MasterChef Buiuca nu stă mai mult de 10 minute în bucătărie! Ce motive are să se comporte aşa, acasă EXCLUSIV
Când găteşti în fiecare zi pentru alţii, ajungi să nu mai găteşti pentru tine. I se întâmplă şi primului câştigător MasterChef, Petru Buiuca. El mărturiseşte că acasă doar se relaxează, încearcă să uite că e bucătar şi nu stă mai mult de 10 minute la cratiţă.
„Am devenit un fan al lucrurilor făcute rapid, în maximum 10 minute. Ştiu o mulţime de reţete, improvizez... Păi ore importante din viaţa mea sunt şi în afara cuţitelor şi cratiţelor”, spune Petru care, în prezent, şi-a deschis propria firmă de evenimente şi ţine show-uri în domeniul culinar.
Are 26 de ani şi povesteşte că pasiunea pentru gătit l-a prins târziu, când era prin facultate. Până atunci doar urmărea emisiuni de gătit şi încerca diverse nebunii cu tot ce prindea prin bucătărie. „Unele îmi ieşeau, altele erau nişte eşecuri frumoase, care ar putea fi perfect incluse într-o carte denumită «cum să nu găteşti în propria casă». Adevăratul sentiment că sunt un bucătar bun a apărut atunci când le găteam celor din jur şi eram apreciat”, povesteşte tânărul.
Cel mai mult îi place să lucreze cu rădăcinoase şi cărnuri, însă din cele de la ţară, care, în opinia lui, au cel mai delicios gust. Adoră să mănânce preparate făcute la cuptor sau pe grătar cu jar, în care să arunce nişte lemne mai aromate (cireş, nuc sau măr). „Sunt înnebunit după aceste două feluri de a găti şi sufăr foarte mult când văd că cineva găteşte muşchi de vită tăiat felii sau pulpe făcute franjuri. Respect mâncarea suficient de mult, încât să o vreau gătită frumos”.
Pe cât de mult îi place să prepare mâncarea, nu la fel poate spune despre consumarea ei. Se satură din miros şi din laudele primite de la ceilalţi, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care e un bucătar tras prin inel.
„Gust din toate pentru că sunt nevoit, dar asta nu înseamnă că trebuie să măncânc toată porţia. Am tabieturile mele, cu diverse cure vegetariene sau doar cu proteine... Oricum, am un sistem cu arderi rapide şi niciodată nu-mi place să lenevesc la masă”, adaugă Petru Buiuca.
Primul câştigător MasterChef vă dă 5 trucuri de gătit
- Cel mai bine frăgezeşti friptura prin marinare, iar tehnica diferă în funcţie de tipul cărnii şi de originea ei. Spre exemplu, la puiul din comerţ este suficientă o marinare de 1-2 ore, iar la mistreţul de vânat poate ajunge şi la peste 72 de ore (cu schimbarea lichidului de marinare la fiecare 24 de ore).
- Pentru a fierbe carnea într-un timp mai scurt, cea mai indicată soluţie este să foloseşti o cratiţă cât mai lată şi cât mai puţin adâncă.
- Pentru ca preparatele din carne tocată să fie mai uşoare, adaugă în compoziţie nişte ciuperci tocate. Acestea trag din grăsime ca un “burete”.
- Atunci când fierbi un preparat, ţine cont că roşiile încetinesc fierberea, iar sarea întăreşte carnea şi, de asemenea, încetineşte procesul de fierbere.
- Dacă ai scăpat prea multă sare în mâncare, cel mai simplu repari acest lucru cu supă clară de legume. Apa “chioară” lungeşte preparatul şi îi diluează aroma.
Îi place să gătească preparate cu carne
Plăcintă uşoară
Ingrediente: 650 g carne tocată, 200 g caşcaval, 250 g foi de plăcintă, 250 g dovlecei, 1 legătură ceapă verde, o linguriţă ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: Prăjim în puţin ulei carnea tocată şi dovlecelul tăiat mărunt, condimentăm cu sare şi piper. Apoi dăm de pe foc şi adăugăm ceapa verde şi caşcavalul tocate cubuleţe şi ouăle bătute. Într-o tavă unsă cu puţin ulei punem jumătate din foile de plăcintă, peste ele compoziţia, apoi restul de foi de plăcintă şi introducem la cuptor la 150 ° C pentru 35-40 de minute. Cu 10 minute înainte să scoatem tava, ungem plăcinta cu ou bătut, amestecat cu caşcaval ras. Se serveşte cu sos de roşii sau sos de smântână cu usturoi.
Pulpă de porc cu fasole verde
Ingrediente: 150 g pulpă de porc, 100 g fasole păstăi, 25 g roşii uscate, 2 linguri ulei de măsline, 2 căţei usturoi, 3 fire de busuioc, 5 g oregano, sare şi piper
Mod de preparare: Asezonăm carnea cu sare, piper şi oregano, prăjim 4-5 minute într-o tigaie fără ulei. Separat, prăjim fasolea verde cu un căţel de usturoi tocat mărunt. Sosul de roşii îl facem astfel: într-un bol punem roşiile uscate, tăiate cât mai mărunt, restul de usturoi tocat mărunt, busuiocul şi uleiul de măsline, pasăm totul cu un blender până devine o pastă omogenă. Servim carnea cu acest sos şi cu păstăi.