La 5 dimineaţa e la Liturghie, seara joacă în piese de teatru
Ovidiu Cuncea (50 de ani) munceşte de zor pentru noua premieră ”Eu am văzut-o primul”, iar după ce iese pe uşa teatrului, îmbrăca hainele monahale. Părintele Prescure, fostul lui profesor de la Teologie, l-a încurajat să nu renunţe nici la scenă, nici la biserică, pe motiv că ”teatrul şi religia sunt două domenii care se întâlnesc în acelaşi punct”.
Ziua slujeşte în biserică, iar seara urcă pe scenă sau regizează piese. A reuşit să le îmbine pe ambele, după ce a primit binecuvântarea. Mai întâi a studiat Teologia, apoi s-a înscris la Facultatea de Teatru. Seminarul Teologic l-a urmat în anii comunismului, astfel că tatăl lui Ovidiu a fost trecut pe linie moartă, ca membru de partid, iar el şi-a atras excluderea din UTC (n.r.-Uniunea Tineretului Comunist).
Cuncea a primit educaţia religioasă din familie: ”Părinţii mei sunt nişte oameni credincioşi, ba chiar pe mama mea părintele Arsenie Boca a ţinut-o pe genunchi. Noi suntem făgărăşeni şi mergeam de mici la Sâmbăta, la mănăstire. Eu nu l-am cunoscut pe părintele Arsenie, dar când mama era mică mergea des, şi părintele o iubea mult. Aveam un unchi care era călugăr acolo. O întâmplare a marcat-o pe mama pe viaţă: odată o ţinea părintele Arsenie pe un picior şi pe celălalt picior, altă fetiţă, căreia i-a mângâiat părul şi i-a spus: «Pe tine n-o să te mai văd». Într-adevăr, nu s-au mai întâlnit pentru că fetiţa a murit la scurtă vreme. Mama a rămas cu amintirea asta din copilăria primară. Era impresionată de forţa părintelui. De clarviziunea sa”, a povestit el într-un interviu pentru revista ”Taifasuri”. În anul 1988, Ovidiu a scris „Teatralitatea Liturghiei Ortodoxe” care s-a încheiat cu o lucrare de doctorat. ”Am încercat să spun despre Liturghie că este cel mai mare spectacol al lumii, în care Dumnezeu se pogoară în Sfântul Potir, pâinea şi vinul transformându-se în trupul şi în sângele lui Hristos”, afirmă el.
Actorul se roagă şi pentru colegii de scenă: „În faţa altarului ies cu Sfintele Daruri şi mă rog pentru toţi colegii mei de breaslă şi mă gândesc la faptul că poate de-asta m-a pus pe mine Dumnezeu în locul acela“. La slujbele sale, ţinute într-o biserică din Bucureşti, vin medici, profesori, dar şi actori. ”Au fost la mine la slujbă Draga Olteanu Matei, Dorel Vişan, Monica Davidescu, Magda Catone, Silviu Biriş, Catrinel Dumitrescu. Sunt colegi care vin, participă la slujbă, iar binecuvântarea pe care am primit-o a fost să rămân între colegii actori. Puteam foarte bine să fac pasul, e foarte simplu când ai făcut hirotonia întru diacon să treci în preoţie şi să te retragi, dar eu cred că rostul meu este şi acesta şi simt că aş îngropa un talent”, spune Cuncea.
El intenţionează să construiască o capelă în Teatrul Naţional, unde joacă în mai multe piese: ”De ce n-ar putea să existe un loc de 20 de metri pătraţi unde să amenajez o capelă, unde să spun o rugăciune, să aprind o lumânare în acest templu al frumosului, al binelui, al sufletului? Actorii sunt credincioşi în mare parte. Eu stau de vorbă cu mulţi dintre ei. Este o meserie care nu se poate face fără Dumnezeu”, conchide Cuncea.
Actor la Teatrul Naţional din Bucureşti
Născut pe 27 mai 1967 la Făgăraș, Ovidiu Cuncea a fost una dintre cele mai apreciate vedete TV în anii 2000. La emisiunea-concurs “Ciao, Darwin!”, care a debutat la Antena 1 în 2003, Ovidiu făcea echipă cu Dan Negru, prezentatorul show-ului, dar și sexoasa Roxana Ionescu, alias Mama Natură. Ulterior, alături de Roxana, a realizat și emisiunea pentru copii “Vreau să fiu mare vedetă”, difuzată tot de televiziunea din Băneasa. În stagiunea curentă de la TNB joacă în piesele “Înșir’te mărgărite”, “Revizorul” și „Vizita bătrânei doamne”.