Parastas pentru Constantin Brâncuși și Constantin Antonovici, la New York, organizat de solista preferată a lui Ceaușescu

3 februarie 2022 14:53   Vedete românești
Ultima actualizare:

Cântăreața Lia Lungu a făcut parastas la New York pentru doi sculptori români de renume, Constantin Brâncuși și Constantin Antonovici. Artista se află în SUA de când a început pandemia de coronavirus.

Interpreta de folclor Lia Lungu a făcut parastas la New York pentru doi sculptori români, Constantin Brâncuși și Constantin Antonovici. Solista se află în SUA de când a început pandemia de coronavirus. Lia Lungu plecat America în anii ‘90 și s-a stabilit la New York, alături de fiul ei, Tudor, care a scris cărți de fizică și a lucrat la NASA. Ulterior, artista a făcut naveta la București, apoi s-a repatriat.

În America, artista este prezentă la evenimentele comunității românești de la New York. Duminică afost însă chiar ea în centrul unei acțiuni de comemorare a doi sculptori români de renume, Constantin Brâncuși și Constantin Antonovici.

”20 de ani, se împlinesc, în 5 Februarie, de la plecare din lume, a genialului sculptor Constantin Antonovici. Nu îndeajus de cunoscut în țară, Constantin Antonovici este unul dintre marii artiști contemporani, ale cărui lucrări sunt recunoscute și prețuite în lume.

Marea sa artă a fost creată în afară României, de unde a plecat în anul 1947. Antonovici a fost acceptat de către uriașul Brâncuși, să lucreze alături de el, în atelierul MAESTRULUI, în perioada cât a stat la Paris. De altfel, Constantin Brâncuși, l-a creditat pe Constantin Antonovici, printr-o recomandare scrisă, (singura recomandare dată cuiva de Brâncuși), aceasta fiind marea sa carte de vizită a lui Antonovici!

Cei mai mulți ani, sculptorul, Constantin Antonovici, i-a petrecut la New York, unde a avut propriul atelier, dar mai ales, a avut un al doilea atelier în incinta celebrei Catedrale St John Of Divin, din proximitatea Columbia University”, a declarat Lia Lungu pentru Click!

Sculptorul Constantin Antonovici s-a stins din viață pe 5 februarie 2002, iar Constantin Brâncuși pe data de 16 martie. Marele sculptor român s-a născut la 19 februarie 1876.

Lia Lungu, nelipsită de la petrecerile organizate de Nicolae Ceaușescu

Lia Lungu a cântat, în Epoca de Aur, la recepţiile cu ştaif organizate de Ceauşescu: ”Am făcut parte din protocolul zero, adică acei interpreţi selectaţi pentru recepţii şi coctailuri prezidenţiale, organizate atât pentru diverse evenimente şi aniversări din familia Ceauşescu, cât şi pentru preşedinţii altor state, care veneau în România. Lui Nicu îi plăceau piesele «A venit aseară mama», sau «De ce m-aţi dus de lângă voi», «Cruce albă de mesteacăn», «Mă dusei să trec la Olt», «Aseară vântul bătea» sau «Cine mi te-a scos în cale». El cunoştea foarte bine versurile pieselor şi, dacă greşeam, ne corecta şi cânta chiar el”, a povestit, la un moment dat, Lia Lungu pentru Click!

   Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!  

Mai multe