Moment emoționant la casa unde a copilărit Stela Popescu

24 noiembrie 2017 19:33   Vedete românești
Ultima actualizare:

A doua zi după ce a murit Stela Popescu, o mulțime de oameni, în frunte cu primarul, preotul și directorul școlii din satul sibian Slimnic, s-au adunat în curtea casei în care actrița a locuit, când era copil, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lacrimi, regrete, dar și admirație pentru Stela Popescu, una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, care s-a stins din viață fulgerător, pe 23 noiembrie. În memoria ei, sătenii din Slimnic s-au adunat în curtea casei unde ea a copilărit. Deși a stat aici doar doi ani, încă mai există oameni care au cunoscut-o pe aceasta încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Directorul școlii din satul aflat la 20 de kilometri de Sibiu, spune că Stela Popescu s-a refugiat aici împreună cu mama sa, în 1942 și, în primele zile, a locuit în cancelarie, unde acum, funcționează dispensarul medical, relatează Adevărul.ro.

În următorul an, mama celei care avea să devină una dintre cele mai celebre actrițe din țară, a lucrat ca învățătoare, preluând clasa I, iar Stela s-a înscris în clasa a II-a.

Pe 24 noiembrie, pe la ora prânzului, mai mulți săteni s-au strâns în locul unde a copilărit artista, iar preotul a ținut o slujbă de comemorare. Oamenii s-au rugat, au aprins lumânări și au depus flori și coroane și au împărtășit amintiri unii altora despre cea care-i făcea să zâmbească mai des. „Oamenii dragi nu mor niciodată, ci se transformă în amintiri frumoase”, scria pe una dintre coroane.

Reculegere la casa unde a copilărit Stela Popescu. „Oamenii dragi nu mor niciodată, ci se transformă în amintiri frumoase“

Mulți dintre săteni își amintesc și de momentul când Stela Popescu a fost invitată la prima ediție a evenimentului „Fii Satului”, în cadrul căreia, artistei i s-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Climnic.

„Am avut atunci bucuria să îi pot înmâna o copie din registrul matricol. Țin minte că a spus: «No, așe, să pot arăta și colegilor mei că nu am fost cea mai proastă din clasă». Din câte îmi aduc aminte, avea note cuprinse între 7 și 10”, a povestit directorul școlii, Giusepe Botar, conform sursei citate.

În semn de respect pentru memoria actriței, la ceremonia de comemorare a participat și un fost coleg de școală al Stelei Popescu, pe nume Simion Blaga, care a fost elev al mamei artistei: „O a doua Stela Popescu nu se va mai naște în țara asta. Vă dați seama, eram copil de clasa I. pe Stela Popescu nu mi-o mai aduc aminte așa bine. Mai mult pe mama ei. Știu că au venit la noi în sat în vremuri grele, cu războaie. Acum, m-a sunat ieri cineva și mi-a spus că a murt fosta mea colegă de școală. Uite, așa se gată pe ascuns și viața”, a mărturisit cu ochii în lacrimi Simion Blaga.

Mai multe