Paula Rusu a rămas cu «un plămân și-un ciot». Cum i s-a schimbat viața după ce s-a luptat cu tuberculoza
Jurnalista Paula Rusu a trecut printr-o adevărată dramă, un episod care a determinat-o să facă tot ce îi stă în putință pentru a-i ajuta și pe alții. În urmă cu câțiva ani a primit vestea că are tuberculoză, o boală care i-a dat mult de furcă, mai ales că nu a fost diagnosticată de la început.
"Medicii m-au căutat de astm, de laringită, de bronșită. Am avut tratamente pentru ele. La un moment dat, m-au căutat și de cancer pulmonar. S-au căutat de toate, mai puțin tuberculoză, pentru că și medicii sunt tributari acelorași legende urbane: tuberculoza, boala sărăciei. Nu-i adevărat. Microbul nu ne cere buletinul niciunuia, nu ne întreabă ce conturi bancare avem. Este o boală tratabilă, cea mai tratabilă dintre bolile infecțioase, cu condiția să urmezi tratamentul, altfel este ucigașă. Este cel mai mare ucigaș la nivel mondial dintre bolile infecțioase. Nu mi-am dat seama, nu și-au dat seama nici medicii. Nu m-am gândit, pentru că aveam aceeași convingere, pe care să nu o credeți: tuberculoza nu e eradicată în România, nu e eradicată în lume.
Acum am un plămân și un ciot, prețul pentru o viață în care simt că pot să schimb ceva. Mi se pare fabulos lucrul ăsta. S-a dus un plămân. Ăsta este lucrul cel mai nenatural, n-ar fi trebuit să se întâmple. Când am primit această “ofertă” de la chirurgul toracic, că trebuie să-mi scoată plămânul… M-am operat la Insitutul Marius Nasta. Când am intrat în operații, medici mi-au spus așa: intrăm, dar să știi că e posibil să scoatem tot plămânul, dar dacă mai există o șansă să salvăm ceva, o vom face. Și au făcut-o", a povestit Paula Rusu la "Teo Show".
Va avea dureri toată viața
Jurnalista a povestit în emisiunea de la Kanal D și cum i s-a schimbat viața după operația în care i s-a extirpat aproape un plămân. Își păstrează optimismul și este decisă să facă ceva pentru cât mai mulți oameni care se confruntă cu această boală, dar și pentru femeile afectate de cancerul la sân.
“Nu mai am aceeași rezistență fizică, dar plămânul este un organ foarte prietenos cu posesorul lui, pentru că e capabil, chiar și atunci când rămâne unul singur, dacă-l muncești suficient, dacă faci exeercițiu fizic suficient, să se dilate așa încât să ocupe și locul gol. E un balon. Exersat, el devine tot mai rezistent. Nu mai pot să alerg și mă dor încheieturile, pentru că tratamentul a fost destul de sever. Durerile de articulații sunt acolo și vor fi toată viața. Cel mai ate le simt pe cele de la degetele de la picioare. Mă lasă după ce încep să merg, dar le simt zilnic, însă ne-am împrietenit. Fă Rai din ce ai. Trebuie să te împrietenești cu ce ești tu. N-am citit efectele adverse decât apoi. Eu m-am îmbolnăvit de cea mai comună formă de tuberculoză, cea rezistentă la antibiotic", a mai mărturisit fosta prezentatoare tv.
A aflat cu trei săptămâni înainte de nuntă că are TBC
Chiar dacă trecea prin unele dintre cele mai grele clipe din viața ei, Paula Rusu a avut și momente de bucurie, mai ales că atunci s-a și căsătorit. Cu trei săptămâni înainte de nuntă a aflat că suferă de TBC. De frică să nu se îmbolnăvească, mulți invitați nu au mai mers la petrecere. “Privind retrospectiv, nu-i judec. Am început să înțeleg mecanisme și să mă uit în jur la oameni. Ne temem atât de tare de orice boală, încât până nu suntem puși față-n față cu ea, nici nu știm cât de tare ne temem. M-am întrebat recent cum aș fi reacționat. Și nu știu cum aș fi reacționat. Atunci nu mi-a picat foarte bine. Sunt ardeleancă de la Reghin și am făcut nunta la mine acasă. M-am pregătit, am făcut frumos pentru musafirii care vin. Le-am făcut niște rezervări în niște locuri minunate în care nu au mai ajuns niciodată. Și de asta mi-a părut cel mai rău. Paradoxal, deși au fost puși în alertă, prietene de ale mele care lucrează în alte televiziuni au venit la nunta mea, deși la vremea respectivă se știa că Paula Rusu are tuberculoză. Vorbeau echipele pe teren de treaba asta. Șeful lor le-a zis: «Vă duceți la nuntă la Paula Rusu? Aveți grijă, că nu e bine». Iar prietenele, pentru că de asta sunt prietene, i-au zis să-și vadă de treabă ”.
Medicul a sfătuit-o să continue cu nunta, mai ales că a încurajat-o că, în câteva săptămâni, și dacă ar fi contagioasă, tratamentul și-ar face efectul și boala ar deveni necontagioasă. Cel care avea să-i devină soț i-a fost alături la fiecare pas și nu a avut niciun semn de îndoială legat de aleasa lui sau de nunta care se apropia rapid.
A fost la un pas să-și piardă vocea
Tratamentele pe care le-a făcut înainte de a ajunge la diagnosticul correct i-au pus sistemul imunitar la pământ, iar laringele i-a fost atât de afectat de tusea pronunțată, încât ar fi putut rămâne fără voce.
A făcut nouă luni de tratament, dintre care șase de tratament intensiv, cu 16 pastile pe zi.
Tuberculoza este o boală extrem de contagioasă și periculoasă care, dacă nu e depistată sau tratată la timp, poate duce la deces. Tuberculoza e cauzată de infectarea organismului cu bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită și bacilul Koch, după medicul Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al afecțiunii. Tuberculoza se transmite de la om la om pe calea aerului, de la bolnavul de tuberculoză pulmonară infecțioasă care nu urmează un tratament. Medicii spun că după circa 21 de zile de cură cu antibiotice, boala nu mai este transmisibilă, însă mai e prezentă în organism. Primele semne ale prezenței bolii sunt tusea prelungită, transpirație în exces, scăderea în greutate, urmate de tuse cu sânge.
Tuberculoza multidrog rezistentă este o formă mai agresivă a bolii și aceasta apare atunci când bacteria dezvoltă o rezistență la tratamentul convențional.În România încă mai provoacă circa 1.500 de decese anual. În fiecare an se înregistrează circa 13.000 – 14.000 de cazuri noi de îmbolnăviri, însă se estimează că alte 8.000 – 9.000 de persoane sunt bolnave de TBC, dar nu se prezintă la doctor pentru diagnosticare și tratament.