Marius Tucă, din nou la talkshow. Raed Arafat, primul său invitat

16 noiembrie 2015 11:16   Vedete românești
Ultima actualizare:

Jurnalistul Marius Tucă (49 de ani) realizează, de luni dimineață (16 noiembrie), matinalul postului de radio Smart FM. Dacă acum 20 de ani începea să lucreze în televiziune, iată că acum a debutat în radio.

Prima emisiune live a lui Marius Tucă la Smart FM a început să fie difuzată la câteva minute după ora 07.00. „Bună dimineața, numele meu este Marius Tucă și o să ne întâlnim de acum în fiecare dimineață pe Smart FM, pe 107.3. Nu m-am trezit la ora asta de când eram mic, dar o să ne acomodăm și cu asta”, a spus Marius Tucă, la prima sa intervenție live la Smart FM, potrivit site-ului postului de radio smartfm.ro.

Raef Arafat: „Dacă Colectiv se întâmpla în 2007, mobilizam 15 ambulanţe, nu 57”

În prima sa emisiune de la Smart FM, desfășurată în formatul „Smart Breakfast”, Marius Tucă a abordat și subiectul tragediei din clubul „Colectiv”, avându-l invitat pe Raed Arafat (51 de ani), secretarul de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. În timpul discuţiei, Arafat a explicat unele aspecte legate de tragedia de la 30 octombrie.

Cele mai importante declarații făcute de Raed Arafat în timpul talkshow-ului

  • Răspândirea rapidă a incendiului s-a făcut din cauza materialelor. Să nu vă mire acest lucru. Sunt unele astfel de materiale care se comportă în acest fel.
  • Fumul de incendiu întotdeauna e toxic. Este foarte toxic. Fumul de incendiu poate să producă până la 1.000 de substanțe toxice.
  • Ce trebuia făcut? Când ai un incendiu trebuie să te lași jos, dar acest lucru nu a fost posibil.
  • Procedura de urgență europeană e una în care pui o solicitare și aștepți ca lumea să ofere. După care aștepți. Răspunsul nu vine în cinci minute. Uneori nu răspunde nici o țară. De aceea am ales să mergem pe căile bilaterale.
  • Chiar dacă Statele Unite și-au oferit sprijinul, cum era să pun pacientul să zboare 14 ore? Am ales țări la o depărtare de 3-4 ore.
  • Unele cazuri au fost luate la limită, de aceea au murit atâția pacienți în timpul zborului. Noi știam că e la limită, cei din străinătate au știut asta, iar familia a știut asta. Toată lumea a fost de acord, cu informarea familiei asupra riscului.
  • Și la Paris s-a pus problema trimterii pacienților la alte centre universitate din afara Parisului. Dacă noi aveam în România o situație asemănătoare – cu răniți, nu cu arși – îi puteam distribui și noi la Timișoara, la Cluj, la Târgul Mureș. La arși acest lucru nu a fost posibil.
  • Dacă se întâmpla în 2007 așa ceva, trebuia să fim mulțumiți dacă mobilizam 15 ambulanțe. Nu 57.
  • Maius Tucă: Ați auzi întrebarea asta – ce caută arabul ăsta prin România?. Raed Arafat: Am auzit, dar răspunsurile nu le-am dat eu. Să revină Siria la ce a fost, e foarte greu. Nu am mai fost în Siria de prin 91-92. SMURD înseamnă peste 1.000 de intervenții pe zi. Încăpățânare asta a mea ține de mine, nu cred că ține de nație.

Colectiv: Câte persoane au murit în tragedia de pe 30 octombrie

În urma incendiului din clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit încă una. În cele 17 zile trecute până în prezent de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni 16 noiembrie, la 56.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, aproximativ 40 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă nouă au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia, unul în Franța și unul în Germania.

Mai multe