Irninis Miricioiu: «Sunt mereu în priză»

20 aprilie 2023 15:45   Vedete românești

Pasionată de literatură şi cultură, Irninis Miricioiu a reuşit să îşi aline dragostea pentru acestea în Televiziunea Română.

A debutat pe micile ecrane în cadrul echipei emisiunii “Universul credinţei”, apoi s-a ocupat de realizarea unor interviuri şi emisiuni culturale. Acum prezintă, la TVR 3, emisiunea “Din arhiva TVR”.

De unde vine Irninis?

Sunt născută la Ploieşti, în oraşul lui Caragiale şi al lui Nichita Stănescu, pe 11 septembrie 1983. Da, ştiu, o dată de tristă amintire pentru americani. Însă în 2001 îmi sărbătoream majoratul. Îmi amintesc cu groază cum, în loc să mă bucur de ziua care îmi marca sfârşitul adolescenţei, urmăream cu sufletul la gură desfăşurarea evenimentelor.

Lucrezi în televiziune de două decenii deja. Dar ce formare ai?

Parcursul meu a fost marcat de doi mari scriitori români. Am absolvit Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale” şi am îndrăgit de mică poezia lui Nichita Stănescu. Pasionată de literatură, am urmat cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Cochetam foarte mult cu critica literară, însă intrarea la facultate a coincis cu ucenicia mea în televiziune. Ulterior, când deja începusem să “fur” meseria de jurnalist de la oamenii din jurul meu, am simţit nevoia să îmi dublez cunoştinţele acumulate în domeniu şi cu noţiuni teoretice, aşa că m-am întors pe băncile şcolii pentru a urma Jurnalism şi Relaţii Publice în cadrul Universităţii “Spiru Haret”. Şi pentru că tot nu a fost suficient, am urmat şi un master în Managementul Instituţiilor Media în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti.

Când ai debutat în televiziune şi care a fost traseul tău până acum?

N-aş putea spune cu precizie când am debutat în televiziune. Şi asta tocmai pentru că am avut contact cu televiziunea încă de copil, mama mea fiind regizor la Televiziunea Română. Cred că primul contact cu camerele de filmat într-un platou de televiziune a fost când aveam aproximativ 9 ani şi am participat la celebra emisiune pentru copii “Feriţi-vă de măgăruş” prezentată de Eugen Cristea. Apoi ţin minte că în perioada vacanţelor mă lua cu ea în tot felul de deplasări, unde încercam să mă fac utilă vrând să ajut ceilalţi membri ai echipei. Aşa am învăţat, de exemplu, încadraturile de bază utilizate în tehnica imaginii sau ce presupune munca unui regizor de platou. Însă de-abia în primul an de facultate am ajuns să lucrez în TVR.

Ca prezentator am debutat la “Universul credinţei”, o emisiune produsă de Redacţia Religie. În 2008 am avut ocazia să parcurg încă o etapă profesională, devenind producătorul emisiunii “Din arhiva TVR”, o emisiune de cultură ce a încercat să valorifice tezaurul extraordinar pe care îl are Televiziunea Română: propria arhivă. Emisiunea a fost difuzată timp de şapte ani neîntrerupţi la TVR 3, până în 2015, când schimbările de ordin editorial au determinat ieşirea programului din grilă. Ulterior, am dat curs diverselor solicitări de a modera şi alte emisiuni, timp de patru ani fiind unul dintre prezentatorii emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră”, difuzată pe TVR Internaţional.

Ce prezinţi acum, în ce zile şi la ce ore?

De anul trecut, am avut bucuria să reiau proiectul “Din arhiva TVR”, emisiune care se difuzează săptămânal, sâmbăta, de la ora 20.00, la TVR 3.

Ce îţi place cel mai mult la jobul tău?

Faptul că sunt mereu în priză. Şi iubesc interacţiunea cu oamenii. Ador să iau interviuri, să încerc să pătrund, pe cât posibil, dincolo de masca invitatului.

Care sunt cele mai mari satisfacţii pe care le-ai avut ca jurnalist?

Pe măsură ce anii au trecut şi tolba mea cu interviuri a devenit tot mai consistentă, am înţeles că fiecare întâlnire, fiecare interacţiune a devenit preţioasă prin prisma oamenilor pe care i-am cunoscut.

Mai multe