INTERVIU Silvia Lăuneanu are un copil genial: “E capabil să scrie și să calculeze ore întregi. La 1 an știa deja toate literele”

11 aprilie 2021 12:29   Vedete românești
Ultima actualizare:

Fiul Silviei Lăuneanu, pe care o știm cu apelativul “Fata cu vioara”, este un mic geniu de care chiar și propria lui mamă este fascinată! La 5 ani și o lună, Alexandru știe să scrie și să socotească și ar face matematică non stop. Artista spune despre fiul ei că este un adevărat personaj și are o inteligență neobișnuită.

  • Click!: Silvia, ești o mămică implicată! Cum a fost pandemia asta pentru tine? Alexandru este un copil foarte activ! Cum v-ați descurcat?

Silvia Lăuneanu: Da! Așa este! Sunt o mămică teribil de implicată...dar nu suntem așa toate? În ciuda acestei perioade atât de complicate pentru mulți, eu am fost foarte ocupată. Am predat online, am continuat sesiunile clubului pe care îl conduc “Little Broadway Music Club” (firește în formulă restrânsă și cu mare atenție la regulile de siguranță), am fost mămică cu normă întreagă și parcă nici nu am avut timp să mă gândesc la cât de mult s-au schimbat lucrurile pentru noi toți. Empatizez sincer cu toți cei care au fost loviți de aceste schimbări. 

  • Fiul tău este foarte bun la matematică la vârsta lui! Cum ați reușit acest lucru? Cât de implicat este în ceea ce privește această materie?

Alexandru este un personaj. Perioada “stăm acasă” a fost categoric o mare provocare pentru noi, dar am găsit variante. Efectiv sufrageria noastră s-a transformat într-un loc de joacă veritabil. Tobogan în mijlocul camerei, trambulină, coș de baschet, turnuri cu bile, puzzle-uri uriașe, cuburi, lego, instrumente muzicale...și multe altele. Avem însă un mare noroc. Alexandru nu se plictiseste! Are atâta treabă! Efectiv acest copil este capabil să scrie și să calculeze ore întregi. E plăcerea lui absolută! 

  • Ce alte activități mai face Alexandru?

Prima lui mare iubire a fost alfabetul. La 1 an știa deja toate literele. Îl plimbam cu căruciorul și auzeai la un moment dat că făcea “spelling” (citea pe litere). Tot ce vedea pe pereți, prin magazine...era fascinant să vezi un bebe care buchisea literele. În momentul de față el scrie și citește bine în românește (aproape mai bine decât vorbește). Apoi a descoperit cifrele. Senzație pentru el! Atât de îndrăgostit este de cifre, încât sunt dimineți când se așează în fața tăbliței  (Da! Avem și tablă acasă!) și “lucrează”. Tabele cu adunări, scăderi, descompunerea numerelor...tot felul de jocuri cu numere pe care le inventează. Foarte complicat de povestit cum un copil de vârsta lui are aceste pasiuni. S-a născut cu cartea în mână! Nimeni niciodată nu l-a forțat să învețe aceste lucruri. I-am urmărit aceste aptitudini, i-am oferit apoi toate informațiile de care avea nevoie și din joacă a învățat tot ce știe.  Memoria lui este ceva ireal. Mă fascinează! Acest copil este o mare provocare pentru noi și firește că această inteligență a venit la pachet și cu un soi de comportament diferit. Trebuie să-ți ofer un interviu împărțit în capitole ca să pot să acopăr subiectul Alexandru. Pe lângă inteligența lui neobișnuită este și foarte atletic. Face înot de performanță, joacă baschet, mergem săptămânal la cățărări și adoră toate activitățile cu factor de risc. Își dorește foarte tare să facă  “carașutism”. Categoric (peste niște ani) instructorul lui de zbor și “carașutism” va fi chiar tati. 

  • Ce îți dorești pentru fiul tău?

Sănătate și mulțumire de sine! Să aibă în el capacitatea de a găsi fericirea în cele mai simple lucruri. Să aibă șansa să întâlnească oameni care să rezoneze cu el și să lege prietenii pe viață. De cei 7 ani de acasă mă voi ocupa eu! Pun mare preț pe educație, bun simț, empatie, prietenie și profesionalism. Îmi doresc să cresc un om cu valori morale și principii bine definite. Un absolut profesionist. Nu îmi doresc să exceleze în toate, dar să fie de top în meseria pe care și-o va alege. Îmi doresc să devină OM! 

  • Voi locuiți și la New York însă pandemia v-a prins aici! Este doar o perioada presupun. Când va gândiți să vă reîntoarceți în America?

Daaaa! Pandemia ne-a prins în România. Momentan revenirea în țară ne avantajează. Suntem aproape de mamele noastre, care au mare nevoie de ajutor. Alexandru merge la grădiniță și învață limba (a avut dificultăți în a face separarea celor două limbi, engleză-română). Acum a înțeles diferențele dar încă face greșeli gramaticale și ne străduim să le corectăm din mers. Sorin poate să lucreze de acasă pentru cei de la New York. Eu sunt mereu perfect adaptabilă și universală. Cu siguranță 2021 este un an pe care îl vom încheia în țară. 

  • Ai lansat o linie de produse de beauty, după ce le-ai testat pe părul tău! Ce se întâmplă acum cu acest business?

Daaa! BHT1 Formula! Momentan laboratoarele de la New York s-au închis pe perioada pandemiei, dar ne reluăm activitatea din vară. Mereu am fost atrasă de industria cosmetică, am mare încredere în acest mic business și ne-am bucurat de feedback bun de la cei care au folosit deja produsele. Cea mai mare bucurie este atunci când cineva a comandat din nou produsul pe care l-a cumpărat inițial. Este semnul cel mai bun. I-a plăcut! Revin cu informații calde despre subiect. Voi pleca la New York în câteva săptămâni. Trebuie să testez “surpriza verii”. Îmbunătățim mereu formulele actuale dar venim și cu produse noi, chiar inovatoare. 

  • Știu că ești o împătimită a sportului. Cum reușești să te menții în formă acum că sunt toate sălile închise?

Sportul. Ador să fac sport! Este un mod de viață. Dacă nu aș fi fost muzician...categoric făceam o carieră strălucită în sport. Din fericire, sala pe care o frecventez a fost deschisă până în urmă cu o săptămână. Acum...alerg în aer liber. Nu e rău! 

  • Care este meniul tău preferat de Paște și cum te implici în organizarea mesei pentru Sărbători? Ce nu îți lipsește niciodată de pe masa de Paște?

Meniu preferat...grea întrebare! Sunt o pofticioasă! Încerc să am o alimentație sănătoasă dar nu îmi iese! Masa de Paște nu o pregătesc în totalitate. Prefer drobul dar niciodată nu l-am preparat eu. Știu să gătesc preparate tradiționale, dar nu mă dau în vânt după bucătăreală. Apreciez mult preparatele făcute în casă, sunt o admiratoare a gospodinelor împătimite, mă uit cu drag la tot felul de rețete, dar stau slăbuț cu timpul petrecut în fața cuptorului. Trebuie să recunosc!

  • Dar ca alimente, ce nu îți lipsește niciodată din frigider?

Cred că întotdeauna voi avea carne în frigider. 

  • De concerte și de cântări îți este dor?

Câteodată! Când am plecat în USA am renunțat la scenă. Mi-a plăcut enorm această meserie, pentru muzică și scenă m-am pregătit de la 6 ani, dar nu mi-a fost greu să renunț. Am simțit că este momentul să pun în aplicare toată experiența mea și cunoștințele muzicale,  în slujba unor talente viitoare. Asta fac și acum în cadrul clubului meu de muzică. Apoi, eram  într-un punct aproape de saturație. Industria muzicală din România mi s-a părut mereu o glumă și statutul de artist foarte ușor de dobândit. Sunt un om foarte muncitor, perfecționist, extrem de pretențioasa cu mine. Probabil că mereu am fost cel mai mare critic al meu. Pentru cineva că mine este destul de dificil de acceptat  că se numesc “ artiști” oameni care nu au studiat nici o oră în viața lor. Aici e un subiect vast. Am nevoie din nou de câteva capitole.

Citește și:

Silvia Lăuneanu, despre căsnicie, America şi suferinţa care a readus-o în România

Silvia Lăuneanu și-a găsit marea iubire tocmai în America, la 39 de ani

Mai multe