfel au reuşit să facă minuni.

Rinichii au ajuns la Cluj

Echipa de medici din Cluj, coordonată de către Dr. Dan Pop, a prelevat rinichii. Aceştia vor salva viaţa unui pacient care are probleme renale. Norocul a fost compatibilitatea cu donatoarea şi astfel a primit o nouă viaţă.

Corneea rămâne la Sibiu

Ema Veţean va vedea prin alţi ochi. Corneea a fost prelevată de o echipă de medici din Sibiu şi va fi tansplantată unui pacient pentru care acest transplant este vital.

Tragedia Emei Veţean, actriţa care a salvat 5 vieţi

În urmă cu o sptămână, pe 22 octombrie, Actrița Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, Ema Vețean, a fost accidentată grav. Accidentul s-a produs pe DN1 la ieşirea din localitatea Cristian. A fost acroşată de un autoturism şi a ajuns la spital cu traumatism cranio cerebral sever, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracturi, comă profundă. Medicii nu au mai putut s-o salveze.

Decesul actriţei a fost anunţat şi de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. El a scris pe Facebook că Ema Vețean „a făcut creații memorabile în Prințesa Turandot, în Viața cu un idiot, în Maestrul și Margareta, în Moroi și în alte roluri din teatru și film. Actriță specială, de o fragilitate și sensibilitate extreme, pleacă dintre noi, fără să-și fi dat întreaga măsură a talentului”.

Colegii regretatei actrițe au arborat steagul de doliu, iar în fața teatrului cei care au cunoscut-o și admirat-o vor putea pune lumânări și flori la portretul Emei Vețean.

Ema Vețean s-a născut în anul 1981 și a fost licențiată a Departamentului de Artă Teatrală, la specializarea Actorie, în cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu.Potrivit informațiilor furnizate de pagina de Facebook a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, actrița a jucat în spectacole precum Othello?!, Viața cu un idiot și Turandot (regia: Andriy Zholdak), Platonov și Moroi (regia: Alexandru Dabija), Un tramvai numit Popescu (regia: Gavriil Pinte), Faust, Lulu și Metamorfoze(regia: Silviu Purcărete). Tot cu Silviu Purcărete, a mai colaborat cu ocazia lungmetrajului Undeva la Palilula, rol care i se alătură celui din producția Deadweight, în regia lui Axel Koenzen.

Zeci de transplanturi în două săptămâni

Rapoartele medicale transmise de Agenţia Naţionale de Transplant arată că, numai în ultimele două săptămâni, au fost realizate:

• 10 transplanturi de rinichi;

 • 5 transplanturi de ficat;

 • 1 transplant de cord în România şi 2 pentru cetăţeni din Eurotransplant;

 • 1 transplant de plămân.

Până la data de 28 octombrie 2019, în România s-au înregistrat:

 • 62 de donatori pentru intervenții de prelevare multiorgan;

 • Au fost efectuate 46 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 7 intervenții de ficat de la donatori în viață;

 • 154 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 45 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață;

 • Au fost realizate 6 transplanturi de cord și 3 de plămân;

 • Către Eurotransplant au fost exportate: o grefă de ficat, cinci grefe cardiace și patru grefe pulmonare.

Citeşte şi: 

El este bărbatul care face primul transplant de plămâni din România

Cât de important este ca românii să doneze. Răspunsuri inedite oferite de Dr. Irinel Popescu

Mai multe