Irina-Margareta Nistor a retrăit o poveste ca-n filme la Constanţa
Oraşul natal al familiei sale va avea foarte curând, şi prin implicarea sa, o secţie ultramodernă de terapie intensivă dedicată nou-născuţilor
Iarba verde de acasă. Cuvinte care acum vreo patru decenii au dat titlul unui apreciat film românesc, dar care ulterior aveau să devină şi laitmotivul unui veritabil şlagăr. În fond, simplitatea acestor cuvinte exprimă un adevăr atât de uşor de înţeles despre viaţă şi despre locul care ne este cel mai drag din lume, încât ni se poate aplica oricăruia dintre noi, în orice moment.
Nu avea cum să facă excepţie de la regulă nici îndrăgita Irina-Margareta Nistor, probabil cel mai cunoscut critic român de film. În calitatea sa de preşedinte onorific al Fundaţiei Vodafone România, Irina-Margareta Nistor s-a implicat recent într-un proiect special, de două ori drag inimii sale. O dată fiindcă proiectul în viaţă a luat deja fiinţă la Constanţa, oraşul natal al bunicii şi străbunicii sale, ocazie de întoarcere în timp şi în spaţiu. Iar al doilea motiv constă în faptul că acesta e dedicat în întregime copiilor, fiinţele cele mai dragi Irinei Margareta Nistor. Iar când vorbim despre copiii vorbim despre viaţă, la prezent şi la viitor. Dar despre ce este vorba? Despre faptul că cei de la Fundaţia Vodafone România au decis să modernizeze Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a Spitalului Judeţean Constanţa,o secţie care nu a mai fost refăcută din 1968, anul construirii spitalului. Proiectul prevede transformarea suprafeţei de de 800 de metri pătraţi într-o secţie modernă cu o capacitate totală de până la 26 de locuri. După renovare, aceasta va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi va fi concepută să funcţioneze după modelul celei de la Spitalul bucureştean „Marie Curie”, deţinând inclusiv o soluţie de telemedicină ce va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar şi din afara spitalului şi să transmită informaţii medicale vitale ori să organizeze video-conferinţe cu medici specialişti din alte spitale din România şi din străinătate.
Irina-Margareta Nistor a vizitat deja şantierul deschis la Constanţa şi ne-a împărtăşit apoi emoţiile personale legate despre acestă „neaşteptată întoarcere acasă”.
„Pentru mine, proiectul de la Constanţa al Fundaţiei Vodafone înseamnă şi o întoarcere în timp, o trecere în revistă a unui arbore genealogic. Bunica şi străbunica mea sunt născute acolo, dar fireşte că nu exista pe-atunci spitalul. Ar fi fost tare bucuroase să afle că acum, copiii, pe care ele m-au învăţat să-i iubesc, vor putea fi trataţi şi adesea salvaţi. Am descoperit nişte oameni minunaţi acolo, cadre medicale ca-n filme, dornice să schimbe ceva în bine, să facă de multe ori imposibilul şi să-i facă bine pe micii pacienţi!”.
Proiectul în cauză va fi derulat printr-un parteneriat al Fundaţiei Vodafone România cu asociaţiile «Inima Copiilor» şi «Dăruieşte Aripi»
Bugetul întregului proiect derulat la spitalul constănţean este estimat la 1,3 milioane de euro. Finanţarea este asigurată prin campania naţională de strângere de fonduri organizată de cele două asociaţii amintite, în timp ce Fundaţia Vodafone România va dubla suma strânsă din donaţii. Rata mortalităţii infantile în regiunea din sud-estul ţării este în prezent de trei ori mai mare decât media la nivel european. De aici a apărut nevoia de a interveni prin acest proiect pentru renovarea şi modernizarea secţiei. „Renovarea Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul Judeţean Constanţa este cel mai amplu proiect finanţat în 2017 de Fundaţia Vodafone România. Este prioritatea anului pentru noi şi un proiect pornit dintr-o nevoie foarte mare de schimbare. În această secţie primesc anual îngrijire 1.000 de nou-născuţi cu probleme medicale, din judeţul Constanţa şi alte trei judeţe din sud-estul ţării: Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Ne bucurăm să susţinem acest proiect şi să folosim forţa tehnologiei, prin soluţia de telemedicină care va fi implementată aici, pentru a creşte şansele acestor copii la supravieţuire”, declară Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.
Articol susținut de Fundația Vodafone România