"Pastele sunt bune la prânz, după sport!"

9 iulie 2016 20:59   Vedete românești
Ultima actualizare:

Îi vezi de la o poştă că sunt fraţi. În primul rând seamănă, amândoi sunt înalţi ca bradul, au pasiuni comune şi, evident, fac o mulţime de lucruri împreună. Inclusiv acasă, în bucătărie, sunt pe aceeaşi lungime de undă.

Am ajuns în casa familiei Teodorescu într-o după-amiază călduroasă de miercuri. Băieţii tocmai se întorseseră de la sală şi le era foame. De obicei, mama pregăteşte masa pentru toţi, însă acum Liviu (24 de ani) şi fratele său mai mic, Matei (19 ani), au făcut o excepţie, ca să ne arate că şi ei se pricep la gătit.  Au ales să prepare paste - o reţetă rapidă, gustoasă şi nu foarte complicată. Totul sub atenta supraveghere a mamei, care îi ajuta cu indicaţii. „Nu e uşor să găteşti singură trei mese pe zi, pentru trei bărbaţi. Dar îmi place, o fac cu drag. De fiecare dată îi întreb ce îşi doresc la meniu. Băieţii au nevoie de carne, zilnic gătesc carne. Soţul meu nu e pretenţios”, mărturiseşte Flori Teodorescu (48 de ani), mama lui Liviu. „Şi mie îmi place câteodată să experimentez, în bucătărie. Cu toate că într-un an, de Crăciun, am prăjit cârnaţi şi era să dau foc bucătăriei”, râde Liviu, în timp ce pune pastele la fiert. Matei îl ajuta, tocând de zor la legume. Băieţii ne vorbesc despre pasiunea lor pentru sport. Merg la sală de 4-5 ori pe săptămână şi, dacă vor să se vadă rezultatele, trebuie să fie atenţi şi la alimentaţie. Au învăţat, în timp, ce alimente sunt indicate înainte de efort, după efort, cum să le combini corect între ele  şi ce trebuie să mănânci seara. 

„La mine e simplu. Dimineaţa mănânc orice şi oricât, la prânz orice, dar nu oricât, iar seara – nici orice, nici oricât. Încercăm să avem carbohidraţi la masa de dimineaţă şi prânz, niciodată seara. Ei cresc masa musculară şi îţi dau energie. Pastele de acum sunt perfecte după sport. Seara, excluzi carbohidraţii şi alegi proteine. Dulciurile îmi plac foarte mult, dar le mănânc doar până în prânz”, explică Liviu Teodorescu. Nu a avut niciodată probleme cu greutatea. De altfel, la cât este de înalt, ar putea pune lejer pe el câteva kilograme, că tot nu s-ar vedea urât. Dar nu vrea. „Eu sunt cu mâncarea sănătoasă. Păi dacă muncesc atât la sală, vreau să se vadă, să fiu definit, de aceea am grijă la alimentaţie. Nu vă imaginaţi că sunt foarte strict, mănânc şi pizza, shaorma... organismul meu are arderi bune. Dar, dacă faci sport, cauţi să mănânci şi sănătos, că e mult mai bine”, adaugă artistul. 

Între timp, pastele sunt gata. Arată bine, miros bine. Băieţii vor să facă treaba până la capăt şi pun masa pe terasă, pentru toată familia. „Sunt bune, bravo, băieţi!”, dă verdictul tatăl lor, actorul Mircea Teodorescu. 

Iată cum se hrăneşte un sportiv

Micul dejun este cea mai importantă masă pentru Liviu Teodorescu, actor şi muzician, cunoscut pentru participarea din serialul „Pariu cu viaţa” şi trupa „LaLa Band”. Atunci mănâncă destul de consistent, fiind obişnuit de mic să nu sară peste prima masă a zilei. „Nici nu pot să ies din casă fără să mănânc, mă simt slăbit. De obicei îmi fac o omletă, salată, cereale...”, spune tânărul. Prânzul constă invariabil într-o supă sau o ciorbă şi paste, sau carne, sau salate. Seara mizează doar pe proteine animale: carne de vită, curcan, pui sau peşte, la grătar, cu salate sau mâncăruri de legume.

Reţeta băieţilor

Ingrediente: 400 g paste, 400 g carne tocată de vită, un borcan de pastă de roşii, două cepe mici, un ardei gras, un morcov, 4-5 roşii decojite, sare, piper, cimbru, oregano.

Mod de preparare: ceapa, morcovul şi ardeiul, tocate mărunt, se pun într-o tigaie cu puţină apă şi o lingură de ulei. Se lasă puţin, apoi se adaugă roşiile tocate mărunt, după care carnea. Se adaugă şi sosul de roşii din borcan, încă puţină apă şi se lasă să fiarbă până se leagă. La final, se condimentează după gust. Sosul se toarnă peste pastele fierte şi se amestecă.

Mai multe