INTERVIU Fuego, răspunsuri sincere la 17 întrebări despre viața sa: "E greu să vezi că profesia ta devine nesemnificativă"
Paul Surugiu Fuego revine pe micul ecran cu un nou sezon al emisiunii ”Drag de România mea”, la TVR 2, din 4 aprilie. Printre primii invitați se numără Andreea Marin și Cove. Într-un interviu pentru Click!, artistul vorbește despre emisiune, pictură, copilărie, dar și despre spectacolul de la Sala Palatului, pe care deja l-a reprogramat de trei ori.
- Click! Când revii pe micul ecran la TVR 2?
Paul Surugiu Fuego: Sezonul al șaselea al emisiunii ”Drag de România mea!” debutează duminică, pe 4 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2, chiar în ziua Paștelui Catolic. Cred că suntem o alternativă bună la tot ce se vede pe la televizor! Ne facem treaba cu profesionalism, cu decență și încercăm să aducem și informație, dar și bucurie, umor, muzică frumoasă, cântată exclusiv în limba română! Mi-am dorit din suflet ca proiectul acesta să prindă rădăcini și iată-ne ajunși la sezonul cu numărul șase, care le întrece pe celelalte, pentru că e relaxat, e cu oameni frumoși și speciali și momente pe care să le puneți aproape de sufletul vostru!
Nu suntem comerciali neapărat, suntem clasici și ne place să oferim un divertisment împachetat în simplitate și calitate. În emisiunea mea voi promova mereu oamenii valoroși și-i voi arăta pe cei care muncesc, care depun efort, care pun accentele corect în muzica lor, care îmbină performanțele cu profesionalismul și care au ceva de zis, fie că sunt în culmea carierei, fie că sunt la început de drum. Și credeți-mă, sezonul acesta veți avea mai multe surprize interesante, celebrări, pe care-i păcat să le pierdeți! Dar n-are rost să fac reclamă fără să vedeți! Eu zic să vă uitați, pentru a avea duminici perfecte, de la ora 15.00, la TVR 2, locul în care aveți mereu programe de calitate!
- Ce aduce emisiunea în prim plan? Ce surprize aduce ”Drag de România mea”?
O multitudine de noutăți. Una dintre noutățile sezonului este faptul că publicul telespectator va fi aproape de mine la câțiva pași. Nu fizic, ci online, virtual. Pe ecranul led din platoul emisiunii peste 100 de admiratori fideli vor participa la fiecare ediție și vor trăi cu sufletul fiecare moment. Eu am mai multe premiere muzicale pentru primăvară, dar și oameni de la care ar trebui să luăm exemplu, artiști talentați, pe care trebuie să-i cunoaștem și să-i apreciem, chiar dacă nu se bucură poate de o popularitate covârșitoare. Sezonul cu numărul șase va fi unul mai relaxat, mai fresh, cu personalități diverse, contrastante, din multe domenii de activitate, cu artiști iubiți, colaborări inedite, dar și cu folclor de calitate, autentic. Veți descoperi o nouă componență a baletului emisiunii, costume noi, create de coregraful Florin Mariș, rubrici noi și jocuri interesante pentru invitați, îmbinând, ca de fiecare dată, substanța cu divertismentul.
Decența va fi, ca întotdeauna, elementul de bază și veți afla lucruri interesante, bucurându-vă de multe cântece pe care le iubiți și le apreciați. Printre alte exclusivități ale sezonului, avem o ediție specială pentru ziua de Paște, în care va fi celebrată o mare artistă a românilor, iubită de toate generațiile și adulată de aproape 60 de ani. Totodată, veți vedea duete inedite între mine și artiști pe val, precum și familii de poveste, ediții cu artiști autentici de folclor, dar și omagieri emoționante
Andreea Marin, Cove și Mihaela Tatu, invitații de duminică, 4 aprilie
- Știu că obișnuiești să-ți filmezi emisiunile în avans. Așa ai procedat și de această dată?
Merg pe principiul lucrului făcut din timp, temeinic, cu simț de răspundere, profesionalism, cu răbdare și cu suficientă implicare din partea tuturor celor implicați. Da, și de această dată am filmat în avans, o parte în februarie, o parte la finele lui martie. Vor fi gale de zile mari, credeți-mă! Spre exemplu, prima gală, cea de pe 4 aprilie, vine cu o mulțime de momente interesante. Vă propun un dialog emoționant cu celebra Zână a Surprizelor, simbolul audiențelor din România, Andreea Marin. Aceasta va povesti despre televiziune, despre mama sa, despre răutățile celor din jur și despre cât de tare o afectează părerile greșite ale oamenilor.
Mai mult, am susprins-o și l-am adus pe celebrul actor Gabriel Coveșanu, alias COVE. Cei doi își vor aduce aminte de momentele de cândva de la “Surprize, Surprize”! Tot în prima ediție le veți putea asculta pe frumoasele și talentatele Alexandra Ungureanu și Alexandra Crăescu, două voci speciale. Vă propun și două talente formidabile din tânăra generație a folclorului românesc – CODRUȚA RODEAN și BOGDAN CIORANU. Exclusivitatea ediție este prezența Mihaelei Tatu, pe care n-ați văzut-o de mult la televizor, care ne va spune ce face în prezent, ne va spune cum a trecut peste greutăți și va cânta, alături de mine și de prietenul ei de-o viață, Cristian Faur!
- Spectacolul de la Sala Palatului, pe care trebuia să îl susții în martie 2020, a rămas pentru data de 21 mai 2021?
Mi-aș dori asta din tot sufletul, dar sunt realist și-mi dau seama că nu va fi posibil! Am reprogramat acest concert de trei ori până acum, trăind cu speranța că îl vom putea realiza. Și nu mă las! Până la urmă tot îl voi face, așa cum vreau și așa cum trebuie! Le mulțumesc celor peste 3000 de oameni care nu și-au retras banii de bilete și care așteaptă în continuare producția noastră impresionantă! Probabil vom amâna din nou, pentru finalul lunii noiembrie, când sperăm noi ca măcar cu jumătate de sală să putem face acest eveniment!
Acum nu e posibil, asta vede toată lumea, mai ales că noi suntem peste 140 de artiști pe scenă, alături de Orchestra Metropolitană București și Corul Accoustic, ambele dirijate de noul manager al Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga. Mi se rupe sufletul și mi-e ciudă că nu pot face acest concert, dar sunt optimist și le mulțumesc celor care înțeleg asta și-mi sunt aproape! Cu siguranță, vom învinge acest virus și ne vom bucura împreună de puterea muzicii, într-un concert spectaculos pop simfonic, diferit, atipic, un show unic, cu invitați speciali și cu sonorități dintre cele mai diverse!
- În martie ai revenit pe scenă în câteva spectacole mici... Cum ai simțit publicul?
A fost o încercare! Chiar nu puteam să stau efectiv fără să încerc, respectând toate măsurile luate! Au fost câteva concerte cu jumătate de sală sau cu 30% din capacitatea sălii! Publicul este dornic de frumos, avid de a asculta muzică, de a se bucura, de a uita câteva clipe de tot ce ne încarcă negativ și de stresul și frica față de virusul acesta nenorocit. Sigur că e complicat să stai aproape două ore cu mască, dar am regăsit oamenii optimiști, liniștiți și înțelegători, dornici de a reveni cât mai repede la ce trăiau înainte! Am sesizat că publicul mi-a simțit lipsa, la fel cum și eu am simțit lipsa lor! Mi-aș fi dorit să pot face mult mai mult, dar din păcate, doar atât s-a putut și a fost și așa destul de complicat! Dar am încercat, am zis că trebuie să am curaj și că trebuie să fiu alături de oameni! Cred că e nevoie de unitate și de o forță care să ne aducă mai aproape pe toți!
- Cine îți mai face ținutele de scenă?
Momentan nu prea mai avem scene pe care să cântăm! Dincolo de asta, am colaborat în 2020 cu Alexandru Ciucu, designerul Casei Regale a României, care mi-a creat niște ținute speciale, spectaculoase, extravagante și elegante. De obicei am ales să lucrez cu oameni care-și fac treaba cu profesionalism, mergând cumva pe ideile mele, dar venind cu aportul lor special și aici le-aș aminti pe doamna Doina Levintza, pe Maria Miu, Maria Constantinescu, Elena Stoica sau brandul Iiana. Am mai spus asta – nu e obligatoriu să placă tuturor! Eu cred că trebuie să fiu altfel, așa mă simt eu bine, asta mă definește și face parte din ce însemn eu ca artist.
Ținutele mele extravagante se potrivesc cu toate conceptele pe care le am și uneori, chiar nu sunt atât de ieșite din comun cum li se par unora! Nu, eu cred că pe scenă trebuie să fim altfel! Dacă aș veni acolo îmbrăcat ca la mall sau la cumpărături, ce rost mai are? Cum mă diferențiez eu de cei care vin la concertele mele? În partea aceasta, în viața de zi cu zi, am un stil normal, sport-casual, relaxat, fără a ieși în evidență în vreun fel!
- De ce ți-a fost cel mai dor în această perioadă? Dar cel mai greu ce a fost?
Îmi e dor să cânt, să-mi pot face profesia. Îmi e dor, neașteptat, de drumurile lungi, de turnee, de spectacole și de evenimentele la care eram în mijlocul oamenilor. Mi-e dor să dau autografe, să povestesc cu admiratorii mei, să pot repeta, să pot da concerte, să pot face meseria aceasta cu normă întreagă, așa cum trebuie și așa cum e normal. Mi-a fost greu să înțeleg ce se întâmplă. Mi-e și acum greu să mă obișnuiesc cu teama, cu nesiguranța, cu faptul că nu pot fi în mijlocul oamenilor. E greu să știi că nu mai ai parte de toată libertatea, că trebuie să-ți notezi ieșirile sau că trebuie să dai socoteală, pe hârtie, de ce și cum faci. E greu să vezi că se adâncește această criză, că tot ce știai despre lume se schimbă, că trebuie să stai cu mască sau că profesia ta ajunge să devină nesemnificativă, de mai bine de un an, în economia generală a lumii în care trăim.
- De ce ai avut cel mai mult timp în pandemie?
Dincolo de odihnă, de dezvoltare personală, de munca asiduă și alte lucruri interesante, am avut timp să vorbesc cu oamenii la telefon, să-i ascult pe cei dragi și să le fiu mai aproape, nereușind asta înainte, din păcate. Am avut mai mult timp să-mi pun ordine în lucruri și să mă dezvolt cumva pe mine! Și nu e vreo glumă asta. Am luat o pauză și am citit mai mult, am contemplat la felul în care vreau să fiu și să-mi fac profesia de acum înainte.
Am văzut o mulțime de filme interesante, noi și vechi, în special românești. Am văzut nenumărate seriale pe Netflix sau HBO și m-am bucurat de lucruri pe care nu știam că le pot face până acum, din lipsă de timp, la propriu. Am avut vreme să gătesc, să mă bucur de căminul meu, să stau cu prieteni și să ne fericim de clipe simple la propriu, uitându-ne la vreun concert sau efectiv ascultând poveștile fiecăruia! Și cred că dincolo de toată nebunia, asta ne-a adus bun pandemia, înțelegerea că avem nevoie unii de alții, oricât ni s-ar pune bețe-n roate!
- Ce tablouri ai mai pictat?
Pictez de zor și încerc să pregătesc tablouri pentru o expoziție nouă, florală, pe care să o realizez când vom putea face asta și se vor mai relaxa restricțiile. Îmi place tare mult să pictez flori, să mă cufund în lumea culorilor și cumva să plasez acolo parte din emoțiile mele. Parcă renasc pe pânză, parcă atunci când formele prind viață, eu sunt altul. La pictură e o cu totul altă emoție creativă față de muzică. La cântat sunt ca peștele în apă, am încredere în mine, fac asta de multă vreme și știu cu exactitate cu ce se mănâncă! La pictat e un domeniu nou, o provocare și un fel de libertate pe care o am fără ca cineva să-mi pună vreo opreliște. Uite, recent, în ianuarie, mi-a venit o idee atipică, năstrușnică. Eu am mai pictat și case și mi-a venit ideea de a face o colecție care să aibă casele memoriale ale marilor clasici români din literatură și muzică.
Colecția de pictură „RECURS LA MEMORIE” reprezintă reverența făcută de mine în fața imensității culturii noastre. Aceasta zugrăvește casele memoriale, părintești ale marilor noștri scriitori, în semn de omagiu pentru genialitatea lor. Am avut bucuria să expun operele la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Colecția spune o poveste în culori despre cei care definesc imensitatea sufletului românesc, dându-i nuanțele de seamă în literatură sau în muzică.
Cele 10 opere poartă oamenii în locuri de neuitat ale României, chiar acolo unde a luat naștere inspirația și bucuria de a zidi prin cuvânt și prin nuanțe o lume a frumosului! I-am strâns laolaltă pe o parte dintre cei mai importanți autori, simboluri incontestabile, într-un omagiu, o viziune proprie a caselor în care lumina lor a prins glas și formă. Autorii ale căror case memoriale le-am pictat sunt: Mihai Eminescu, Ștefan Luchian, Ion Creangă, Grigore Vieru, Tudor Arghezi, Adrian Păunescu, Nicolae Iorga, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu și George Enescu!
- Știu că ai mai lansat și piese noi în această perioadă...
Am avut mai multe piese noi în 2020, a fost o perioadă prolifică. În timpul pandemiei am compus mult, am făcut nenumărate cântece cu o stare anume, cu versuri speciale și mesaje puternice, inspirate cumva de ce trăim. Am făcut 10 videoclipuri și peste vreo 20 de melodii noi anul trecut. Și 2021 a început cu un cântec nou, lansând piesa pe care mi-a compus-o special doamna Luminița Dobrescu, celebra artistă care a câștigat Cerbul de Aur. Dincolo de acestea, am mai multe melodii la care le voi face clipuri în curând, dar am și o piesă manifest, un strigăt de ajutor, un freamăt, o luptă pentru drepturile și pentru deșteptarea noastră!
Toată activitatea mea o puteți urmări pe canalul meu oficial de Youtube – FUEGO-PAUL SURUGIU, singurul canal oficial, unde găsiți o mulțime de lucruri interesante – cântece, concerte, poezii, duete și alte lucruri interesante. Mă găsiți și pe Facebook, pe pagina mea oficială și pe Instagram și desigur, ascultați muzica mea, nouă și veche, la emisiunea de la TVR 2, din fiecare duminică, de la ora 15.00!
- Pe meleagurile natale ai mai ajuns?
Am fost la Turda, nu de foartă multă vreme, ca să-mi revăd mama și bunica, care stau împreună pe toată durata iernii. M-am încărcat cu energie, mi-am luat o doză bună pentru la București și mi-am adus aminte de anii aceia în care visele erau primordiale și-mi doream să ajung mare, pe scene, să le pot cânta oamenilor și să le pot oferi parte din muzica și din emoțiile mele. Chiar dacă mai mulți ani din viața mea am stat în altă parte, acolo e tot acasă și sunt mândru de asta! Sunt mândru de locul în care m-am născut, m-am format, am făcut școala, am iubit prima oară, mi-am făcut prieteni, am muncit și am crescut.
Tot acolo sunt și mormintele familiei mele și al tatălui meu. Turda este orașul cel mai frumos, în viziunea mea. Nu pentru cum arată sau pentru ce poate oferi neapărat, ci pentru ce înseamnă fiecare stradă în sufletul meu, pentru amintiri, pentru ce sunt și pentru ce va fi mereu. Și sunt bucuros că în anul 2019 am devenit „Cetățean de Onoare” al orașului în care m-am născut!
- Ești iubitor de animale. Mai ai acasă cățelul acela frumos?
Da, nu știu cu exactitate cum se întâmplă, dar am conștientizat că animalele se atașează foarte rapid de mine. Îl am pe Simba, are acum aproape 6 ani. Este un superb Akita Inu, rasă pură, cu atitudine și cu un caracter fix ca în celebrul film cu Richard Gere – „Hachiko”! Nu-i place să stea la poze, de asta nici nu reușesc să fac fotografii să le arăt pe Facebook sau Instagram. Face doar ce vrea, când vrea și cum vrea, indiferent de cât am încercat să-l dresez eu! În schimb este extrem de atașat de mine și eu de el! Mă simte, preia uneori din stările mele și-mi face zilele mai frumoase! Oricum ar fi, cred de multe ori că animalele sunt mult mai oneste și mai sincere, mai lipsite de ranchiună decât suntem noi, oamenii, în multe dintre situațiile care ne apar în viață!
- E primăvară, dar de fapt nu este... Cum vezi tu schimbările acestea?
Așa este. Nu se mai știe cu exactitate ce anotimp e afară. De asta mă și simt de parcă ar trebui să mai împodobesc celebrul meu brad, cu ninsorile din ultimele zile. Nimic nu mai e ce a fost. Iarna nu-i ca vara, într-adevăr, dar parcă clima asta a noastră temperată, a luat-o și ea razna de la virus, ca și sufletele noastre și mi se pare că e nevoie, din ce în ce mai tare, de optimism, de echilibru, de-un balans între minte și suflet, pentru a nu ajunge să o luăm cu toții razna și să împodobim brazii în aprilie, nu pentru vreo emisiune, ci din cauza vremii și a stării noastre. Aștept oricum primăvara. E cumva anotimpul meu preferat și momentul acela în care nu doar natura renaște, ci și noi, la modul ideal.
- Colecționezi ceva? Dar în copilărie ai colecționat ceva?
Da, am mai multe colecții, mai degrabă acum, mare, decât în copilărie. Când eram mic aveam vreo câteva timbre și surprize de la guma Turbo. În schimb azi, am o impresionantă colecție de magneți de frigider, undeva de ordinul sutelor, de peste tot din lumea asta, de unde am călătorit eu sau prietenii mei, care știu cât iubesc magneții de frigider și-mi aduc în dar. Colecționez totodată și clopoței, în diverse forme, tot așa, de peste tot din lume. Dar cred că dincolo de toate acestea, cea mai importantă colecție a mea este cea legată de profesie, de mine, de carieră. Am toate materialele scrise apărute în cei 25 de ani de carieră, am partituri, texte, cd-uri, afișe, haine, absolut tot ce ține de mine în anii aceștia, într-o arhivă impresionantă, în formă fizică, nu pe harduri! Și sunt tare fericit că am putut strânge toate aceste lucruri și momente, pentru a nu se pierde!
- Care este cea mai frumoasă/ haioasă amintire a ta din copilărie?
Lista-i lungă și plină de tot felul de momente haioase. Am avut o copilărie fericită, echilibrată, în care m-am putut dezvolta, în care am înțeles ce înseamnă fericirea, în care m-am bucurat pe deplin de joacă și jocuri, de școală și de prietenii, lucruri pe care azi nu le mai regăsim la generația picilor. Una dintre cele mai frumoase amintiri e legată de Arieș, de zilele în care mergeam la scăldat, ca-n poveștile lui Creangă. Sau când am mers la primul meu spectacol și-am câștigat primii bani, la teatru, fiind mândru de mine!
Mi-amintesc de toate concertele pe care le dădeam în spatele blocului sau la bunica în curte, de jocurile copilăriei, de toate momentele alea în care făceam gălăgie în cartier să trezim vecinii sau ne adunam ca să recităm poezii și să jucăm teatru, undeva în Cheile Turzii. Copilăria mea a fost una de poveste, chiar dacă a avut lipsuri și cred că e baza vieții armonioase pe care o am azi!
- Dacă ar fi să o iei de la capăt, tot acest drum ai urma?
Nu stau pe gânduri la acest răspuns – DA! De câte ori vreți, am să răspund DA! Aș bate fiecare potecă, aș face fiecare greșeală, aș relua fiecare episod al vieții mele de până acum. Eu nu am regrete în viața mea și cred că am cariera pe care singur mi-am construit-o, pas cu pas, muncind înzecit pentru fiecare performanță a mea. N-aș putea să fac altceva și nici nu cred că aș fi bun, dincolo de faptul că nu mi-ar face plăcere. Cred că acum aș avea mai mult discernământ în schimb și mi-aș clădi drumul cu o mai multă asumare și o forță înzecită. Eu nu fug când dau de greu și toți anii aceștia care au trecut și-n care am încercat să cresc, să evoluez și să mă mențin, au farmecul și efectul lor benefic, la care n-aș renunța pentru nimic în lumea asta!
- Ai vreun vis neîmplinit?
Am multe lucruri pe care vreau să le fac, mai ales că n-am arătat până acum, nici jumătate din tot ce pot eu. Cred că fiecare reușită, fiecare dorință care ajunge să se împlinească, sosește la momentul potrivit, ca toate cele pe care le trăim în viață. Îmi doresc foarte tare să fac câteva proiecte muzicale pe care le am de multă vreme în plan, concerte grandioase, cu idei spectaculoase. Îmi doresc să pun voci pentru un film de animație. Cred că visele sunt de fapt țeluri, dincolo de orice altceva. Iar eu dacă-mi setez ceva, lupt pentru asta și ajung să realizez la un moment dat, indiferent de opreliști!
Citește și: