Paul Grigoriu redivivus

30 octombrie 2018 18:42   Vedete românești
Ultima actualizare:

„Studioul Paul Grigoriu, 31, principalul studio de emisie al Radio România Actualităţi poartă începând de luni, 29 octombrie, numele legendarului om de radio Paul Grigoriu (emisiuni celebre: „Radio Vacanța”, „Matinal”, „Sfertul Academic”, „Kdrane”).

E un semn de omagiu pentru activitatea depusă în slujba radioului, dar mai ales pentru ceea ce a însemnat Paul Grigoriu în media românească şi în formarea generaţiilor de jurnalişti radio ce i-au urmat.

Festivitatea de dezvelire a plachetei ce-i poartă numele a fost la 29 octombrie şi a deschis seria manifestărilor dedicate aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea postului public de radio.

Valoarea învinge! Studioul, “celebrul fief” al unor mari evenimente politice radiofonice de la noi, cel care l-a găzduit pe regretatul Paul Grigoriu, revine la normal. Studioul zis “Paul Grigoriu” se numește de luni... PAUL GRIGORIU... S-ar spune, „în fine se face dreptate”! Deși, vorbind despre vreo rivalitate eventuală, marele om de radio nu avea așa ceva. Era prea mare. Și, la bunătatea-i nici dușmani nu putea avea. Decât poate Miticii radioului, păduchii ce nu trec de ducerea mapei șefului sau fufelor, ca să le băgăm și pe ele-n samă... Pe scurt, carieriștii politici puși pe devalizare și pe cariere grase. Cu Paul, dacă te nimereai nu pe un câmp de bătălie, ci la o masă, cu el nu aveai cum să fii dușman. Profesionist. Lua totul din zbor, iar la comentariul spontan a avut o eră - și cu Octavian Vintilă - când lansa două-trei vorbe de duh ca „vorbe ale zilei”. Repet, spontaneitatea întruchipată...

Apoi, vine meseria de care Paul era îndrăgostit. Radiojurnalism. Că el a statuat-o la noi. Venea din școala veche de radio - ca meserie! - și se mândrea că a învățat-o de la... un om pe care-l diviniza: Ctin Preda. A păstrat cu nebunie principiul neamestecului, independenței Radioului. Și, în perioada când TVR a fost a puterii - când nu a fost? - era cel mai solicitat.

Studioul “Paul Grigoriu” a fost un mare câmp de luptă. Îl văd și acum plin de schije, obuze și tranșee cu tot câmpul sub observația lui Paul. Păcat că demersul denumirii studioului a fost făcut de familie. Dureros chiar. Văd/aud și acum filipicele lui Corneliu Vadim Tudor și eforturile lui Paul de a ține cumpăna. A avut multe de suferit pentru asta. Ba, eu cred că și-a pus viața în joc pentru meserie...

Și dacă tot am început aici la Click! să evoc serios corifeii media, ai folkului, ai teatrului, ai folclorului, iată că dincolo de Preda, de corecții Dimitriu, Jeana Gheorghiu, Țoghină RRA are ca realizator-model, mentor o super-personalitate care cred că se va preda în manualele Radio. Căci noi nu am citit cursurile lui. Am trăit cu el.

Mai multe