Jean Constantin ar fi împlinit 91 de ani: «Nu dau Constanţa pe toată America»

21 august 2018 20:39   Vedete românești
Ultima actualizare:

Ismail, Patraulea, Limbă. Sunt doar trei dintre rolurile în care Jean Constantin, unul dintre cei mai iubiţi artişti, a făcut fericiţi milioane de români. Ieri, pe 21 august, s-au împlinit 91 de ani de la naşterea marelui actor. Aşa că pescarii din portul Tomis, vechii săi amici, l-au omagiat şi au purtat în larg o coroană de flori.

Era 26 mai 2010, într-o miercuri dimineaţă, şi prietenii lui Jean Constantin, pescarii, îl aşteptau la o întâlnire în Portul Tomis din Constanţa. Acolo avea şi o barcă, botezată după numele mamei sale, Caliopi, iar amicii se pregăteau să iasă cu artistul în larg, la fel ca în multe alte dăţi. Mihai e unul dintre pescarii prezenţi în acea dimineaţă în port.

„Trebuia să vină la ora 10.00. Îi pregătisem o masă pescărească. Se îmbrăca frumos, la costum, pentru că urma să ieşim şi la o terasă”, îşi aminteşte pescarul. “L-am sunat pe la 8.30: «Maestre, eşti pregătit?». «Da, Mişule, mai durează puţin». Şi nu a mai venit”, adaugă, încet, Mihai. Actorul murise în apartamentul său din Constanţa la 82 de ani. 

Gică, un alt pescar din Portul Tomis, spune pentru adevarul.ro că “Nea Jean ştia să facă glume din orice. Toată lumea râdea în preajma lui. El pescuia mai rar, dar n-avea nevoie el să pescuiască, eram noi toţi pescari pentru el”.

 Centrul Cultural „Teodor T. Burada” a organizat în perioada 18 - 21 august 2018 mai multe manifestări dedicate memoriei lui Jean Constantin. „Astăzi, de ziua lui, trebuie să ne amintim de omul Jean Constantin, de cel care cobora aproape zilnic aici, în Portul Tomis, între prietenii lui pescari. Aşa cum am scris şi pe coroana de flori care va pluti pe mare, Nea Jean spunea întotdeauna: «Pe toată America nu dau eu Constanţa mea». Totul pornea de aici, din Portul Tomis, unde avea colţul lui”, oftează actorul Dan Cojocaru, cel care a purtat coroana spre ambarcaţiunea cu care pescarii au ieşit ieri în larg.Jean Constantin s-a născut la Techirghiol, pe 21 august 1927, într-o familie cu nouă copii. La 17 ani, începea să muncească în Portul Constanţa, unde era coleg cu Ilarion Ciobanu. Lucra ca hamal şi numărător de saci. Jean şi Ilarion au jucat în brigada artistică portuară, ceea ce i-a adus în atenţia căutătorilor de talente. În 1957 a intrat prin concurs la Teatrul de Stat din Constanţa, unde a activat 30 ani la secţia de estradă Fantasio. A jucat în peste 50 de filme, devenind celebru în anii ‘70, cu seria de filme de comedie “Brigada Diverse” şi serialul “Toate pânzele sus!”.

Mai multe