Ion Caramitru a murit. Actorul de 79 de ani era internat la Spitalul Elias

5 septembrie 2021 19:11   Vedete românești
Ultima actualizare:

Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie. Actorul de 79 de ani era internat în Spitalul Elias din București, anunță Mediafax.

Celebrul actor și manager la Teatrului Național București fuese internat la începutul lunii august, după ce a acuzat o stare febrilă, iar medicii erau atunci optimiști. 

Ion Caramitru ar fi trebuit să fie prezent în 11 august, la Iaşi, unde a avut loc deschiderea ediţiei a XII-a SFR, care i-a fost dedicată, iar atunci s-a aflat că este în spital.

„Vă pot asigura că are un tonus bun. Am vorbit personal cu el și nu este nimic grav. Felul în care vorbește e neschimbat, la fel și starea de spirit cu care ne-a obișnuit. Sigur, fiind vorba despre Ion Caramitru, lumea se agită. În prezent, însă, nu se cunosc nici cauzele actualei probleme de sănătate, nici cât va trebui să rămână în spital, declara la acea vreme, pentru impact.ro, Ioan Onisei, director general adjunct al TNB.Iată că starea lui s-a agravat, iar Ion Caramitru a decedat în ziua de 5 septembrie. 

Citește și:

Victor Rebengiuc, despre ultima discuție cu Ion Caramitru. «La câteva ore după aceea i s-a făcut rău»

Ion Caramitru, biografie

Ion Caramitru s-a născut la 9 martie 1942, în București, într-o familie de aromâni veniți din Cadrilater, în anul 1940. Școala generală și liceul le-a făcut la „Mihai Eminescu”, pe Calea Rahovei, liceul absolvindu-l în anul 1960.

A urmat apoi cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, absolvind în 1964, la clasa profesorului Beate Fredanov. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Național din București, în "Eminescu", de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu. Actor și regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general al acestui teatru. 

Ion Caramitru a fost actor de teatru și film, regizor și politician român. Din anul 1990 a fost președinte al UNITER din 1990, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București.

A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea, notează Mediafax.

Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în “Pădurea spânzuraților” în regia lui Ciulei (1964).

În 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din București.

Citește și:

Loredana Groza, mesaj emoționant pentru Ion Caramitru. «Bună seara, iubite! Te aştept ca din cer»

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Ion Caramitru

1. Actorul era de origine aromână, iar în buletin era trecut Ion Horia Leonida Caramitru.

2. Ion Caramitru a făcut în adolesecență sport de performanţă, a fost campion de juniori la atletism: a început cu săritura în înălţime, apoi a ales să concureze în cursele de 110 m garduri.

3.Ion Caramitru nu și-a dorit să fie actor."În anul în care am dat la facultate, cursurile de regie erau deschise, dar, cu mai puţin de două luni înaintea examenului, a fost anunţată închiderea lor pentru un an de zile. Sfătuindu-mă cu cei care mă pregăteau şi cu prietenii mei, am căzut de-acord că eu eram pregătit să dau şi la Litere şi, cum la Teatru se dădea înainte, am dat la Actorie”, a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualități

4. În timp ce majoritatea actorilor au povestit cum sorbeau cursurile de la Institutul de Teatru, unul singur, Ion Caramitru a recunoscut oficial că a chiulit. Marele actor a povestit în 2017, la DigiFM, cum fugea de la unele ”ore plictisitoare de la Teatru”, ca să-i vadă la cursuri pe Tudor Vianu și George Călinescu, nostalgic după prima sa dragoste, Literele. ”Călinescu intra teatral la ore. Stătea la fereastră câte zece minute, apoi când simțea că auditoriul nu mai poate se întorcea și spunea: azi vom vorbi despre culoarea verde în poezia franceză”.

5. Lui Ion Caramitru nu-i plăcea să-și sărbătorească ziua de naștere, preferând să petreacă de Sfântul Ion.”De-a lungul anilor așa am făcut mereu. Probabil vor veni băieții mei să mă viziteze, dar nu mă sărbătoresc de ziua de naștere, de principiu”, a afirmat actorul în urmă cu mai mulți ani pentru Agerpres.

6. Ion Caramitru a făcut politică și a fost ministru al Culturii patru ani începând cu 1996, în guvernele conduse de Victor Ciorbea și Radu Vasile.

7. Ion Caramitru a deținut cele mai importante funcții din lumea teatrului românesc. A fost directorul UNITER de la înființare, în 1990 și director al Teatrului Național din București din 2005.

8. Ion Caramitru a fost căsătorit ani cu actrița Micaela Caracaș. Cei doi sunt părinţii a trei băieţi, Andrei, Matei şi Ştefan Caramitru..

9. Cine sunt și cu ce se ocupă cei trei băieţi ai cuplului? Andrei a urmat o carieră în afaceri, fiind director al unei multinationale și politician, Ştefan, mijlociul, a ales să cânte în trupa rock “The Lefters”, iar mezinul Matei este inginer de sunet.

10. Ion Caramitru a făcut două declarații tranșante despre filmul Liceeni, care au uimit: ”Acest film este supraevaluat” și "Am refuzat să joc în cel de al treilea film din serie pentru că nu mă reprezenta subiectul”.

Citește și:

Ion Caramitru, căsnicie de 45 de ani cu o colegă de scenă. Ce frumoasă și distinsă este Micaela, marea iubire a regretatului actor!

Mai multe