Lacrimi de durere la căpătâiul Mariei Butaciu. Solista a fost înmormântată
Solista de muzică populară, Maria Butaciu a murit luni, 11 iunie, din cauza unui atac vascular cerebral. Miercuri, 13 iunie, colegii și prietenii, dar și cei care i-au apreciat muzica au condus-o pe ultimul drum, la cimitirul Ghencea Militar.
Maria Butaciu a avut o carieră impresionantă, colaborând cu o parte dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică popularp. Cel care i-a fost însă cel mai aproape și cu care a cântat decenii la rând a fost Gheorghe Turda.
Acesta a fost un monument de durere la căpătâiul colegei sale și nu s-a putut desprinde nici măcar pentru o clipă de la căpătâiul acesteia. Pe chipul său împietrit au curs lacrimi amare, căci moartea Mariei Butaciu a căzut ca un trăznet asupra tuturor celor care au iubit-o.
Fiica ei a fost cea care s-a ocupat de organizarea înmormântării. Aceasta a fost înconjurată de familie, de prieteni și de apropiați ai mamei sale în clipele dificile prin care trece. A purtat o eșarfă Yves Saint Laurent în jurul gâtului, cu un model simplu și a plâns moartea mamei sale.
La înmormântare au participat și câțiva membri ai ansamblului Bistrița Năsăud care au purtat costume populare. Asemeni Ionelei Prodan, Maria Butaciu îți va dormi somnul de veci îmbrăcată în straiele populare, pe care le-a purtat cu drag întreaga viață.
Cel care a anunțat moartea iubitei cântărețe a fost colegul și amicul acesteia, Paul Surugiu, cunoscut sub numele de scenă Fuego."Cu tristețe am aflat acum de la Mioara Velicu, îndurerată, că a plecat buna noastră prietena, marea artista, Maria Butaciu! Se-ntâmplă să mă copleșească amintiri, clipe frumoase petrecute împreună, turnee, emisiuni și nenumărate momente ce m-au marcat! A fost un om bun, cald, vesel, plin de viață și înțelepciune! Ne-a bucurat pe toți cu învățăturile sale, iar mie mi-a fost model, exemplu de conduită! Artiștii cumva nu mai sunt ai noștri, sunt ai publicului, și cred că publicul trebuie să și-o amintească veșnic, demnă, autentică, mândră, o pagină importantă a folclorului românesc! Acum, de Centenar, la 100 de ani de la unire, Maria Butaciu și-a lăsat vălul, și-a asezat pălăria simbolică peste România mare, care o iubește ca pe-o nestemată! Rămas bun, prietenă dragă, mare doamnă a României", a fost mesajul scris de acesta pe pagina personală de Facebook.
Carieră Maria Butaciu
Cântăreața de muzică populară a devenit cunoscută în România datorită pieselor de dor și de dragoste pe care le-a lansat în industria muzicală, melodii care au ajuns imediat la inima publicului. În anul 1961, în cadrul unui concurs, s-a alăturat Ansamblului Ciocârlia al Ministerului de Interne din București. A fost o interpretă a cântecelor îndeosebi din zona Bistrița-Năsăud. Cântăreața a încântat publicul, vreme de 50 de ani, cu piesele ”Bade, pălărie nouă”, ”Cui nu-i place dragostea” sau ”Viață, viață, drum cotit”.