Lucian Pintilie a murit. Femeia care i-a fost alături în ultimele clipe

17 mai 2018 8:28   Vedete românești
Ultima actualizare:

Veşti triste continuă să vină de la Spitalul Elias, unde zilele trecute şi-a stins din viaţă Cristian Ţopescu. La doar o zi distanţă, internat în aceeaşi secţie de Terapie Intensivă, Lucian Pintilie a murit şi el pe un pat de spital. În ultimele clipe din viaţă i-a stat alături regretatului regizor, Marie-France Ionescu, fiica scriitorului Eugen Ionescu, ea fiind cea care le-a cerut medicilor să facă tot ce pot pentru a-l salva. Din păcate, afecţiunile mai vechi ale regizorului nu au mai putut fi tratate.

Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani. Regizorul a fost adus de urgenţă duminică (13 mai) la Spitalul Elias în stare foarte gravă. Marele om de film a fost tartat iniţial la o clinică privată din Bucureşti, din cauza unei răceli severe, care s-a transformat într-o complicaţie la plâmâni. Această problemă de sănătate şi alte afecţiuni care s-au cronicizat l-au doborât pe regizor. El a stat internat şi monitotizat de medici la Secţia de Terapie Intensivă, acolo unde marţi s-a stins din viaţă şi comentatorul Cristian Ţopescu.

"Domnul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, s-a internat duminică, 13 mai 2018, La Spitalul de Urgenţă Elias, în stare foarte gravă, în contextul acutizării unor afecţiuni cronice. A fost ţinut în Secţia Terapie Intensivă unde a necesitat intervenţii medicale, monitorizare şi tratament de specialitate. S-a stins din viaţă azi, 16.05. 2018, la ora 21.00", potrivit unui comunicat al spitalului.

Alături de marele om de teatru şi film în ultimele clipe de viaţă i-a fost alături fiiica scriitorului Eugen Ionescu. Marie-France Ionesco a fost cea care le-a cerut medicilor pe lâbgă discreţie şi un tartament care să-l salveze pe regizor, cei doi fiind extrem de apropiaţi. De altfel, vara trecută, fiica dramaturgului l-a însoţit pe regizor la lansarea cărţii "Bricabrac. De la coşmarul real la realismul magic", un volum autobiografic al lui Pintilie. Încă de pe atunci, Lucian Pintilie era foarte obosit şi slăbit.   

Lucian Pintilie a murit. În 1973 i-a fost interzis să mai lucreze în România

Lucian Pintilie s-a născut la Tarutino, în Basarabia. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, dar şi lungmetrajele ”Duminică la ora 6" şi "Reconstituirea". În 1973 i-a fost interzis să mai lucreze în ţară. A montat în Statele Unite şi mai ales în Franţa, de unde a revenit în România pentru a filma ”De ce trag clopotele, Mitică?”, la începutul anilor 1980, iar după 1989, s-a întors pentru a crea aici. Filmul ”Stare de fapt” (1995) al lui Stere Gulea a pornit de la o idee a sa, iar Lucian Pintilie a produs documentarul ”Piaţa Universităţii - România” (1991), de Stere Gulea, Sorin Ilieşiu şi Vivi Drăgan Vasile, şi lungemtrajul ”Balanţa” (1992), pe care l-a şi regizat, şi a fost coproducător al peliculelor ”Undeva la Palilula” (2012), de Silviu Purcărete, şi ”Sieranevada” (2016), de Cristi Puiu.

Primul său film, ”Duminică la ora 6” i-a adus două premii la Festivalul de la Mar del Plata - menţiune specială şi trofeul FIPRESCI. ”Terminus Paradis” i-a adus lui Lucian Pintilie marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998, unde a mai fost prezent cu ”După-amiaza unui torţionar” (2001). Două dintre filmele sale - ”O vară de neuitat” (1994) şi ”Prea târziu” (1996) - au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Evenimentul de joi seară, moderat de criticul de teatru Monica Andronescu, a făcut parte din programul Bucharest International Film Festival. 30 iunie 2017

Mai multe