Patru ani de la decesul marelui actor Marin Moraru. Click! îți spune 10 lucruri mai puțin știute despre”Marinuș”

21 august 2020 21:35   Vedete românești
Ultima actualizare:

Un exemplu de modestie și sensibilitate. Așa îl descriu pe marele actor Marin Moraru toți cei care l-au cunoscut. Vineri, 21 august s-au împlinit patru ani de când a decedat în urma unei boli grave cel apelat de apropiați”Marinuș”.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937 în Bucureşti și a fost căsătorit peste 50 de ani cu Lucia, redactor muzical la Radio România Actualități. A fost actor la Teatrul Tineretului (1961-1964), la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale"(1971-1974 și 1980-2015). Între 1974 și 1980 nu a mai urcat pe scenă, alegând să fie conferențiar universitar la I.A.T.C. București. Click! vă prezintă 10 lucruri mai puțin cunoscute despre marele Marin Moraru.

1. Tatăl său a fost vopsitor de vagoane la CFR iar copilăria și-a petrecut-o în cartierul Giulești.”La îndrumarea tatălui, a urmat cursurile Școlii de Construcţii Căi Ferate – Întreţinere Drumuri şi Poduri(…)Apoi este repartizat la Braşov, ca asistent de picher, având în responsabilitate întreţinerea unei porţiuni de cale ferată. După un an s-a tranferat la uzina Griviţa Roşie, în Bucureşti, ca agent tehnic”notează Florin Ghioca pe blogul Teatrului Național

2..Marin Moraru a vrut la cererea familiei să se faca inginer ori aviator și a dat examen la Politehnică, a fost admis dar a abandonat îndreptându-se către Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

3. Despre Marin Moraru se știe că a intrat din a doua încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Puțină lume cunoaște însă că a făcut o impresie atât de puternică comisiei de examinare încât a fost admis direct în anul II, în aceeași clasă în care ar fi fost dacă ar fi intrat ”din prima”. A avut-o profesoară pe marea actriță Dina Cocea.

4.Și-a cunoscut soția, Lucia, în tren, în timp ce mergeau amândoi într-o tabără de iarnă la munte. Au stat în același compartiment, apoi în aceeași vilă și după un an s-au căsătorit

5. Și-a cerut soția de trei ori în căsătorie. Lucia a spus de două ori”mai vorbim”dar a treia oară a spus da. Marin Moraru a fost considerat unul dintre cei mai cuminți și familiști actori din galaxia monștrilor sacri ai teatrului românesc.Nunta dintre”Marinuș”și Lucia a avut loc pe 29 februarie, aşa că sărbătoreau o dată la patru ani. Nu au avut copii.

6. În teatru deși a interpretat zeci de roluri, rămâne în istorie pentru interpretarea lui Take din celebra piesă”Take, Ianke și Cadîr” in regia lui Victor Ioan Pop pe scena Naționalului bucureștean. Piesa a avut premiera în octombrie 2001 și este considerată în top trei încasări pentru o comedie în istoria Teatrului Național. Alături de Marin Moraru, în piesă mai joacă Radu Beligan și Gheorghe Dinică.

7.Bustul lui Marin Moraru din holul Teatrului Național a fost plătit de soția marelui actor. Pentru că aceasta nu avea bani și dorea foarte mult realizarea sculpturii, Lucia Moraru a vândut mașina familiei pentru a putea plăti sculptorului realizarea operei.

8. Avea o vorbă favorită care apoi a devenit titlul cărții sale de memorii apărute în 2013.”Suntem ce sunt amintirile noastre”.

9. Era carnivor și a spus tot timpul că nu s-a simțit în largul lui când a fost nevoit să stea o lună în Deltă pentru filmările de la”Operațiunea Monstrul”.”Ș carnea avea gust de pește”povestea el nemulțumit.

10. Cel mai trist moment din viața lui și care l-a marcat pentur totdeauna a fost când a văzut ce s-a întâmplat cu marele actor Ștefan Mihăilescu Brăila.”Știa tot, roluri, scene și într-o secundă s-a întâmplat ceva și nu a mai știut nimic. A rămas lumea șocată dar așa s-a întâmplat. Totul s-a șters din mintea lui. A fost teribil”, a declarat Marin Moraru într-un interviu la TVR.  

Citiți și

Marin Moraru a iubit cu patimă o singură femeie

Un an de la moartea lui Marin Moraru. Soția marelui actor nu și-a mai revenit

Mai multe