Ioana Maria Moldovan în bucătărie: "Aş mânca dulciuri toată ziua!"
E foarte pofticioasă şi îi plac la nebunie dulciurile - combinaţie „mortală” pentru siluetă. Cu toate acestea, Ioana Maria Moldovan este, vedeţi bine, „ca trasă prin inel”. Savurând o porţie de lapte de pasăre, desertul ei preferat, prezentatoarea de la Prima Tv ne dezvăluie micul ei secret.
„Dacă ar fi după mine, aş mânca dulciuri fără oprire. Şi da, kilogramele s-ar depune încet, dar sigur. Recunosc, sunt o pofticioasă, dar încerc să gust câte puţin din fiecare, nu să mănânc pe săturate. Misiunea nu e deloc uşoară, dar nici imposibilă. Oricum, nu sunt genul care să stea cu ochii pe cântar”, spune Ioana Maria Moldovan.
Niciodată nu a ţinut diete în adevăratul sens al cuvântului. A încercat în urmă cu mai mulţi ani, dar nu a ţinut-o mult. „Aveam mese fixe, vreo cinci pe zi, în care mâncam salate, peşte şi pui la grătar şi renunţasem la băuturi carbogazoase. M-am simţit tare bine, am reuşit să dau jos şase kilograme, dar din păcate programul încărcat de atunci nu mi-a mai permis să continui”.
Luna trecută, pentru că aşa „se cade” după Sărbători, Ioana a ţinut şi o cură de detoxifiere. A doua din viaţa ei. „Este o experienţă interesantă pentru care e nevoie şi de multă ambiţie. Pentru mine, o pofticioasă, să trec de la mâncare solidă la hrană exclusiv lichidă, fără să mai ciugulesc nimic, n-a fost chiar floare la ureche, dar am făcut-o şi pe asta”.
Acum, în februarie, a revenit mai des în bucătărie şi găteşte ce-i place mai mult – prăjituri. Mama e „cea mai bună carte de bucate”, la care apelează de fiecare dată când vrea să facă ceva nou. „Nu sunt o bucătăreasă desăvârşită, mai am multe de învăţat, de încercat. Intru în bucătărie cu mare drag când am timp şi chef, când vreau să mă relaxez, să mă joc. Nu mă simt ca peştele în apă, ci mai degrabă ca un începător, un pic stângace, dar asta nu mă sperie. Îmi place să încerc tot felul de lucruri şi greşeli foarte mari n-am cum să fac, pentru că nu mă aventurez să prepar reţete complicate. Mai simpluţ, că e mai draguţ”, mai spune vedeta.
Când era mică, pândea găinile să vadă cum dau "laptele"
Laptele de pasăre este primul desert pe care l-a gătit singură, pe când avea 18 ani şi care a rămas şi acum dulcele ei preferat. Îi aduce aminte de copilărie, de mama, de casă. „Până la vreo patru ani, mama mă păcălea că este tare greu de făcut, că trebuie să stea la pândă cu orele, să prindă pasărea bună, care dă un lapte pe măsură. Pe cât de curioasă eram şi mâncam pe nerăsuflate desertul, pe atât de supărată eram pe mama că nu mă lua şi pe mine să stau la pândă. Mereu plângeam că nu văd şi eu cum prinde pasărea, cum îi vorbeşte şi cum prepară un desert aşa bun. Pândeam găinile singură, dar nu aflam nimic”. Acum ştie foarte bine reţeta mamei şi, de câte ori găteşte desertul, îşi aduce aminte, zâmbind, de povestea copilăriei.
Reţeta ei de "Lapte de pasăre"
Laptele de pasăre este un desert delicios şi rapid, gata în circa 30 de minute. Aveţi nevoie de: 1 litru de lapte, 5 ouă, 200 g zahăr, 2 pliculeţe zahăr vanilat sau un baton de vanilie, 3 linguriţe făină. Mod de preparare: puneţi la fiert laptele cu 100 g de zahăr şi cu zahărul vanilat.
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri, apoi bateţi albuşurile spumă, în timp ce se adaugă treptat restul de zahăr. Spuma trebuie să fie tare, să nu curgă. Când fierbe laptele, daţi focul mic şi, cu o lingură, luaţi „bulgări” din spuma de albuş şi puneţi-i în lapte.
Se fierb cam două minute, pe fiecare parte. Folosind o spumieră, scoateţi „bulgării” şi aşezaţi-i într-un bol. Apoi luaţi laptele de pe foc şi lăsaţi-l la răcit.
Amestecaţi gălbenuşurile cu trei linguriţe de făină. După ce laptele s-a mai răcit, turnaţi puţin peste gălbenuşuri, să le aduceţi la aceeaşi temperatură, apoi puneţi din nou laptele cu gălbenuşurile la foc mic, mestecând încontinuu. Când s-a îngroşat, daţi de-o parte şi lăsaţi la răcit. O porţie constă în 2-3 bulgări albi cu cremă de lapte.